Visul unui make-up artist francez

În orice interviu e bine să reflectezi după evenimentul sau conversaţia(depinde cum îl percepi) pe care ai învăţat-o de la omul respectiv. De la David Chabanon, un make-up artist francez, am învăţat că este important să gândeşti frumos, să-ţi iubeşti meseria, să cauţi cuvintele frumoase, să zâmbeşti şi, nu în ultimul rând, importanţa unui bun fond de ten care dea lumina feţei tale.

Când avea doisprezece ani, mama unui băiat din Clermond-Ferrand, oraş în centrul Franţei, a primit o invitaţie pentru o lecţie de machiaj de la Guerlain. Acest băiat s-a dus cu mama sa la „leçon de maquillage” şi s-a îndrăgostit iremediabil de fascinanta lume a cosmeticii până când a început să o viseze zi şi noapte, o lume unde femeia intră în salon şi se transformă din cocon în fluture. „Eram tânăr, dar vedeam viitorul meu când adormeam”, spune acest om, acum la 37 de ani, cu acel je-ne-sais-quoi franţuzesc, care aminteşte de Tintin, personaj din benzile animate.

Când era mic, mama sa îl alinta ”Tu eşti băiatul meu născut la Paris, ţie îţiplace luxul, tu ai un destin aparte”. Acest refren drăgălaş l-a inspirat pânăcând a intrat bine în mintea lui şi visul a început să devină realitate. La 19ani a primit un brevet de technicien supérieur sau BTS, o şcoală superioară de pregătire profesională, unde a învăţat toate îndeletncirile artei machiajului.

David Chabanon a urmat cursurile L’École des Carrières supérieures deVichy, dar i-a plăcut partea artistică, mai puţin partea ştiintifică. Odată aieşit din clasă să fumeze o ţigară şi nu a mai putut să se întoarcă să înveţe despre compoziţia pudrei pentru că uşa era încuiată. Profesorul a vrutsă-i deschidă uşa să-l lase să intre, dar David Chabanon i-a spus franc să nu se ostenească pentru că nu suportă materia. Dar avea har în profesiaaleasă cu toate lacunele lui la anumite materii. Ca alte persoane care suntîndrăgostite de meseria lor, el consideră că meseria l-a ales pe el căciacela îi era destinul. Trei zile după ce a terminat studiile, acest adolescent din provincie era angajat cu un contract pe perioadă nedeterminată lao mare casă internaţională de cosmetică de lux. La aflarea veştii, din cauza emoţiilor, şi-a pierdut vocea momentan. Dintre mii de femei care au făcut această şcoală, el era unul din numai 3 bărbaţi careau urmat cursurile de machiaj în 20 de ani.

După aproape 20 de ani de carieră, David Chabanon vorbeşte frumos despre viaţă şi te inspiră cu expresiile de gen ”La profession de mes rêves”(profesia visurilor mele) care sună şi mai poetic în franceză. Cuvântul ”rêve” se strecoară în conversaţia lui. Este un om care vorbeşte frumos despre meseria lui şi te îndeamnă să gândeşti la fel.

E homosexual declarat şi contra intoleranţei. Are multe prietene şi iubeşte să transforme o femeie în fantezia ei cu un machiaj făcut profesionist, ajutat de degete şi ochi experţi care văd potenţialul orcărei femei. E împotriva botoxului pentru că este nefiresc şi se vede ca atare, şi nu suportă tatuajulpermanent pe faţă, pentru că strică pigmentul. Pielea buzei poate să devină albăstrie după o perioadă. A machiat mii de feţe de-a lungul carierei sale şi a lucrat şi în Franţa, şi în străinătate. Trimis în străinatate să promoveze produse de înfrumuseţare, a ajuns în 25 de ţări,printre care Arabia Saudită, Kazahstan, Peru şi Malaiezia şi Honduras, dar şi China.

Ajuns în China într-un oraş din provincie, a început să-şi facă treaba, adicăsă machieze o femeie, activitate uzuală şi aproape banală în orice magazindin Franţa. Această acţiune s-a transformat într-un veritabil spectacol. Douăsute de persoane s-au îngrămădit în magazin şi mulţi alţii au început să seadune afară. ”Uite că a venit un make-up artist din Franţa!”, au exclamat. Înschimb, în Peru, doamnele s-au aşezat la rând cu răbdare şi au aşteptat cuminţi şi sobre lecţia machiajului. O altă ţară, Malaiezia, era o fantazie pură, spune David Chabanon. Când a aterizat pe aeroportul Charlesde Gaulles venind de la Kuala Lumpur, lacrimile îi curgeau pe obraji deemoţie şi de dor de ţara lăsată în urmă.

A făcut şi machiaj de film, şi a machiat sportivi, pe Leonardo DiCaprio, Johnny Hallyday şi soţia lui, Laetitia, printre alţi. Ceea ce îi dă cea mai mare plăcere este să machieze o femeie care şi-a pierdut încrederea în ea, iar după ce a fost machiată de mâinile sale pricepute să se simtă altcineva, o altă femeie, un fluture.

Vorbeşte o franceză cum am învăţat la şcoală, limpede, frumos şi poetic.

Gustă cuvintele. Dacă are gust la machiaj, are şi gust la limbă, un mod frumos de a vorbi că îţi vine să-i sorbi cuvintele.

Câteva cuvinte de la el şi după un interviu care a avut loc la Casa Casta, un salon de beauté din Bucureşti, le dau doamnelor nişte idei inedite, furate de la el despre machiaj.

– Ce sfaturi ai pentru cei care ar vrea să lucreze în lumea machiajului?

– Trebuie muncit mult, trebuie să practicaţi mult machiajul pentru a avea „mână”. În acest fel nu veţi uita cum se face, îl păstraţi pentru o viaţă. Este necesar de asemenea să descoperiţi magia culorilor complementare. De pildă, roşul sublimează verdele. La fel cum un smarald e prezentat pe o pernă roşie. Portocaliul pune în valoare albastrul şi violetul, galbenul. Chipul unui om nu este un perete plat şi uniform. A machia înseamnă să lucrezi cu un relief. Umbre şi lumini.

– De ce crezi că este important machiajul? Totuşi se cheltuiesc mulţibani pe el?

– De când este Pământul, femeile au această plăcere, să se pună în valoare. Este de asemenea important pentru o femeie să aibă încredere în ea. Ar fi un mare păcat să nu profte de această plăcere subtilă, dar şi esenţială.

– Îmi faci un machiaj?

– Oui, avec plaisir!

Trucuri de machiaj

Cea mai importantă este baza, fondul de ten.sSe Spune că este „lumina naturală a chipului tău”. Are un armament de vreo 3 produse care fac chipul luminos.

Merită să cheltuiţi banii pe fond de ten dacă îl foloseşti pentru că este produsul de bază. Îl aplicaţi cu o pensulă, nu cu degetele sau un burete, pentru că risipiţi fardul. Pentru fard de obraz, nu trebuie să-ţi cauţi pomeţii. Puneţi fardul unde ”cade soarele pe ei”. Cand foloseşti fard de pleoape sau eyeliner pe pleoapă, mergi exterior spre interior, nu invers, cum fac

majoritatea femeilor. Pentru mascara sau rimel e bine să vă uitaţi în jos când vă daţi cu el şi mai întâi pe genele de sus. Blush-ul sau fardul de obraz se foloseşte pe obraji, pe bărbie, pe frunte pe alocuri, dar nu pe vârful nasului, pentru că poţi să arăţi ca şi cum te-ai ars la soare sau că ai băut prea mult.

Fapte diverse despre machiaj

Unde se fabrică machiajul? Creion de ochi (eyeliner), în Japonia, altecreioane de faţa (de sprâncene, buze), în Germania. Fard de pleoape se fabrică în Italia, ca această ţară cu un sol minunat, Sol de Sienna etc., fond de ten, mascara etc. se fabrică în Franţa, regatul frumuseţii. Vopsea de păr se fabrică în Tunisia, Maroc etc. Franţuzoaicele cheltuiesc cel mai mult pe machiaj, urmate de japoneze. A observat că româncelor le place machiajul, dar i se pare că machiajul de calitate e cam scump în România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.