Temerile lui Erdogan de luni dimineața

Guvernul turc s-a grăbit să îi calmeze pe investitori înainte de redeschiderea piețelor financiare de luni dimineața, iar banca centrală a anunțat că există lichiditate nelimitată pentru creditori, a scris vicepremierul turc, Mehmet Şimşek, pe Twitter la o zi după lovitura de stat eșuată. “Nu trebuie să vă faceți griji”, a spus acesta.

Vineri dimineața când tancurile încă se mișcau pe străzile Ankarei și Istanbulului, iar avionale de război și elicopterele roiau peste tot, lira turcească a avut cea mai puternică depreciere în raport cu dolarul din ultimii opt ani. Recep Tayyip Erdogan joacă dur cu opozanții săi, închizând mii de militari și sute de judecători acuzați că au participat la lovitura de stat, dar este foarte grijuliu cu deținătorii de obligațiuni care ar putea să declanșeze o vânzare în masă la primele ore ale dimineții. “Suntem la datorie”, a scris Șimșek pe Twitter.

El a vorbit cu guvernatorul băncii centrale, Murat Cetinkaya, și a spus că acesta este gata să organizeze o teleconferință cu investitorii internaționali înainte de deschiderea piețelor. “Turcia se normalizează rapid după ce tentative de lovitură de stat a fost respinsă de națiune. Fundațiile macroeconomice ale țării sunt foarte solide”, a precizat reprezentantul guvernului de la Ankara.

În plus, în afară de garantarea lichidității, banca centrală a declarat că va sprijini moneda națională prin eliminarea limitelor la depozitele în valută impuse comercianților drept garanție. Importurile de petrol și exporturile de gaze sunt foarte afectate de evenimentele din noaptea de vineri spre sâmbătă, în condițiile în care petrolierele au fost oprite să mai circule prin Bosfor iar livrările de gaze au venit cu întârziere din țările vecine, susține un oficial de la Ministerul Energiei care a dorit să își păstreze anonimatul și citat de Bloomberg.

Chiar Erdogan și guvernul său au reușțit să se mențină pe poziții, există o amenințare foarte mare la adresa stabilității economiei Turciei pentru că aceasta depinde în mare măsură de intrările de capital necesare finanțării deficitului de cont curent (care măsoară ieșirile nete din economie). Sekerbank TAS, un creditor din Istanbul, deținut de fondul de pensii angajat și fondul suveran al Kazahstanului, a amânat întâlnirile programate duminică cu investitorii dedicate unei vânzări de obligațiuni în valoare de 300 milioane dolari după tentativa de lovitură de stat.

Acesta a anunțat că îi va contacta la momentul oportun pe investitori pentru reprogramarea întâlnirilor. „În mod clar tentativa de lovitură de stat îi va face pe investitori și alți participanți la piață să fie mai precauți în relația cu Turcia, cel puțin până când vor vedea că situația politică va deveni mai stabilă”, a declarat Chavan Bhogaita, șef de strategie a piețelor de la Banca Națională din Abu Dhabi.

În primele cinci luni ale anului s-au revărsat în Turcia în jur de 15,8 miliarde de dolari, numai că investițiile directe nete au reprezentat doar 2,3 miliarde de dolari, în scădere cu 50% față de aceeași perioadă din 2015. Restul provine de la afluxul de bani fierbinți aflat în depozite și obligațiuni precum și în împrumuturi acordate de bănci companiilor.

“Acum situația s-ar putea inversa, provocând o suferință inevitabilă pieței”, susține Michael Howell, managing director la Crossboarder Capital. Mai exact, acești bani pot ieși din țară la fel de rapid cum au intrat. Turcia a început să reprezinte un risc prea mare pentru investitori nu de la această lovitură de stat nereușită ci de la intensificarea campaniei militare a lui Erdogan împotriva încercărilor de obținere a autonomiei de către kurzii din sud-estul țării.

De asemenea, președintele a conferit armatei un rol cât mai activ în războiul din Siria, conflict care a ridicat numărul refugiaților care trec granița în Turcia la 3 milioane de oameni. Totodată, acumularea de către Erdogan a unor puteri executive suplimentare duce la subminarea încrederii investitorilor în capacitatea guvernului său de a asigura o creștere economică. Erdogan și aliații săi politici l-au criticat extrem de dur pe predecesorul lui Cetinkaya de la Banca Națională, Erdem Basci, iar președintele nu s-a lăsat până nu l-a văzut plecat din funcție, chiar dacă economia turcă a consemnat creșteri continue începând din 2001 încoace.

Turcia a înregistrat un salt mediu de 2,6% pe an, dar aceasta a fost afectat de recesiunea din 2009. Până atunci, partidul lui Erdogan a reușit să aigure o creștere de 6% pe an, scrie Bloomberg.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4607 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.