2016, un an foarte complicat în tenisul feminin

În perioada august 2011 – decembrie 2013, tenisul feminin a fost o „afacere” în 4. Victoria Azarenka, Serena Williams, Maria Sharapova şi Agnieszka Radwanska dominau clar marile competiţii. Ce mai rămânea de la „masa bogaţilor”, era împărţit între Petra Kvitova, Li Na, Caroline Wozniacki, Ana Ivanovic.

În 2014, din cauza accidentărilor, care le-a obligat să nu participe la toate turneele planificate, Azarenka şi Radwanska au pierdut teren şi multe locuri în clasament. Tot din cauza accidentărilor, Li Na s-a retras din activitatea. Serena Williams, Maria Sharapova au rămas să facă legea, iar din a doua parte a anului 2014, pe podiumul WTA a urcat din postură de new entry, Simona Halep şi a promovat Petra Kvitova. Acest careu de aşi s-a menţinut şi în 2015.

Anul competiţional care tocmai a început se anunţă însă unul extrem de complicat. Acolo sus, va fi măcel mare. Azarenka şi Radwanska şi-au revenit, a doua deja şi-a reocupat fotoliul de orchestră, prima urcă constant. Pe post de new entry este Garbine Muguruza, iar cele 3 vor face legea alături de Serena, Masha şi Simona. Kvitova este în regres, dar locul ei se pare că va fi ocupat de Kerber, iar Venus Williams vrea să dea câteva lovituri înainte de a se retrage. Vom avea un an cu (minim) 8 jucătoare care vor „face legea”, şi nu cu 4, ca în ultimii ani. Australian Open este primul turneu în care le vom vedea la lucru pe cele 8. Clasamentul WTA, cel puţin în partea superioară nu prea mai contează.

Ce va fi la Australian Open? Toată lumea vede o finală Serena Williams – Victoria Azarenka. Personal nu o văd aşa de sus pe Serena. Inactivitatea după US Open cred că îşi va spune cuvântul. În plus, nu cred că şi-a revenit din punct de vedere mental. Să fi aşa de aproape de realizarea Super Grand Slam-ului şi să ratezi cu „poarta goală” lasă urme adânci. Şi să nu uităm că şi Serena era conştientă că a ratat „ultimul tren” pentru a deveni a treia jucătoare din lume care câştigă într-un singur an toate cele 4 turnee de Grand Slam. Nici pe „Masha” nu o văd bine. Practic, după Wimbledon, ea a mai jucat doar la Turneul campioanelor. În finală o văd, alături de Azarenka, pe Radwanska. Ambele au însă o mare problemă: dacă se enervează, devin vulnerabile şi pot fi bătute. De aprope oricine din top 30. Ce va face la Australian Open şi în general în 2016 Simona Halep? Este o întrebare incitantă.

Dacă va ajunge în sferturi, personal cred că va trece de Venus. Pentru că va avea un moral beton, ţinând cont de possibilele adversare de pe traseu pe care le-ar bate. Nu o văd însă să treacă de semifinale. În ceea ce priveşte restul anului, va trebui să ne dezobişnuim să o vedem doar pe locul 2 şi 3 în clasamentele WTA. Repet, 2016 va fi o bătălie crâncenă în 8. Un loc 4 sau 5 în această bătălie, va reprezenta un mare succes. Pentru că trebuie să recunoaştem, are în acest moment în faţă 4 jucătoare mai bune decât ea. Iar din punctul de vedere al fizicului, Simona este pe ultimul loc în octet. Şi asta va conta foarte mult.

Înainte de a încheia, semnalez apariţia unui „robot”: americanca Samantha Crawford. Are 20 de ani şi 1,88 m înălţime. Este o replică feminină a lui Bjorn Borg, primul „robot” din tenisul mondial. Este de urmărit această fată, pe care o văd în scurt timp sus de tot în clasamentele WTA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.