Vicepremierul Liviu Dragnea i-a prostit pe faţă pe români

Vicepremierul Liviu Dragnea a explicat într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern raţiunile adoptării ordonanţei privid oficializarea traseismului aleşilor locali. Motivele indicate de Dragnea pentru emiterea ordonanţei reprezintă minciuni de zile mari.

O minciună de zile mari demontată oficial

Liviu Dragnea a menţionat că unul din cele două motive principale pentru care s-a adoptat ordonanţa de urgenţă îl reprezintă necesitatea eliminării blocării dreptului supleanţilor de a fi validaţi ca urmare a desfiinţării alianţelor politice sau electorale pe listele cărora au candidat. O minciună cât Casa Poporului. Iată care este situaţia în realitate:

„În cazul vacantării, din diverse motive, a unui post de consilier local sau consilier judeţean, locul este ocupat de primul supleant de pe lista de partid sau de pe lista alianţei pentru care a candidat respectivul consilier. Şi în situaţia în care alianţa pentru care a candidat respectivul consilier nu mai există, tot primul supleant de pe listă devine consilier, INDIFERENT dacă aparţine sau nu de partidul care a pierdut consilierul iniţial. NU TREBUIE semnăturile tuturor liderilor alianţei – fie că ea este funcţională, fie nu mai există – pentru ca un supleant să devină consilier titular. Semnează pentru respectivul supleant doar liderul partidului din care face el parte”, a declarat în exclusivitate pentru cotidianul.ro un oficial din cadrul Autorităţii Electorale Permanente.

Cu alte cuvinte, dacă un consilier PNL care a candidat pe lista USL îşi pierde mandatul, înlocuitorul său (conform legii încă în vigoare) este primul supleant de pe lista USL şi nu contează dacă este din PNL, PSD, PC sau UNPR. Aşa s-a întâmplat şi între 2007 şi 2008, după desfiinţarea Alianţei D.A. (PNL-PD).

O negare a principiilor democraţiei

Stupefiant este însă al doilea motiv principal pentru care a spus Liviu Dragnea că este necesară ordonanţa de urgenţă: noile majorităţi PNL-PDL „blochează” deciziile preşedinţilor (PSD – n.a.) de consilii. Şi a dat şi un exemplu. „În Consiliul Judeţean Botoşani, prin formarea ACL, adică a alianţei dintre PNL şi PDL, s-a creat o nouă majoritate care blochează deciziile preşedintelui Consiliului Judeţean”.

Ceea ce a spus Dragnea este extrem de grav, concret el neagă principiile democraţiei. Schimbările de majorităţi sunt frecvente pe tot eşichierul politic şi, atenţie, sunt perfect legale. Să ne amintim că, în Parlament, noua majoritate USL nu doar că a respins (termenul „blocat” este insinuos utilizat de Dragnea, corect este „respins”) proiectele guvernului Boc 2, dar a şi dărâmat guvernul MRU. Practic, prin ordonanţa pe care a emis-o, guvernul vrea să interzică, să anuleze sau să desfiinţeze orice acţiune a Opoziţiei. În plus, formularea lui Dragnea mai conţine un lucru grav: „se blochează deciziile preşedintelui Consiliului Judeţean”. Rezultă din această formulare că preşedintele PSD-ist al Consiliului Judeţean este proprietarul instituţiei.

O altă minciună demontată

Liviu Dragnea a dat şi câteva exemple „concrete”. El a prezentat situaţia din Consiliul Local Săcălaz, unde a precizat, din cauză că preşedintele PNL Timiş a exclus din partid 3 consilieri, mai multe hotărâri utile pentru comunitate nu ar fi fost votate. O minciună de zile mari. Ne-a atras atenţia în primul rând componenţa CL Săcălaz, unde toate partidele au candidat separat:

PDL – 7 consilieri

PNL – 4 consilieri

PPDD – 3 consilieri

PSD – 1 consilier

Deci, în situaţia în care 3 consilieri PNL ar fi fost excluşi, automat ar fi intrat „în pâine” următorii 3 supleanţi de pe lista PNL. Dar şi în situaţia în care să presupunem că supleanţii nu ar fi fost validaţi, consiliul local ar fi putut lucra în formula cu 12 consilieri. Deci exemplul lui Liviu Dragnea nu stă deloc în picioare.

Ce s-a întâmplat în realitate la Săcălaz am aflat de la preşedintele PNL, Nicolae Robu. „Nu ştiu să se fi blocat hotărâri la Consiliul Local Săcălaz. Iar dacă acolo există un blocaj, acesta se datorează influenţelor PSD de la anumite nivele. Este adevărat 3 consilieri PNL au fost excluşi pentru că nu au respectat statutul şi deciziile partidului, dar persoane influente din PSD au blocat înştiinţarea oficială a excluderii lor şi în consiliu nu s-a votat luarea la cunoştinţă a excluderii lor şi implicit pierderea mandatului celor 3. Drept urmare, supleanţii de pe lista PNL nu au putut fi promovaţi în consiliu”, a declarat în exclusivitate pentru cotidianul.ro Nicolae Robu.

Alte surse politice din zonă susţin că s-a blocat excluderea celor 3 consilieri PNL tocmai pentru a le da posibilitatea să treacă la PSD după ce Ordonanţa „Dragnea” va intra în vigoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.