Oficial egiptean: Ipoteza unui atac terorist, mai probabilă

Un avion Egyptair, cu 66 de persoane la bord care a plecat de la Paris şi ar fi trebuit să ajungă la Cairo, a dispărut de pe radar joi dimineaţă. Avionul s-a prăbușit în mare, arată cele mai recente informații. La bordul avionului se aflau și 15 cetățeni francezi. O reuniune de criză ministerială cu participarea președintelui Francois Hollande a fost convocată la Paris.

Update: Ministrul egiptean pentru Aviație Civilă, Chérif Fathy, a declarat joi că ipoteza „unui atac terorist” este „mai probabilă” decât cea a unei erori tehnice pentru a explica prăbușirea avionului.

„Situația poate — spun ‘poate’, pentru că nu vreau să speculez — să ne ducă cu gândul la probabilitatea, posibilitatea, unei acțiuni la bord, a unui atac terorist, care este mai ridicată decât cea a unei defecțiuni tehnice. Însă nu vreau să trag concluzii pripite”, a spus ministrul egiptean. Avionul probabil a avut o bombă la bord, au afirmat și surse din cadrul Administraţiei SUA şi din serviciile de informaţii americane citate de CNN. „Primele indicii par să confirme ipoteza unei bombe”, au declarat oficiali din cadrul Administraţiei americane. Prăbuşirea avionului de pasageri egiptean probabil a fost rezultatul unui atac terorist, a spus şi Alekasndr Bornikov, directorul Serviciului Federal rus de Securitate (FSB).

Update: Francois Hollande confirmă că avionul „s-a prăbușit” în mare, transmite AFP.

„Avem datoria de a afla tot ce s-a întâmplat. Nicio ipoteză nu este privilegiată, niciuna nu este exclusă”, a mai spus Hollande, potrivit Le Monde.

Update: Premierul egiptean Sherif Ismail a declarat că în prezent au loc operațiuni de căutare pentru descoperirea avionului și că este prea devreme pentru a exclude orice variantă pentru a explica incidentul, inclusiv terorismul, relatează Reuters.

„Operațiunile de căutare sunt în curs la acest moment în zona în care se crede că s-a pierdut contactul”, a declarat oficialul pe aeroportul din Cairo.

Update: Experți consultați de presa franceză în legătură cu dispariția avionului EgyptAir nu exclud ca aparatul de zbor să fi fost ținta unui atentat, în condițiile în care era relativ nou, pilotul avea la activ peste 6.000 de ore de zbor, iar vremea era bună în momentul dispariției aeronavei de pe radare.

Update: Surse aeroportuare citate de AFP spun că aparatul de zbor s-a prăbușit în largul insulei grecești Karpathos, în spațiul aerian egiptean.

Update: Egiptul și Franța și-au transmis joi condoleanțe în legătură cu prăbușirea avionului, aceasta fiind prima recunoaștere oficială a faptului că persoanele aflate la bord ar fi murit, relatează Reuters.

Avionul transporta persoane de diferite naționalități, între care 30 de egipteni și 15 cetățeni francezi. La bordul aparatului se aflau și trei copii, dintre care doi bebeluși.

Update: Avionul EgyptAir care a dispărut de pe radare joi dimineață cu 66 persoane la bord s-a prăbușit în Marea Mediterană, au declarat oficiali din cadrul Ministerului egiptean al aviației civile sub protecția anonimatului.

Piloţii avionului EgyptAir au lansat un apel de urgenţă puţin înainte de dispariţia aeronavei, se arată într-un comunicat al companiei aeriene egiptene.

Un responsabil al companiei a subliniat că mesajul a fost primit la mai puţin de zece minute înainte ca avionul de tip Airbus A320 să nu mai poată fi localizat. Armata egipteană neagă însă că ar fi primit un semnal de pericol de la dispozitivele de pe avion.

EgyptAir a informat că zborul MS804 era efectuat de un avion care decolase miercuri noaptea la ora 23.09 de pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris, urmând să aterizeze la Cairo joi dimineață.

Compania aeriană a scris pe Twitter că avionul a dispărut după ce a pătruns 10 mile în spațiul aerian al Egiptului.

Pilotul avea 6.257 de ore de zbor, iar copilotul 2.766, potrivit contului de Twitter al companiei.

Vicepreşedintele EgyptAir, Ahmed Adel, a declarat pentru CNN că la bordul avionului dispărut se află 66 de persoane, dintre care trei copii, nu 69 cum se vehiculase iniţial şi că piloţii nu au transmis nici un SOS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.