Varoufakis: Vor să mă acuze de trădare

Imediat după ce cotidianul Kathimerini a publicat informații obținute dintr-un ”plan B” pus la punct de fostul ministru Yanis Varoufakis, acesta din urmă declară că se urmărește acuzarea lui de trădare și discreditarea activității de până acum a guvernului, în cadrul unei campanii de dezinformare.

În urmă cu câteva zile, în Grecia a fost lansată și informația că Varoufakis ar putea fi acuzat de trădare pentru modul in care a condus negocierile Greciei cu creditorii internaționali. Mulți avocați au explicat atunci că acest lucru este aproape imposibil.

Pâna ca Varoufakis și guvernul Syriza să fie acuzați de trădare (poate față de bancherii internaționali), fostul ministru explică pe propriul blog și în The Telegraph, despre ce este vorba în așa-numitul „Plan B”. El susține ca toate statele din zona euro au gândit asemenea măsuri.

În timpul negocierilor cu Eurogrupul, ministrul Varoufakis a coordonat un Grup de Lucru care avea mandatul de a pregăti un plan împotriva actiunilor creditorilor de a submina guvernul grec și, împreună cu forțele din interiorul Eurozonei, de a exclude Grecia din euro . Grupul de Lucru a fost format de ministru, la solicitarea premierului, și a fost coordonat de profesorul James K. Galbraith.

De reținut că, înainte ca domnuil Varoufakis să confirme existența acestui Grup de Lucru, ministrul a fost criticat pentru că nu ar fi luat asemenea măsuri. Banca Greciei și Banca Centrală Europeană, precum și băncile centrale din statele euro, băncile și organizatiile internaționale etc., au elaborat asemenea planuri încă din 2012. Ministerul grec de Finanțe ar fi dat dovadă de neglijență dacă nu ar fi pus la cale planuri similare.

După ce domnul Varoufakis a confirmat existența acestui Grup de Lucru, presa a publicat articole aduse din condei care reduc calitatea dezbaterii publice. Grupul de Lucru al Ministerului de Finanțe a lucrat exclusiv în limitele politicii guvernului și recomandările sale au fost strict menite să servească interesul general, respectând legile țării și menținând țara în zona euro.

Cât privește articolul recent din Kathimerini despre duplicarea parolelor conturilor cetățenilor, faptul că fostul ministru nu a fost contactat de redactor și referirile acestuia privind conturile cetățenilor au stârnit confuzie și au contribuit la dezinformarea prin presă. Artcolul face referire la proiectul ministrului așa cum a fost expus la predarea mandatului, pe 6 iulie, în cadrul unei ceremonii la Ministerul de Finanțe. În acel discurs, ministrul Varoufakis a spus: ”Secretariatul General al Sistemului de Informații a început să studieze modul în care Taxisnet (interfața web a Ministerului de Finante ) ar putea să devină ceva mai mult decât este acum, să devina un sistem de plată pentru terți, un sistem mai eficient care să reducă din datoriile statului față de cetățeni și viceversa”. Acest proiect nu face parte din sarcinile Grupului de Lucru, a fost prezentat integral Cabinetului de ministrul Varoufakis și, în opinia ministrului Varoufakis, ar trebui implementat independent de negocioerile Greciei cu creditorii, pentru că va contribui considerabil la creșterea eficienței tranzacțiilor dintre stat si contribuabili, precum și între cei din urma.

În concluzie, în timpul celor cinci luni de negocieri care au provocat dezbateri pretutindeni în Europa, Ministerul deFinanțe
a făcut tot posibilul pentru a sluji interesul public, în ciuda dificultăților. Actuala campanie mediatică de mânjire a acestor acțiuni nu va reuși să vicieze moștenirea celor cinci luni de luptă pentru democrație și bun simț.

Fostul ministru Varoufakis a ripostat și pe Twitter la articolele publicate în ultima zi. ”Așadar urma să fur numerele dosarelor fiscale ale cetățenilor? Sunt impresionat de imaginația celor care mă denigrează”.

Varoufakis a oferit și un interviu celor de la The Telegraph în care explică despre ce a fost vorba în așa-numitul ”Plan B” de creare a unui sistem bancar paralel. El spune că era ”un plan bine conceput”.

”El putea fi repede extins utilizând aplicații pentru smartphone și ar fi devenit un sistem operațional paralel. Bineînțeles, ar fi funcționat în euro , dar putea fi convertit pentru drahmă. Când a venit momentul fatidic, premierul a considerat că ar fi prea greu de aplicat. Nu știu exact când a ajuns la această concluzie, dar mi-am dat seama precis în seara referendumului si de aceea mi-am prezentat demisia”.

”Vor să mă acuze că sunt escroc și trădător. Este o încercare de a anula primele cinci luni de guvernare ale acestui guvern și de a le arunca la groapa de gunoi al istoriei”, a spus Varoufakis pentru The Telegraph.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.