Ziua universală a iei

Pe 24 iunie sărbătorim Ziua Universală a Iei, simbol al identității și creativității spațiului românesc.

Inițiativa a luat naștere în 2013, pe Facebook, devenind ulterior un eveniment internațional.

Propusă de comunitatea online „La Blouse Roumaine”, această zi este în prezent sărbătorită în 48 de țări, în peste 100 de orașe de românii de pretutindeni.

Celebrată chiar în ziua Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută ca Sânzienele ori Drăgaica, cămașa din pânză impresionează cu broderiile sale și pentru a demonstra acest lucru oameni din lumea întreagă îmbracă ia în această zi de sărbătoare.

În principalele orașe ale țării au loc cu acest prilej numeroase târguri tradiționale și expoziții.

În București, în perioada 23-25 iunie va avea loc Târgul de Sânziene într-un cunoscut mall din Piața Sudului. Toți cei dornici să petreacă de Sânziene și de Ziua Universală a Iei sunt invitați de organizatori să se prindă în hora năzdrăvăniilor și să admire fel de fel de creații handmade care reinterpretează creativ motivele tradiționale.

La Iași, oamenii, care se îmbracă în ie, vor putea circula gratuit cu mijloacele de transport în comun. Astfel, municipalitatea vrea să încurajeze cât mai multe persoane să participe la festivalul care are loc pe 24 iunie în fața Palatului Culturii, informează Ziarul de Iași. Scopul manifestării este ca cel puțin 10.000 de oameni să vină îmbrăcați în bluza tradițională pentru ca ia să fie introdusă în patrimoniul cultural UNESCO.

Totodată, pe scena din fața Palatului Culturii vor urca, sâmbătă, ansamblul „Lăutarii“ şi Nicolae Botgros, Ansamblul „Floricică de la munte“, Ion Paladi, Sofia Vicoveanca şi Laura Lavric.

De asemenea, la Târgu Jiu are loc festivalul „RomânIA Autentică”. Organizatorii își propun să adune peste 10.000 de oameni îmbrăcați în straie populare. În parcul Coloanei fără sfârșit, obiceiurile de Sânziene vor deschide, sâmbătă, începând cu ora 10.00 marea sărbătoare a costumului popular din județul Gorj. Sunt așteptați să participie sute de copii și membri ai ansamblurilor sau grupurilor de dans din județ. Aceștia se vor prinde într-o horă a iei, sub semnul tricolorului, anunță organizatorii festivalului.

La Hobița, satul natal al sculptorului Constantin Brâncuși, va avea loc o sărbătoare câmpenească. Cei care vor să petreacă de Ziua Universală a Iei vor avea parte de expoziții și demonstrații ale meșteșugarilor populari, mâncare tradițională și multă voie bună, informează Agerpres.ro. Distracția începe la ora 12.00 când pe scena festivalului vor urca Ansamblul ‘Roua’ din Cloșani, Ansamblul ‘Cânt și Joc’ din comuna Peștișani, Ansamblul ‘Brâulețul’ din comuna Bălcești, Ansamblul ‘Maria Apostol’ din comuna Bâlta, Ansamblul ‘Liviu Dafinescu’ din comuna Baia de Fier, Ansamblul ‘Flori de Joc’ din comuna Țânțăreni, Ansamblul ‘ Altița Bărbăteștiului’ din comuna Bărbătești, Ansamblul ‘ Cununița’ din comuna Dănciulești, Ansamblul ‘ Bobocelu’ din comuna Crușeț, Ansamblul ‘Brâulețul’ din orașul Turceni, ansambluri și grupuri vocale ale Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită și în Sibiu. Între 23 și 25 iunie, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului vor avea loc 20 de ateliere meșteșugărești, ateliere educaționale, un târg de ii și obiecte tradiționale, plimbări în ie cu cele mai cochete biciclete, prezentări de ii, momente folclorice și un concert pe scena de pe lac susținut de Mike Godoroja & Blue Spirit.

La Timișoara, Ziua Internațională a Iei este sărbătorită, pentru cel de-al treilea an consecutiv, printr-o pedalare în costum popular. Acțiunea are loc sâmbătă, începând cu ora 10.30. Sute de oameni, care iubesc tradițiile românești, sunt așteptați să participe acest eveniment, notează pressalert.ro.

Ce evenimente au loc de Ziua Universală a Iei 2017 în străinătate

La nivel internațional, Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită în peste 100 de orașe ale lumii, precum Washington, New York, Los Angeles, Toronto, Paris, Londra, Madrid, Amsterdam, Milano, Viena.

O serie de expoziţii, prezentări de modă, concerte, dansuri sau conferinţe vor fi organizate de reprezentanţele din străinătate ale Institutului Cultural Român la Chişinău, Budapesta, Roma, Beijing şi Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Iei, informează Agerpres.ro.

Totodată, pe scena din fața Palatului Culturii vor urca, sâmbătă, ansamblul „Lăutarii“ şi Nicolae Botgros, Ansamblul „Floricică de la munte“, Ion Paladi, Sofia Vicoveanca şi Laura Lavric.

Mii de oameni se prind în horă de Ziua Universală a Iei
La Târgu Jiu are loc festivalul „RomânIA Autentică”. Organizatorii își propun să adune peste 10.000 de oameni îmbrăcați în straie populare. În parcul Coloanei fără sfârșit, obiceiurile de Sânziene vor deschide, sâmbătă, începând cu ora 10, marea sărbătoare a costumului popular din județul Gorj. Sunt așteptați să participie sute de copii și membri ai ansamblurilor sau grupurilor de dans din județ. Aceștia se vor prinde într-o horă a iei, sub semnul tricolorului, anunță organizatorii festivalului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.