Turism electoral masiv de la primele ore ale dimineţii

Numărul alegătorilor care până la ora 10.00 au votat pe liste electorale speciale este enorm de mare. Se estimează atingerea unui milion de alegători care nu vor vota la ei acasă.

Peste 100.000 de „turişti electorali”

Din totalul de 1.196.820 de alegători care s-au prezentat la urne la primele ore ale dimineţii, 136.793 au votat pe listele speciale. Adică nu au votat la secţiile de votare unde sunt arondaţi pe linie de domiciliu sau reşedinţă principală. Este un număr enorm de mare de alegători care „nu au votat” acasă la ei.

În 2009, la o participare totală la urne de 9.946.748 (dacă trendul de astăzi se menţine, atunci vom avea la sfârşitul zilei o prezenţă la urne cel puţin egală cu cea din 22 noiembrie 2009), numărul celor care au votat pe liste speciale pe teritoriul naţional a fost de 694.867 de alegători. Este posibil ca la închiderea urnelor să avem în jur de 900.000 – 1 milion de alegători care au votat pe liste speciale. Se ştie, cel puţin 50% dintre alegătorii care votează pe listele speciale sunt ceea ce numim „turişti electorali”. Atenţie, nimeni nu va verifica ulterior (şi oricum nu mai contează) pe calculator scrutinul pentru a depista voturi multiple.

Top 5 judeţe fruntaşe la „turism electoral”

  1. Dolj – 5.656 alegători

  2. Iasi – 4.993 alegători

  3. Cluj – 4.734 alegători

  4. Timis – 4.597 alegători

  5. Prahova – 4.512 alegători

Se repetă operaţiunea „Loganul”

Deşi la europarlamentarele din 25 mai numărul total de alegători prezenţi la urne a fost redus în comparaţie cu alegerile prezidenţiale (5,9 milioane de români au votat), turismul electoral a fost de asemenea uriaş. Nu mai puţin de 659.738 de alegători de pe teritoriul naţional au votat pe listele suplimentare. Faţă de anii trecuţi, nu s-a mai apelat la autobuze, toţi cei care au votat de mai multe ori fiind transportaţi cu autoturisme, în special Loganuri, ca să nu genereze suspiciuni. Pe 25 mai s-a votat multiplu inclusiv la secţii de votare civilizate din Bucureşti şi din alte oraşe mari, unde de regulă turismul electoral era foarte mic. Este foarte posibil operaţiunea „Loganul” să fie utilizată şi astăzi, pentru că nu s-au semnalat până la ora 10.00 autocare cu alegători.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.