Tensiuni între SUA și China

Nava de război lansatoare de rachete USS Lassen s-a apropiat marți la mai puțin de 12 mile nautice de insulele artificiale pe care Beijingul le construiește în Marea Chinei de Sud, a anunțat un responsabil american din Ministerul Apărării.

USS Lassen a navigat marți dimineața, ora locală, în apele care înconjoară cel puțin una din aceste insule revendicate de China în arhipelagul Spratley, cu riscul de a declanșa reacția Beijingului, a indicat acest responsabil pentru AFP, citată de Agerpres.

„Unul dintre motivele pentru care ai o marină (este) să fii în măsură să exerciţi influenţă şi să aperi libertatea navigaţiei în apele internaţionale”, a subliniat John Kirby, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, într-o conferinţă de presă.

Statele Unite nu au notificat China înainte de a trimite nava în regiune, a precizat Kirby, subliniind că „nu trebuie să te consulţi cu vreo naţiune atunci când îţi exerciţi dreptul la libertatea de a naviga în ape internaţionale”.

China consideră drept ape teritoriale zona de 12 mile nautice în jurul acestor insule artificiale construite pe insulițe, dar SUA resping această revendicare, estimând că China nu-și poate construi astfel o suveranitate asupra acestor ape strategice.

Beijingul are contencioase teritoriale cu țările asiatice vecine în Marea Chinei de Sud.

China revendică drepturi asupra cvasitotalității Mării Chinei de Sud și efectuează aici enorme operațiuni de construcții, accelerând de un an transformarea recifurilor de corali în porturi, piste de aterizare și diverse alte infrastructuri.

SUA și țările din Asia de Sud-Est sunt reticente față de o intrare în forță a Chinei care i-ar da acesteia controlul asupra uneia dintre rutele maritime cele mai strategice de pe Glob.

Reacția Chinei

Autoritățile chineze au monitorizat, urmărit și avertizat nava de război americană USS Lassen deoarece a intrat „ilegal” în apele din apropierea insulelor și recifelor disputate din Marea Chinei de Sud, potrivit unei declarații difuzate de Ministerul de Externe chinez, relatează Reuters.

„China cere ferm părții americane să gestioneze conștient situația, să corecteze imediat greșeala și să nu recurgă la acte periculoase sau provocatoare care amenință suveranitatea Chinei și interesele sale în domeniul securității”, se arată într-o declarație difuzată pe site-ul ministerului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.