×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 27 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 20:49
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Uninominalul a scos Moldova în stradă

Peste zece mii de persoane au manifestat duminică, la Chişinău, împotriva noului sistem electoral.

Manifestaţia organizată de partidele opoziţiei neparlamentare, partidul politic Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate a început la prânz, în faţa clădirii Parlamentului din Republica Moldova, unde manifestanţii au scandat lozinci împotriva coaliţiei care a aprobat votul mixt (PSRM, PDM, PPEM), apoi au plecat într-un marş prin centrul Chişinăului, făcând câteva opriri – prima, la sediul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, unde s-au scandat lozinci anti-Dodon, apoi, coloana de manifestanţi s-a deplasat pe bulevardul Ştefan cel Mare, trecând prin Piaţa Marii Adunări Naţionale, făcând ulterior o oprire la Ministerul Afacerilor Interne, unde mulţimea a scandat: „Poliţia îi apără pe mafioţi!“. Meeting-ul s-a terminat în faţa sediului Partidului Democrat din Moldova, partidul lui Plahotniuc, unde manifestanţii au fost întâmpinaţi de un aparat de protecţie al trupelor speciale ale Ministerului de Interne moldovean.

Ce îi nemulţumeşte pe moldoveni?

Manifestanţii din capitala Republicii Moldova cer abrogarea legii votului uninominal mixt, lege care a fost aprobată de parlamentul moldovean în data de 20 iulie 2017 şi care schimbă radical sistemul prin care vor fi aleşi viitorii deputaţi în Parlamentul Moldovei. Astfel, din cei 101 parlamentari, cât numără adunarea reprezentativă moldovenească, jumătate din ei vor fi aleşi prin vot uninominal direct, într-un singur tur (cum sunt aleşi primarii la noi în ţară), iar cealaltă jumătate va fi aleasă de pe listele de partid. Acest sistem electoral nu are nicio legătură cu votul uninominal, care a fost la noi din legislaturile 2008-2016, cum greşit a înţeles chiar şi prim-ministrul Mihai Tudose. Problema acestui sistem de vot este că cele 50 de colegii uninominale vor fi câştigate, în majoritatea covârşitoare, de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, deoarece aceştia sunt primii în preferinţele electoratului din Moldova, indiferent că vorbim de raioane din centrul ţării sau de cele din nord şi sud, unde, tradiţional, socialiştii depăşesc 50 de procente. Dacă facem o simulare de pe ultimele sondaje, PSRM-ul va avea în viitorul parlament peste 60 de reprezentanţi.

Cum a stricat Iohannis jocul binomului

Acţiunea de astăzi a fost prima după foarte mult timp (mai 2016) când oligarhul Plahotniuc nu a încercat să perturbe opoziţia, nu a încercat să fure mesajul manifestanţilor, cum a făcut-o în iarnă, când, după alegerea lui Dodon, a scos zilnic unioniştii să protesteze, fugărind astfel manifestanţii Maiei Sandu şi ai lui Andrei Năstase. Faptul că oligarhul nu a avut nicio reacţie la meeting-ul opoziţiei spune că Plahotniuc a luat o mare lovitură de la Cotroceni, prin blocarea lui Rogozin.

Refuzul autorităţilor române, mai precis al preşedintelui Klaus Iohannis (singura persoană care are puterea şi pârghiile să angajeze ţara într-o astfel de acţiune), de a-i permite aeronavei de linie în care se afla vicepremierul rus să tranziteze spaţiul aerian românesc, a stricat planurile lui Dodon și, implicit, pe cele ale lui Plahotniuc, care avea să pozeze în poziţia de apărător al unioniştilor şi mare duşman al ruşilor, pentru că dacă Rogozin ar fi ajuns la Chişinău, ar fi început un circ mediatic din care aparatul de propagandă l-ar fi scos pe Plahotniuc drept cel mai mare apărător al unei Moldove europene. Dacă Rogozin ajungea la Chişinău, ar fi avut loc acţiuni de protest, ce ar fi urmat să se întindă şi a treia zi, adică duminică, când unioniştii de la Partidul Unităţii Naţionale din Moldova (care deja îşi anunţaseră participarea la meeting-ul de duminica aceasta) aveau să deturneze meeting-ul opoziţiei spre o mare acţiune a unioniştilor în capitala Moldovei. Faptul că avionul lui Rogozin nu a fost lăsat să tranziteze România arată că în capitalele occidentale şi la Bucureşti diversiunea lui Plahotniuc, în care el este apărătorul Moldovei de sperietoarea prorusă Igor Dodon, nu mai funcţionează.

Cristian CobuzPublicat Duminică, 30 iulie 2017
4739
 | 4
 | 9
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Constantin
-2
In loc sa isi trimita trupele in Afganistan, mai bine trimitem trupele in provincia romana Moldova. Sunt si acolo teroristi, dar se numesc rusi.
Publicat Luni, 31 iulie 2017
+Răspunde
Crocodilul
+1
Pentru Nicu Olahus. Lasa placa cu soros ca nu mai tine. Ajunge cu manipularea si propaganda de tip bolshevic. Esti injectat de securitatea socialista. Stii cumva unde sunt noile laboratoare
Publicat Luni, 31 iulie 2017
+Răspunde
Nicu Olahus
+5
Mana lui Soros si la amaratii de basarabeni. Maia aceea este sorosista si antiunionista ! Nu are la suflet Romania, ca si Soros, seful ei . Nu conteaza decat modul in care se aseza fata de Romania .
Publicat Luni, 31 iulie 2017
+Răspunde
Bubulina
+4
Uninominalul a scos Moldova în stradă. Chiar toata Moldova?! Sau trupa condusa de Maia Sandu? Daca e sa te credem si in Piata Victoriei au fost sute de mii de tefelei. Mai taie din coada vulpii!
Publicat Luni, 31 iulie 2017
+Răspunde
LENUS
0
Trist, foarte trist.... Poate ca unii la Bucuresti sau aiurea au descifrat jocul lui Plahotniuc dar la Chisinau si in Republica acesta continua sa-si faca de cap. Printre altele si din cauza ineficientei Bucurestiului de a canaliza fortele pro-occidentale pe o cale comuna... Un Bucuresti dominat sine-die de PSD-isti, gratie votului uninominal impus, va mai amintiti (?) de turbatul chelios care raspunde la apelativul Basescu....
Publicat Luni, 31 iulie 2017
+Răspunde
Interventia in afacerile altui stat
+1
Deci recunosti ca Romania, prin presedinte, a intervenit in afacerile altui stat.
Publicat Duminică, 30 iulie 2017
+Răspunde
Ileana Rollason
-3
"Oligarhul Pahotniuk" trebuie sa fie miliardar. Cum si-a facut banii, de cinstit ce-a fost, amicul sorosist ?
Publicat Duminică, 30 iulie 2017
+Răspunde
Rezist. De foame.
+13
Sa mai spuna cineva ca moldovenii din fantomatica Rep. Moldova nu au imaginatie ! Si-au dat seama ca, din cauza Romaniei, chestia cu "Dreptate si Adevar" e falimentara si chiar poarta ghinion si au schimbat-o cu "Demnitate si Adevar" ! Da' apropo, basila n-a participat ? Si o ultima intrebare : cu cit o fi schimbat fosila Soros euro pe leul moldovenesc, la casele de schimb ? ...
Publicat Duminică, 30 iulie 2017
+Răspunde
@ Mafoame @ Rezist. De foame.
+8
Rezista , vor sosi ajutoare cu prajituri govno , absolut delicioase , poate te saturi de postat in presa romaneasca , nici tu nu crezi in balivernele tale si in ce balmajesti ! Cu cate copeici se mai plateste postarea ?
Publicat Duminică, 30 iulie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum o oră şi 6 minute