2020 – anul statului națiune

”Acum că se încheie anul 2019, îmi vine să spun ”ce an interesant!”. Iar cuvântul ”intersant” ar trebui luat cu sensul său din limba chineză, adică plin de riscuri și pericole”, scrie analistul de origine iranian Amir Taheri pentru Asharq al-Awsat, publicație de limbă arabă editată la Londra, într-un articol preluat de gatestoneinstitute.org.

”Anul care se încheie a confirmat o tendință care a început în urma cu un deceniu, marcând o îndepărtare, lentă dar de netăgăduit, de globalizarea care, la începutul secolului, părea să fie un panaceu pentru toate problemele noastre. Noua tendință, care prinde contur acum în mai multe țări, este cea a naționalismului și a întoarcerii la statul națiune ca cel mai eficient model de organizare politică.

Această nouă tendință pune sub o imensă presiune sistemul internațional, sau ”ordinea mondială”, așa cum unora le place să-i spună. Organizațiile internaționale, începând cu ONU, par mai irelevante ca niciodată.

Instituții precum Banca Mondială și FMI, cele aflate pe valul globalizării, au trecut acum în plan secund. Un NATO convalescent caută o schimbare la față cu care să mai capteze atenția. UE, zguduită de retragerea Marii Britanii care se va finaliza anul viitor, este obligată să își cântărească bine perspectivele. Alte organizații multinaționale, de la Organizația Statelor Arabe la Uniunea Africană și până la Organizația Cooperării Islamice , Liga Arabă și Consiliul de Cooperare al Golfului, încearcă și ele să se adapteze la situația schimbătoare din lume. Cât privește Organizația de Cooperare Shanghai sau Uniunea Economica Eurasiatică condusă de Rusia, ele par niște personaje fantomatice în căutarea unui scenarist.

Pot oare statul națiune și naționalismul să răspundă la noua situație mondială? Nu este sigur. Statul națiune este supus presiunilor din partea mișcărilor secesioniste din mai multe țări, inclusiv democrații precum Spania, Marea Britanie, Canada și Italia. Mai rău, asistăm la proliferarea statelor eșuate precum Siria, Venezuela, Somalia, Congo, Zimbabwe și Libia, unde modelul statului națiune este doar o himeră. În alte țări, în special în Afganistan, Sudan, Irak și într-o oarecare măsură în Liban, se observă planând spectrul statului eșuat. În alte țări, în special în Iran și Coreea de Nord, statul s-a transformat într-un instrument care ține națiunea sub control și care împiedică apariția modelului tradițional al statului națiune.

Chiar și acolo unde statul națiune funcționează mai mult sau mai puțin normal, cum este cazul majorității țărilor, puterea și autoritatea lui este contestată de actori transstatali sau nonstatali, precum corporațiile multinaționale gigant, grupurile de presiune globale precum ecologiștii și de presa transnațională. În unele cazuri, până și celebritățile pot exercita o influență mare asupra unui stat națiune.

Cvasidispariția partidelor politice tradiționale a dus la apariția unei multitudini de grupări de nișă care nu sunt decât camere de rezonanță ideologice. Presa tradițională a pierdut mult din putere și relevanță și este concurată de o mulțime de publicații de ”știri” și ”adevăruri alternative”.

O alta provocare pentru modelul tradițional al statului națiune este feminizarea politicii în tot mai multe țări. În urmă cu o generație, o femeie ministru (pentru a nu mai vorbi de o femeie președinte sau premier) era o raritate. Azi este o banalitate. Liderii celor mai multe partide din Marea Britanie sunt femei. În SUA, lista candidaților democrați la președinție este dominată de femei. Această feminizare mută accentul de la obiectivele tradiționale ale statului națiune (prestigiu, glorie, creștere economică, forță brută) la obiective ce țin de bunăstare, educație, sănătate și ajutorarea ”victimelor societății”, fie ele reale sau închipuite.

Aceste provocări vor fi abordate diferit în fiecare parte a lumii. Democrațiile vestice au mecanisme pentru reformă care le vor ajuta să treacă de această tranziție epocală fără să-și afecteze structura socio-economică. Sisteme autoritare precum China sau Rusia ar putea și ele să negocieze bine virajele bruște, cel puțin câtă vreme își mențin o creștere economică care să ofere cetățenilor perspectiva unui standard mai bun de viață. Unele țări asiatice precum Indonezia, Bangladesh, Vietnam sau Thailanda sunt într-o poziție similară, cu diferența că situația lor economică este mai precară decât în Rusia sau China. India, deseori numită ”cea mai mare democrație din lume”, are problema suplimentară a exploziei naționalismului religios.

Anul ce vine va aduce declanșarea ultimei faze a războiului politico-cultural, prin realegerea președintelui Donald Trump. Pentru că SUA vor rămâne un model important pentru multe țări din lume, rezultatul luptei ar putea afecta evoluțiile din alte state.

În Orientul Mijlociu, consider că războiul din Yemen s-ar putea încheia. Hutiții susținuți de Iran ar putea să-și dea seama că sponsorii lor de la Teheran nu mai pot să le ofere sprijinul necesar pentru continuarea unui război lung de mică intensitate. Iranul se îndreaptă spre tranziția de la gerontocrația care și-a pierdut din legitmitate și care poate tot mai greu să limiteze ambițiile unei populații tot mai tinere, mai creative și mai hotărâte.

În Siria, va plana un semn al întrebării. Datorită intervenției ruse, iraniene și turce, ar putea avea loc tranziția de la regimul al Assad către un regim de consens național. Este însă greu de prevăzut când va putea Siria să revină la statutul unui stat națiune unit.

Vestea bună este că se încheie un an interesant, Vestea proastă este că vine un an ce se poate dovedi și mai intersant. Din nou, în sensul chinezesc al cuvântului”, încheie Taheri.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

5 Comentarii

  1. Poate pentru altii…nu pentru noi cu alogeni la conducerea statului…

  2. „Pot oare statul națiune și naționalismul să răspundă la noua situație mondială? Nu este sigur.” (APUD AUTORELE …)

    POT.
    Alea CARE-SUNT Natiuni VECHI.
    Si DACA SE VA renuntza de BUNA-Voie, din MINTE si OMENIE la Visul UNEI Singure Natziuni, PESTE TOARE Alelalte …

    ALTA Iesire NORMALA din Incercarile de Secole ale ACELEI Natziuni, NU EXISTA.

    EXISTA pe Calea ASTA, cand se va ajunge INEXORABIL la Incaierare GLOBALA,
    DACA SE mai trage Dracul de Coada, dansand la Cacealma pe Marginea HAULUI,
    DOAR Apocalipsa.

    HOLOCUSTUL Atomic.
    Al TUTUROR.

  3. 1) „ACEA NATIUNE” va castiga ww3 si-si va impune liderrul politico-religios !
    2) „Holocaustrul ATOMIC” va nimici o treime din omenire, deci sub 3 miliarde la populatia de azi.
    3) Sfintii de la Sf Munte Athos au spus ca lucrurile se indreapta spre acest deznodamant tragic, si ca practic starea de pacat a omenirii NU OFERA ALTERNATIVE !
    Prin POCAINTA si RUGACIUNE se mai poate amana deznodamantul final: SI NU E PUTIN !
    4) Pacatele impotriva firii si smintirea copiilor cu tot felul de invataturi nimicitoare de suflet, grabesc holocaustul atomic !
    5) Parintele Iustin Parvu – VAZATOR CU DUHUL- avertiza invca acum pest 20 de ani: TOATA LUMEA SE VA TRASFORMA intr-un LAGAR PITESTI ! COMPARAND LUMEA DE ACUM 20 DE ANI CU CEA DE AZI, DIN ROMANIA SI DIN AFARA, NU AVEM CUM SA NU-I DAM DREPTATE !

    2020 – anul statului națiune ESTE UN IDEAL, CARE TREBUIE PERCEPUT MAI MULT CA UNA DIN ULTIMELE ZVARCOLIRI !
    INDICELE REAL AL STARII OMENIRII: NIVELUL PACATELOR DIN LUME SI AL GRAVITATII LOR !

  4. LA MULȚI ANI!Domnule Marchievici,permiteți-mi să încep anul2020 cu o glumă scrisă pe coperta din spatele unei cărți (colectiv de autori)și care ne atenționează pe prima copertă;,, Aceste informații nu sunt importante decât pentru cei care gândesc autonom.Pentru roboții biologici, ele nu au nicIo valoare.Nu vrem să-i deranjâm”. Să trec la glumă!
    SOCIALISMUL= Aveți 2 vaci, dați una la vecinul vostru!
    COMUNISMUL = Aveți 2 vaci, guvernul vi le ia și vă va distribui laptele!
    FASCISMUL = Aveți 2 vaci,guvernul vi le fură și vă vinde laptele!
    NAZISMUL = Aveți 2 vaci, guvernul le sesizează și vă elimină!
    BIROCRATISMUL= Aveți 2 vaci, guvernul vi le ia, ucide una, mulge pe a doua și aruncă laptele pe fereastră!
    CAPITALISMUL = Aveți 2 vaci,vindeți una ca să cumpărați un taur!
    LIBERTATEA = Dați cele două vaci, nu mai mâncați carne și beți apă!
    UMANISMUL = Pupați cele 2 vaci, aruncați cartea de identitate pe fereastră și răspândiți adevărul în jurul dvs.SISTEMELE POLITICE, GOLITE DE SCRUPULE, VOR SFÂRȘI PRIN A SE PRĂBUȘI ELE ÎNSELE!

  5. Am căutat să văd ce face dl Taheri la Gatestone Institut! Nu am aflat! Dar am înțeles că Gatestone Institute este un grup de de gândire de extremă dreapta cunoscut pentru publicarea de articole anti-musulmane.Grupul a fost fondat în 2008 de Nina Rosenwald și… fostă președintă. Fostul ambasador al SUA la ONU și vechi consilier al securității naționale, John R.Bolton a înlocuit-o în 2013 până în 2018! Dl Taheri este actualul președinte! Credeți că spune adevărul?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.