10 alimente sănătoase pentru ficat

Ficatul este sistemul principal de filtrare din organism și are numeroase funcții fără de care nu putem duce o viață normală. El sintetizează colesterolul, fosfolipidele, lipoproteinele și lipidele. De asemenea, neutralizează toxinele, jucând astfel un rol important pentru sistemul imunitar. Gianluca Mech, nutriționistul fostului premier italian Silvio Berlusconi și al celebrei Anastasia Soare, dezvăluie 1o alimente sănătoase pe care trebuie să le includem în dieta noastră pentru a ne ajuta ficatul să funcționeze la capacitate maximă.

Mâncatul haotic și adesea în exces, alimentele cu numeroși conservanți pe care le găsim în comerț, sunt nocive nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătatea ficatului. Există însă și 10 alimente sănătoase sau obiceiuri alimentare care pot avea efecte benefice asupra acestui organ atât de important. Iată câteva:

Cafeaua

„Surprinzător sau nu, consumul de cafea este benefic pentru sănătatea ficatului. Există studii care au demonstrat nu doar că previne apariția afecțiunilor la nivelul ficatului, ci și ajută în cazul celor care au deja probleme cu acest organ.(…) Consumul de cafea poate contribui, de asemenea, la reducerea riscului de a dezvolta cancer la ficat și are efecte pozitive asupra bolilor hepatice și a inflamației ficatului”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Ceai

„Un studiu japonez a arătat că, băut zi de zi, ceaiul poate îmbunătății markerii de sânge responsabili cu sănătatea ficatului. Ceaiurile negru și verde pot ajuta la îmbunătățirea nivelului de enzime și grăsimi din ficat”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech.

Grapefruit

„Grapefruitul conține antioxidanți care protejează în mod natural ficatul. Cei doi antioxidanți principali găsiți în grapefruit sunt naringenina și naringina. Se știe că efectele protectoare ale acestui fruct se manifestă în două direcții importante: reducerea inflamației și protejarea celulelor”, arată specialistul.

Afine și merișoare

„Afinele și merișoarele conțin antocianine, antioxidanți care dau fructelor de pădure culorile lor distinctive. Acestea au numeroase beneficii pentru sănătate. Unele dintre aceste beneficii sunt legate de protejarea ficatului. Consumul de fructe de pădure poate chiar contribui la îmbunătățirea răspunsurilor sale imune și antioxidante”, dezvăluie Gianluca Mech.

Struguri

„Strugurii, în special soiurile roșii, conțin o varietate de compuși importanți pentru sănătate. Cel mai faimos este resveratrolul. Există o serie de studii care au arătat că strugurii și extractul din semințe de struguri protejează ficatul și luptă împotriva inflamațiilor din corp”, spune nutriționistul Gianluca Mech.

Suc de sfeclă

„Sucul de sfeclă roșie este o sursă de nitrați și antioxidanți numiți betalani, care pot proteja sănătatea inimii și pot reduce daunele oxidative și inflamațiile din organism”, adaugă specialistul.

Legume crucifere

„Legumele crucifere, cum ar fi broccoli, conopida sau varza de Bruxelles, sunt foarte bogate în fibre. Consumul acestor legume crește nivelul enzimelor de detoxifiere și protejează ficatul de apariția unor afecțiuni nedorite. Acest tip de legume își păstrează proprietățile nu doar atunci când sunt consumate crude, ci și când sunt gătite”, explică nutriționistul Gianluca Mech (www.gianlucamech.com.ro).

Nuci

„Nucile sunt bogate în grăsimi bune, substanțe nutritive – inclusiv vitamina E antioxidantă – și compuși benefici ai plantelor. Consumul lor este esențial pentru o bună funcționare a sistemului cardiovascular, dar și pentru sănătatea ficatului”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech.

Pește gras

„Peștele gras conține acizi grași omega-3, grăsimi sănătoase care ajută la reducerea inflamației și au reduc riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Un studiu realizat în 2016 a arătat că acizii grași omega 3 pot ajuta de asemenea la scăderea grăsimilor hepatice și a trigliceridelor la cei cu afecțiuni hepatice”, mai spune specialistul.

Ulei de măsline

„Studiile arată că uleiul de măsline ajută la scăderea nivelului de grăsime din ficat, la creșterea fluxului sanguin și la îmbunătățirea nivelului de enzime hepatice”, declară nutriționistul Gianluca Mech.

Suplimente 100% naturale pentru detoxifierea ficatului

Pentru a susține procesul de detoxifiere a ficatului, Gianluca Mech recomandă două suplimente naturale, disponibile și în România pe www.gianlucamech.com.ro.

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciați nutriționiști. La nivel internațional, sfaturile sale sunt urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson – Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

4 Comentarii

  1. Deci e vorba de marketing . Pe celelalte le știm. Mă mir că nu recomandă vaccinu ‘ ,,,

  2. De Berlusconi am auzit, dar de ” celebrea ” Anastasia, nu. O fi vre-o vedeta cu buzele si titele siliconate, trecuta prin numeroase paturi si tufe.

  3. Desteapta poza. Intrebare:
    – Toate fructele din poza aduc sanatate, mai ales din spania, portugalia, si zonele din preajma?!
    Stiu despre ce este vorba, intreb si eu, nu cred ca e pacat.

  4. Va relatez un caz celebru in SUA acum vreo 50 de ani:
    -un tip disperat aflat intr-un stadiu avansat de cancer la ficat, s-a dus in Biblioteca Congresului si a citit tot ce aveau acolo legat de afectiunea sa, timp de cateva zile !Dupa care, s-a intors acasa si , pe scurt, a baut cafea in prostie pana a oprit boala,si a regenerat ficatul!
    Deci chestia cu cafeaua e reala!
    Ceaiul e bun pentru sanatate, conditionat sa nu fie prea fierbinte,ca distruge esofagul!
    Restul se cam cunosc..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.