Grecia ca exercițiu

Vara, anotimpul concediilor dă bătăi de cap multor administrații din domeniul infrastucturii. Până acum, km de mașini nu se reclamau decât la punctele de trecere a frontierelor României.

În Europa se așteaptă la cozi peste tot la casele de taxare de pe autostradă. Ambuteiaje sunt peste tot, însă nu există trafic realmente blocat.

Mai nou, coloanele auto, ca la un nou Exod, de la punctele de acces în Grecia depășesc regulamente și codurile omeniei, ridicând niște semne de întrebare asupra structurilor de la Atena.

Chiar dacă pandemia a răvășit cu reguli de netrecut întreg mapamondul, nu acestea sunt adevăratele cauze ale umilirii zecilor de mii de turiști.

Responsabilii Greciei preferă să transforme poarta de intrare dintr-un loc oficial funcțional al bunelor practici, într-un loc al sancțiunii vizitatorilor, dând atribuții la cel mult 5 funcționari, când ar fi necesari cel puțin de 3 ori mai mulți.

Românii care au plecat în Grecia ar fi putut pleca pe alte meleaguri care să nu-i supună unor umilințe, însă nu aveau cum să renunțe la servicii deja plătite.
Funcționarii greci ar trebui supuși unui moratoriu privind catastrofala gestionare a traficului, cu atât mai mult cu cât incidentul e o recidivă cronicizată.

O poveste și un loc de vacanță

Responsabilii de la frontiera greacă știau bine că miile de persoane supuse abuzului, contribuiseră deja la bugetul țării de destinație, și aveau obligația aproape contractuală să îi asiste fără intervenții externe, nu să îi transforme în veritabili captivi.

Chestiunea libertății de mișcare a cetățenilor europeni în Europa, indiferent de regulile sanitare dispuse, este însuși argumentul solidarității comunitare încălcat în diverse împrejurări de incompetență inacceptabilă.

Urmare a acestei situații, nici firmele din turism din România nu au ripostat la forurile europene spre a reclama abuzul.

Blocarea frontierelor, la o asemenea dimensiune, pe fondul insidios al unor revendicări sindicale, impune sancțiuni din partea Comisiei Europene pentru a nu se mai repeta.

Este de neînțeles că aproape nimeni din uriașul convoi de mașini de la intrarea în Grecia nu a ieșit din rând să se întoarcă acasă și să își recupereze ultimul cent, așa cum se întâmplă în situații similare când liniile aeriene nu își îndeplinesc obligațiile stabilite, perturbând agenda clienților.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Ioan Vieru 1336 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Da, ce căutăm la ușa lor, nu ar trebui să ne mai ducem la ei sa ne cheltuim banii acolo și să le întărim economia. Singuri ne expunem la un asemenea tratament și ne merităm soarta. PS:Poate la noi suntem tratați mai uman…. poate zic !

  2. Merita bataia de cap sa mergi in toate tarile astea straine? Avem si noi mare, avem munte.

  3. Super vacanta de neuitat pentru toti acesti soferi, compensare pentru covrigul care-i duce spre…ghinion.

  4. Romania e o mizerie absoluta care cere preturi mari pentru servicii de tot rasul. Mai bine stai la coada in Grecia unde esti tratat cu atentie si demnitate decat aici cu toti manelarii, scuipatorii de seminte si bombele ecologice in fiecare zona pe care o vizitezi. Asa ca multa rabdare pentru cei care pleaca pentru ca oriunde e mai bine decat in Romania.

  5. Mergeti in Bulgaria, Muntenegru sau Croatia. Nu va mai umiliti pentru a merge in alta parte. Nu va trebuie avion ci drumul cu masina personala, cel mai sigur. Pentru Muntenegru si Croatia, faceti un stop la granita de vest a Romaniei si apoi ajungeti fara probleme. Am fost la Balcic de Rusalii si asa au fost foarte multi romani. Parcul botanic (regal) era plin de mii si mii de romani. La fel pe plaja de la Albena, nu erau multi turisti, dar majoritatea vorbeau romaneste.

  6. Libertate de miscare? UE? Drepturi si libertati? Un RoExit dur si o paza la frontiere iesita din comun,sa putrezeasca marfa in camioane sau sa ne evite prin zone de conflict….asa merita curistii europeni…

  7. Nu sunt deacord cu acest articol pentru că eu momentan sunt în Grecia și am trecut la frontiera Evzoni și am stat 4 minute nu a întrebat decât de buletin vameșul iar câțiva de la hotelul unde stau au trecut pe la Kulata și au stat 15 min numai sâmbătă dimineața se aglomerează mai mult iar vizavi de ce zicea Mihnea sunt perfect deacord!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.