10 filme pe care să nu le pierdeți

Într-un clasament al BBC Culture a apărut o ierarhie a celor mai bune 10 filme de vizionat în luna noiembrie. Este vorba de posibilele ” succese de casă” ale lunii, pe care vi le prezentăm în continuare.

Arrival
Denis Villeneuve revine cu o peliculă care ”reînvie entuziasmul pentru filmele despre lumea viitoare, în care știința a adus schimbări esențiale, filme numite generic ”sci-fi”. În rol principal Amy Adams, un academician care încearcă să descifreze limbajul extratereștrilor care au aterizat pe pământ . Este o poveste ”bogată în evenimente emoționante”, conform publicației Hollywood Reporter.

Este genul de science – fiction care îți schimbă percepția despre lume, afirmă The Telegraph. Un film despre ”idei lingvistice complicate”, concluzionează articolul. Muzica a fost compusă de islandezul Jóhann Jóhannsson.

Elle
”Un film prea special, ca să fie turnat în America”: regizorul lui ”Basic Instinct”, Paul Verhoeven, urmărește o femeie care vrea să se răzbune pe un violator mascat. Revistele de cinema au catalogat acest film ca pe o ”comedie cu un viol”. Verhoeven a afirmat pentru Guardian că ” nu este deloc o comedie”. ”Comedia este una, iar violul este altceva. Doar nu o să râzi când vezi un viol”, a adăugat regizorul în replică. Isabelle Huppert a avut mai multe roluri în ultima vreme, lăudate de critică. Amintim ”Cele ce vor veni” și ”Souvenir”. Se pare că filmul lui Verhoeven o va pune în lista de filme nominalizate la Oscar la anul.

Nocturnal Animals
Tot un film cu Amy Adams care nu poate fi foarte diferit de Arrival. Ea joacă împreună cu Jake Gyllenhaal, Michael Shannon și Aaron Taylor-Johnson. Filmul e semnat de Tom Ford și e un thriller. Animale Nocturne este o creație de substanță: în septembrie a fost părezentat la Veneția și a fost etichetat drept ”ambițios în structură, plăcut până la capăt, dar și puzzle postmodern”.

Filmul este scris, produs și regizat de același Tom Ford și este a doua ieșire a autorului cu un film de lungmetraj pe ecrane, care combină măiestria fină, o eleganță în formă și o poveste chinuitoare”.

A United Kingdom
Un film despre Africa colonială. Îi are în distribuție pe David Oyelowo și pe Rosamund Pike. Filmul a fost proiectat la London Film Festival, în octombrie. Povestea este plasată în trecutul colonial al continentului negru și are ca temă reconcilierea rasială. Mai exact este o rememorare a vieții lui Seretse Khama, fost rege al Botswanei de altădată, și a unei funcționare engleze, Ruth Williams, care s-a măritat cu acesta în ciuda opoziției familiei și a guvernelor britanic și sud-african.
Site-ul Indiewire afirmă că ”povestea este cea a unei căsătorii reușite, în ciuda mai multor mașinații politice, care se văd pe față”.

Manchester by the Sea
Festivalul de Film Independent Sundance Film Festival a avut această peliculă printre cele selectate, în ianuarie 2016.
Casey Affleck a fost protagonistul nominalizat la Oscar pentru ”cel mai bun actor”. Îl joacă pe Lee Chandler care se reîntoarce în orașul natal, după moartea bruscă a fratelui mai mare. Revista Variety l-a descris ca ”pe o dramă ecranizată pe o peliculă cu o textură frumoasă, bogată”

Moana
Urmarea Casei Disney la ”Zootropolis” vede ca subiect o prințesă polineziană. O nouă voce, cea a unei fete de doar 15 ani, o dublează pe Moana, prințesa de pe insula Motunui. Ea pleacă în căutarea unui pământ miraculos, plin de secrete. Dwayne Johnson în dublează pe semizeul Maui. Melodiile din film sunt semnate de Lin-Manuel Miranda, iar regizorii sunt cei din filmele de animație Aladin și Mica Sirenă. Moana are toate ingredientele ca să devină un alt clasic al companiei Disney.

Allied
Brad Pitt și Marion Cotillard joacă în acest film care se petrece în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Perechea aceasta se formează în Casablanca, unde sunt trimiși, fiecare să execute un oficial german de rang înalt. Ei se căsătoresc și au un copil, dar relația se clatină în momentul în care ea este susceptibilă de a fi spion german.

Regizorul este Robert Zemeckis, cunoscut ca realizator al filmului Forrest Gump, de asemenea joacă Steven Knight (din ”Locke”), Lizzy Caplan (care a jucat în ”Interviul”), Matthew Goode (din ”Stoker”) și Jared Harris (”Mad Men”).

Fantastic Beasts and Where to Find Them
E o întoarcere în New York-ul anilor ‘20. Este reîntoarcerea în universul Harry Potter, al lui JK Rowling. Actorii peliculei sunt Eddie Redmayne (cel acre a jucat în ”The Theory of Everything”), cu rolul principal, Katherine Waterston ( a jucat în ”Steve Jobs”), Colin Farrell (din ”The Lobster”) și Ezra Miller (din filmul ”We Need to Talk About Kevin”).

Billy Lynn’s Long Halftime Walk
Este o realizare a regizorului de origine taiwaneză Ang Lee. El a realizat în 2012 ” Viața lui Pi”. Distribuția e formată din starurile Kristen Stewart, Vin Diesel și Steve Martin, rolul principal este al unui debutant pe marile ecrane, Joe Alwyn. Este primul film turnat în rezoluție super-high 3D, la 120 de cadre pe secundă.
S-a comentat despre film că ”este promisiunea dar și eșecul cinema-ului cu număr mare de cadre pe secundă”, ”că este posibil să fie mai mult perturbator să faci un film în această tehnologie, decât să impresionezi”, totuși rămâne să vedem rezultatul. Este o dramă de război, realizată pe un scenariu de Ben Fountain.

Magnus
Magnus Carlsen e celebru ca un ”Mozart al șahului”. Regizorul norvegian a creat acest documentar pornind de la copilăria eroului și apoi la urcarea pe culmi, prin poze din viața acestuia, prin filme personale și prin interviuri. Filmul lui Benjamin Ree a fost proiectat la Tribeca Film Festival, în luna aprilie, ca un ”documentar care te trezește”, sau ca ”un film care redă scena extraordinară, în care eroul joacă 8 partide simultane, fiind legat la ochi, și îi învinge pe toți”. ”Este rar ca un film să poată scoate în față momente neobișnuite ca acesta”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Mostoghiu 26 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.