Ucraina, țara băieților deștepți și a guvernului blând ce suge la două oi

Ucraina a suferit pentru al doilea an consecutiv de o penurie de cărbune din cauza conflictului din Donbas. Minele de antracit care furnizau comustibil termocentralelor ucrainene se află în mare parte în regiunea controlată de separatiști. Președintele, miliardarul Petro Poroșenko, premierul Arseni Iațeniuk și miniștrii săi au muncit din greu pentru a găsi o soluție și au reușit, spun ei. Pentru a se rupe de Rusia agresoare, au venit cu inițiativa de a importa cărbune din Africa de Sud cu 80 de dolari pe tonă. O soluție ”patriotică”, finanțată și cu bani veniți din împrumuturile și ajutoarele occidentale. Numai că totul e doar pe hârtie, scrie Ukrainska Pravda

În urma pierderii controlului asupra a 88 de mine situate în Donbas, în vara anului 2014, guvernul anunță că va cumpăra cărbune din Africa de Sud. Se semnează un contract între Ukrinterenergo și britanicii de la Steel Mont Trading, pentru 250.000 de tone de cărbune. Cărbunele sosește și, surpriză, nu vrea să ardă în centralele ucrainene construite pentru antracit, fiind de o calitate foarte proastă. Se sesizează procurorul general, dar lucrurile rămân în coadă de pește.

Se apelează la un alt intermediar, Arida Global Limited, înregistrată în Hong Kong, cunoscută pentru că mai vânduse cărbune în Ucraina pentru Centrenergo. De aici începe povestea suprarealistă a unei suveici. Ancheta celor de la Ukrainska Pravda arată că, oficial, în noiembrie 2014 a sosit un transport din Africa de Sud – un vas cu 76.000 de tone de cărbune, numai că acesta nu a ancorat într-un port ucrainean de la Marea Neagră, ci într-unul din Rusia. Ziaristii verifica, știind ca porturile rusești la Marea Neagra nu primesc importuri. Având numele vasului, ei observă ca acesta a fost oriunde în ultimul an, numai nu în Marea Neagra, darămite într-un port din rusesc la Marea Neagra. Mai mult, capacitatea maximă a vasului era de 57.000 de tone.

Însă centralele ucrainene raportau altceva – prmeau garnituri întregi pline cu cărbune de pe un vas fantomă. O serie de ingineri contactați de Ukrainska Pravda se jură ca acesta este antracitul ucrainean din Donbas, îl cunosc după cenușă, putere calorică.

Ukrainska Pravda scrie cum trenuri întregi pline cu antracit extrasdin Donbas trec in Rusia fără vreun act, deloc necesar atât timp cât liderii separatiști din așa-zisele republici populare Donețk și Lugansk își iau tainul. În Rusia, cărbunele devine sud-african, pentru a i se stabili un preț în dolari, care este apoi bine umflat. Iar apoi se intoarce în Ucraina la Centrenergo, vândut la Ukrinterenergo (cu un alt adaos), pentru a fi ars în termocentrale, cu ”acte în regulă”.

În spatele afacerii s-ar aflaViktor Medveciuk, lider al unui partid de opozitie, fost șef al administrației prezidențiale a fostului președinte Viktor Ianukovici. Medveciuk a fost o preioadă unul dintre reprezentantii liderilor separatiști la negocierile cu Kievul și Moscova. Președintele Vladimir Putin este nașul uneia dintre fiicele lui Medveciuk.

Interpunerea lui Medveciuk pe lanțul corupt al furnizării cărbunelui nu poate disculpa sub nicio formă guvernul de la Kiev, care a închis ochii în cazul transportului fantomă din Africa de Sud și care a acceptat furnizarea mascată de cărbune din Donbas la suprapreț. Ministrul Energiei, Volodimir Demcișin, a recunoscut că în Ucraina se arde antracit din așa-zisele republici populare și a mai recunoscut că fără acest cărbune Ucraina nu poate rezista peste iarnă.

Rămâne necunoscut ce companii se mai află în spatele acestui ”import” mascat, ce personaje din actualul regim și-au umplut buzunarele de pe urma acestei scheme implicând separatiști, oficiali rusi și lideri ai opoziției pro-ruse deopotrivă.

Ce este limpede este că Ucraina ”pro-occidentală” este mâncată de corupție, flagel cel puțin la fel de periculos pentru țară ca și tancurile rusești. Să fie oare conflictul din Donbas profitabil pentru liderii politici și oligarhii ucraineni? Să fie oare menținerea incertitudinii și a găurii negre din Donbas o modalitate pentru ca noul regim să poată, la fel ca și regimul Iaanukovici, să practice deja cunoscuta politică ucraineana de joc la doua capete, pentru ca sistemul corupt să sugă de la două țâțe – Moscova și Bruxelles? I se spune printre analiști ”politica bivectorială”, însă poate fi explicată mult mai bine prin cuvintele lui Vladimir Voronin, fostul președinte al unei Republici Moldova ce pare să se piardă și ea în jocul la două capete al corupților: ”Eu nu zic să fim ca viţelul blând care suge de la două vaci. Dar trebuie să avem relaţii şi cu partenerii noştri strategici…”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.