Viitorul sistem de sănătate european: un spital care să vindece o boală rară la Viena, alta la Bucureşti

În viitor, sistemul de sănătate din Uniunea Europeană se va axa pe câteva centre de excelenţă răspândite la nivelul întregii Europe, unde se vor trata cele mai grave boli. Aceste centre vor fi specializate pe câte o boală rară, iar accesul fiecărui pacient european va fi asigurat.

Ideea e că UE nu-şi permite să finanţeze câte un astfel de centru (sau mai multe) în fiecare ţară. Costurile ar fi uriaşe şi nu s-ar justifica. Mult mai eficient ar fi să existe pentru fiecare boală rară cel puţin un centru de excelenţă în UE, unde să aibă acces orice pacient european, iar aceste centre să fie răspândite în toată Europa, după criterii care urmează să fie stabilite.

Toate acestea fac parte dintr-un proiect care se discută la nivelul Comisiei Mediu, Sănătate publică şi Siguranţă alimentară din Parlamentul European. Preşedintele acestei comisii, Giovanni La Via vorbeşte oferă detalii despre acest subiect şi despre alte dosare aflate în lucru la această comisie într-un interviu în exclusivitate pentru Cotidianul.

„Să forţăm lucrurile astfel încât să investim şi să construim ca să avem 100 de centre diferite pentru boli rare în fiecare ţară? Nu, soluţia e să lucrăm într-un mod specific, astfel încât să avem centre care să vindece o boală rară la Viena, una la Bruxelles şi alta la Bucureşti.”

Interviul integral va fi publica în cursul zilei de luni, 28 iulie

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Liviu Stan 239 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.