16 state au PNRR-urile aprobate. România nu

Numărul statelor membre ale UE care au primit undă verde de la Comisie pentru Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a ajuns la 16, relatează ZF.

Printre statele care se pot apuca de treabă cu banii europeni puşi la bătaie pentru revenirea postpandemie se numără Croaţia, Cipru, Lituania şi Grecia, alături de economiile majore cum sunt Germania, Italia, Franţa şi Spania. PNRR-ul României este încă în analiză la Comisia Europeană.

„Grecia este un exemplu de ţară care iese foarte rapid din lignit şi care preia la fel de rapid tendinţele din regenerabile. Tranziţia Greciei este mai uşoară decât cea a României datorită deciziilor deja luate, dar şi condiţiilor economice. Un alt avantaj al Greciei în această tranziţie este că sistemul de încălzire este deja electrificat“, a declarat Frans Timmermans, vice­preşedinte executiv al Comisiei Europene, cel care conduce de la cel mai înalt nivel realizarea şi implementarea Green Deal, în urmă cu o săptămână în cadrul unei întâlniri cu câţiva jurnalişti.

Grecia va primi 30,5 miliarde de euro, dintre care 17,8 miliarde de euro vor fi granturi, iar restul împrumuturi. Printre ţintele din planul Greciei se află dezvoltarea interconexiunilor din insulele Ciclade, pentru a susţine astfel potenţialul de energie verde al zonei, renovarea a mai bine de 100.000 de locuinţe sau instalarea a 8.000 de puncte de încărcare pentru maşinile electrice.

Partea de împrumuturi, de exemplu, va merge exclusiv către sistemul privat, sumele fiind gestionate de sistemul bancar elen, fără vreo implicare din partea statului. Prin utilizarea sumelor, obiectivul Greciei este de a avea o creştere economică de 7% anual până în 2026 şi de a crea 180.000 de noi locuri de muncă.

Planul Greciei detaliază 106 proiecte de investiţii, fără a fi menţionate nume de companii.

Spre comparaţie, PNRR-ul României urmează să fie modificat prin exlcuderea companiilor nominalizate la fonduri europene, cel puţin pe zona de energie. Grup Servicii Petroliere (GSP), compania omului de afaceri Gabriel Comănescu, era singura entitate privată care era menţionată în planul prin care România vrea să atragă 29,2 mld. euro pentru redresarea postpandemie. Alături de GSP, Romgaz, Hidroelectrica, Electrica sau Nuclearelectrica erau alte firme nominalizate pe lista proiectelor prin care România speră să atrgă fondurile europene. Însă potrivit unor declaraţii făcute de ministrul energiei Virgil Popescu într-un interviu acordat G4Media.ro, toate proiectele vor fi scoase din PNRR, fiind astfel impulsionată competiţia.

În comparaţie cu cele 16 state membre UE care sunt gata să pună banii la treabă, România ar putea primi banii abia la toamnă. Premierul Florin Cîţu a dat recent asigurări că acest lucru nu este o problemă pentru că sunt şi alte state în situaţia României, cu planurile neaprobate.

Problema este că nu doar la atragerea banilor din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă sunt probleme, România fiind cu temele nefăcute şi pentru un alt mecanism de finanţare, Fondul de Modernizare.

„România are oportunitatea de a accesa în perioada 2021-2030 circa 6-7 miliarde euro din suma alocată prin Fondul pentru Modernizare, instrument proiectat de Uniunea Europeană pentru a finanţa investiţii destinate modernizării sectorului energetic în zece state europene. Ţara noastră riscă să rateze primul an din acest program investiţional, din cauza lipsei mecanismelor naţionale de implementare a proiectelor de modernizare energetică“, spuneau recent consultanţii de la Horvath.

Fondul de Modernizare este special croit pentru zece ţări cu venituri mai scăzute, banii fiind destinaţi proiectelor de energie regenerabilă, eficienţă energetică, stocarea energiei, îmbunătăţirea infrastructurii energetice şi tranziţia justă din regiunile miniere.

Fondul pentru Modernizare a fost alocat către 10 ţări membre ale Uniunii Europene, unde PIB-ul pe cap de locuitor este mai mic de 60% din media UE. Cele zece ţări care beneficiază de Fondul pentru Modernizare sunt: Letonia, Estonia, Croaţia, Lituania, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Polonia, Cehia şi România. De exemplu, Cehia se numără printre cele cinci ţări care au finalizat deja cadrele de implementare a proiectelor prin care vor accesa Fondul pentru Modernizare. Astfel, 39% din bugetul care îi revine va merge către dezvoltarea sectorului de energie regenerabilă, iar 26% în modernizarea sistemului de generare şi distribuire a energiei termice, în special în Praga

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

10 Comentarii

  1. E bine așa
    Sa aprofundam planul.
    Odată aprobat vom recupera timpul pierdut..
    O să fim și noi dați de exemplu de UE.
    Aveți puțintică răbdare stimabililor

  2. Ca la barbut sau bursa, joaca multi pe banii lor aruncand la interval sume fabuloase si castiga cine trebuie! Identic cu bechtel, shengen si mcv-ul politic!

  3. Se vede clar cum sunt considerati ,tratati guvernantii romani,UE nu da doi bani pe ei,pe tara noastra.O simpla colonie,cu conducatori incovoiati si prosti.si tradatori

  4. Atunci când dorești să falimenteze o țară, nu mai este nevoie să folosești forțe armate sau bombe atomice. Este mult mai simplu și mai economic să faciliteze accesul la putere, în toate structurile de decizie, a unei armate de imbecili. În el mult doi ani se vor prăbuși toate structurile economice, țara se va îndatora și va ajunge în imposibilitate de plată. De aici, până la faliment este doar un pas. Mult succes USR!

  5. Nu inteleg de ce va mirati??? UE insemna in fapt uniunea tarilor foste imperii-coloniale, mai mari sau mai mici, din Europa Vestica si uniunea tarilor foste comuniste din Estul Europei. Relatia dintre cele doua entitati fiind o relatie de subordonare stapan de sclav-sclav. Tarile din est fiind primite in UE pentru a fi mulse de catre cele din vest. Romania chiar daca trimetea la timp proiectul PMRR gaseau cei de la Bruuxelles motive sa-l amane pana la sfarsitul anului. Daca Ghinea a intarziat proiectul a facut-o in mod expres tocmai ca Bruxelles sa nu mai aiba bataie de capa in a gasi scuze de nu accepta PMRR Romaniei in prima transa. Iar daca se face o comparatie cu cat contribuie Romania la bugetul UE, tinand cont si de zecile de miliarde de euro scoase prin inginerii financiare de multinatioanlele vest-europene din Romani in fiecare an si cu cat primim de la Bruxells veti ocnstata ca Romania e jumulita bine de UE. Politica inseamna bani, poata cu democrati, drepturile omului si alte bla, bla, bla sunt doar cuvinte de a-i ameti pe creduli.

  6. fiecare sat are cate un prost ..!! da,, prost rau ..! ,, satul ,, UE, ne are pe noi ..!

  7. Probabil ca o sa fim ultimii care o sa avem aprobarea, ca oricat de incompetenti sunt guwernantii nostrii, voteaza toti in bloc dupa cum le canta birocratii de la UE.

  8. Vasilica, multa direptate ai ; totusi, acu-i mai bine decat pe vremea lu’ Ceasca ! Ca furam boi , mai bine de 30 de ani; nicio problema, c’asa furam de cand suntem/misei … de milenii !

  9. nu contează că guv pârțu e o șleahtă de cretinoizi sifilitici, totul e perfect, atâta vreme cât și alte guv. au aceleași ”calități”…iată logica imbatabilă a unui pitecantrop cu creierul mâncat de lues…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.