Uniunea Europeană cere Rusiei să înceteze imediat loviturile aeriene în Siria

(corespondenţă)

Uniunea Europeană cere Rusiei să înceteze imediat loviturile aeriene care ţintesc opoziţia moderată din Siria, se arată într-o declaraţie comună redactată de șefii diplomaţiilor din cele 28 de state membre, la Reuniunea Consiliului pentru Afaceri Externe. “Această escaladă militară riscă să prelungească conflictul, să submineze orice iniţiativă de rezolvare politică a conflictului, să agraveze situaţia umanitară și să genereze o radicalizare a poziţiilor”, se mai arată în declaraţia comună a reuniunii de la Luxemburg.

Anterior, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a spus că intervenţia în Siria a Rusiei şi susţinerea de către Moscova a regimului lui Bashar Al Assad pe plan militar şi politic schimbă datele problemei şi complică derularea unor negocieri de pace. Ea a cerut Rusiei ca loviturile aviaţiei militare ruse pe teritoriul sirian să ţintească în mod clar obiective ale Daesh (acronimul arab al organizaţiei teroriste Statul Islamic), precum şi ale altor organizaţii pe care ONU le defineşte ca fiind teroriste. Ea a avertizat că intervenţiile externe în conflictul din Siria ar trebui să fie coordonate, în caz contrar existând un grad mare de risc militar.

În ceea ce priveşte dosarul situaţiei din Libia, miniştrii de Externe din statele membre UE decis să facă presiuni auspra tuturor facţiunilor politice şi militare libiene, pentru a forma un rapid un guvern de uniune naţională, potrivit acordului propus de ONU în acest sens. ONU a propus săptămâna trecută numele viitorului prim-ministru şi ale miniştrilor chemaţi să facă parte din acest guvern de uniune naţională din Libia, aceasta fiind prima etapă a unui acord negociat menit să scoată ţara din haos. Emisarul Naţiunilor Unite în Libia, Bernardino Leon, a anunţat că la Tripoli grupările aflate în conflict ar fi ajuns la un consens în ceea ce priveşte numele viitorului prim-ministru interimar, în persoana lui Fayez El-Sarraj, şi ale celor 17 viitori miniştri, printre care se află două femei. Viitorul guvern ar urma să aibă trei vicepremieri. Cele două parlamente şi guverne rivale auto-proclamate la Tripoli (unul aparţinând susţinătorilor Statului Islamic) trebuie să îşi dea aprobarea finală pentru această listă şi să accepte această tranziţie politică.

Europenii i-au ameninţat cu sancţiuni pe toţi participanţii la discuţiile politice care vor bloca negocierile în vederea ajungerii la o soluţie politică. Pentru moment, Bruxelles-ul a promis un pachet de asistenţă pentru viitorul guvern de uniune naţională de la Tripoli în valoare de 100 de milioane euro. Totodată, Federica Mogherini a declarat că UE va oferi viitorului guvern de uniune naţională asistenţă în domeniul securităţii, pentru a-i proteja instituţiile sensibile, cum ar fi porturile, unităţile militare şi de poliţie, sau clădiri guvernamentale, dar nu a oferit încă detalii pe această temă.

Citiţi şi

„Nu putem lucra cu Assad pentru o soluţie pe termen lung pentru viitorul Siriei”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.