Tăcerea ambasadorilor…

La sfârşitul acestei săptămâni, aşa cum s-a angajat public, ministrul Justiţiei va lua o decizie în privinţa procurorului general Augustin Lazăr şi a procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Contrar aşteptărilor, evaluarea celor doi s-a desfăşurat în linişte, fără selectarea unor experţi în domeniul dreptului în general şi combaterii corupţiei în special, din străinătate sau din ţară, şi fără ca elemente ale procesului de evaluare să fie comunicate publicului spre reflecţie.

Personal, cred că acesta este un punct slab al strategiei ministrului Justiţiei, care ar fi putut să aducă un plus de credibilitate demersului propriu prin astfel de acţiuni. Nu a avut nici prezenţa de spirit de a obţine din partea Comisiei de la Veneţia o declaraţie publică prin care să condamne încălcarea dispoziţiilor constituţionale de către oricare din autorităţile publice. Aşa a făcut în 2012 Augustin Zegrean, pe atunci preşedinte al Curţii Constituţionale, şi prin această abilă manevră a reuşit să îl salveze pe Traian Băsescu.
Tot contrar aşteptărilor, niciun ambasador nu a luat poziţie în favoarea celor evaluate de ministrul Justiţiei. Este un semnal extrem de pozitiv, care ne arată că oficialităţile nord-americane şi vest-europene sunt mult mai riguroase când e vorba de respectarea principiilor statului de drept, decât susţinătorii “Partidului Străzii”. Au înţeles foarte bine ce înseamnă să creezi un conflict de natură constituţională între autorităţile statului.
Spre cinstea ei, presa românească, cu câteva excepţii, între care notăm poziţiile hazardate ale lui C.T. Popescu şi C. Prelipceanu, a fost echilibrată, înţelegând importanţa şi ineditul momentului.

Augustin Lazăr şi Codruţa Kovesi, după ce s-au făcut de râs cu declaraţii demne de Piaţa Obor, au coborât tonul, încercând să îşi vadă de treburile lor, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Singurul care s-a grăbit să-şi exprime poziţia, în public, a fost preşedintele Klaus Iohannis, care a declarat că e foarte mulţumit de cei doi. Declaraţia, făcută cu încălcarea unor norme deontologice şi profesionale, a urmărit să îl avertizeze pe ministrul Justiţiei că demersul său va fi soluţionat negativ.

Va fi reuşit, oare, preşedintele Iohannis să îl intimideze pe noul ministru al Justiţiei?

Dacă da, ministrul Justiţiei nu va mai face nicio propunere de revocare din funcţie şi aceasta va lărgi considerabil falia apărută între prim-ministrul Grindeanu – care a afirmat că îi lasă deplină libertate ministrului Justiţiei – şi PSD. Dar, în acest caz, ministrul Justiţiei trebuie să anunţe opinia publică despre intenţia de a relua evaluarea peste un anumit termen.

Dacă ministrul Justitiei nu s-a lăsat intimidat, va trebui să facă, la sfârşitul săptămânii în curs, propunerea de revocare a celor doi. În cazul unui refuz prezidenţial, în opinia mea previzibil, ministrul Justiţiei va trebui să informeze publicul că demersul nu va înceta.

În situaţia actuală, nu cred că vreuna dintre tabere va capitula.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Emil B. Georgescu 2 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.