10 cifre despre o afecțiune care atinge aproape o treime dintre femei

 Neîmplinirea vieții intime este de multe ori datorată unei afecțiuni considerată banală: uscăciunea vaginală, conform unui comunicat de presă.

Un studiu realizat în premieră de Feminella împreună cu Gallup* dezvăluie câteva lucruri îngrijorătoare despre viața intimă a româncelor și sănătatea femeilor. Mai jos câteva cifre care sunt un semnal de alarmă pentru viața intimă a femeilor din România.

46% dintre femei nu au fost deloc la un control ginecologic în ultimul an. Alte 27% vizitează medicul ginecolog o singură dată pe an. Cel mai des vizitează medicul ginecolog femeile însărcinate, la polul opus aflându-se femeile aflate la menopauză.

5 simptome sunt frecvent asociate cu uscăciunea vaginală:

  • Dureri în timpul actului sexual
  • Sensibilitate constantă / arsuri / iritaţii în zona vaginală
  • Nelubrifiere locală – senzaţie de uscăciune de-a lungul zilei
  • Dureri sau sângerare uşoară în timpul actul sexual / după actul sexual
  • Arsuri la urinare

3 categorii principale de femei sunt afectate de uscăciunea vaginală:

  • Femeile însărcinate sau care alăptează
  • Femei  care au o viață stresantă sau care consumă anticoncepționale orale
  • Femei aflate la premenopauză sau menopauză

44% dintre femeile vârsta cuprinsă în intervalul 25-60 ani care suferă de uscăciunea mucoasei vaginale declară că nu au luat nici o măsură în urma identificării acestei afecţiuni. 

Doar 11% dintre respondentele care suferă de uscăciunea mucoasei vaginale declară că s-au informat şi şi-au autoadministrat diferite tratamente, în timp ce numai 5% au ţinut cont de sfatul farmacistului.

1motivul principal invocat în cazul persoanelor care nu au făcut nimic pentru a trata uscăciunea mucoasei vaginale este că au așteptat să treacă de la sine, așa cum a apărut, fiind considerată o problemă minoră.

23% dintre respondentele care nu şi-au tratat afecţiunea se pierd în concluzii grăbite de genul “Am crezut că se rezovă de la sine” , “Am crezut că aşa sunt toate femeile”, “Am crezut că este din cauza stresului” sau “Am crezut că este din vina partenerului”.

52 de ani este vârsta medie la care femeile ating menopauza. Scăderea nivelului de estrogen din organism odată cu apropierea și instalarea menopauzei este principala cauză pentru uscăciunea vaginală. Din cauza nivelului scăzut de estrogen, țesutul vaginal devine mai puțin umed, mai subțire și mai puțin elastic. Pot apărea iritații, răni și poate crește riscul de infecții.

80% dintre femei ascultă sfaturile medicului ginecolog, pe locul doi în încrederea ca sursă de informare fiind internetul, cu un procent de 40%.

1 soluție naturală, pentru tratarea uscăciunii vaginale: ovulele.

*Eșantionul pe care a fost realizat studiul Feminella în cooperare cu Gallup este de peste 250 de respondenți și cuprinde femei cu vârste cuprinse între 25 și 60 de ani din mediul urban. Studiul a fost realizat în 2013 și este o premieră pentru România.

Femeile din România sunt în general reticente în a expune simptomatologia adusă de această afecțiune cu orice altă persoană, de la partenerul de viață și până la medicul ginecolog. Motivele sunt de ordin cultural și schițează o femeie supusă eticii dictate de traiul într-un mediu social conservator.

Informarea insuficientă le face pe multe dintre femei să minimalizeze uscăciunea vaginală și să piardă astfel posibilitatea de a trăi o viață sexuală armonioasă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.