Tăriceanu dă peste cap toată filosofia PSD despre Pilonul 2

tariceanu

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, partenerul de guvernare al PSD, propune ca persoanele care doresc să treacă la Pilonul 1 de pensii să facă o cerere scrisă, în caz contrar, opţiunea exprimată pentru Pilonul 2 rămânând valabilă. Această idee se bate cap în cap cu cea a PSD, conform căreia cine nu face opțiunea pentru rămânerea în Pilonul 2 să fie mutat automat în Pilonul 1. Chestiunea aceasta a opțiunii este foarte importantă pentru că implică 7 milioane de oameni și 9 miliarde de euro. Dacă se impune voința PSD, mulți din acești 7 milioane de euro, din varii motive, vor ajunge în Pilonul 1, administrat de stat, cu tot cu sumele pe care le-au acumulat până acum, iar banii lor vor ajunge imediat la actualii pensionari. Cei care nu sunt convinși de ideea că statul e mai bun administrator decât cele șapte fonduri de administrare a pensiilor private vor trebui să facă drumuri, să completeze din nou hârtii etc, și asta într-un timp scurt. Toată îmbrăcarea aceasta a PSD într-un ambalaj legal, cel al opțiunii rămânerii în Pilonul 2, are o singură explicație: nevoie foarte mare de bani pentru acoperirea promisiunilor făcute actualilor pensionari, în condițiile în care sistemul public de pensii raportează deficite din ce în ce mai mari. În luna iulie, PSD a promis creșterea punctului de pensie de la 1.000 la 1.100 lei. PSD mizează pe banii celor care din lene, din neștiință, din motive precum că până la pensionare mai sunt foarte mulți ani sau că nu mai apuc pensia etc. vor ajunge în Pilonul 1.

În schimb, varianta lui Tăriceanu este exact pe dos: să opteze cei care vor să își mute banii la stat. „Pilonul 2 de pensii este o contribuţie obligatorie a salariaţilor, pentru o pensie care este gestionată privat, spre deosebire de celelalte contribuţii care merg la fondul de asigurări sociale. Există voci care consideră că randamentul pe care aceste contribuţii îl aduc pentru cei care au contribuit la Pilonul 1 nu este suficient şi în fond trebuie să existe posibilitatea liberei opţiuni a fiecăruia unde vrea să îşi pună banii din pensie, vrea să rămână în continuare la Pilonul 2, dacă vrea să treacă la Pilonul 2 cu toată contribuţia, iarăşi e foarte bine. Cine doreşte să aibă o pensie administrată privat, în afara sistemului de pensii, poate să utilizeze aşa-zisul Pilon 3, adică face o contribuţie care este privată şi este administrată privat, este o opţiune normală şi pe care, dacă vreţi să vă spun, ca o părere proprie, o şi recomand, ca un om care crede în virtuţile economiei de piaţă. Noi suntem de părere că va trebui să se procedeze în felul următor: cei care doresc să treacă la Pilonul 1 contribuţia să facă opţiunea scrisă, ceilalţi, care nu fac acest lucru, rămân în continuare la Pilonul 2”, a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu. El a adăugat că persoana care a contribuit la Pilonul 2 de pensii în ultimii 10 ani „nu a pierdut”. În felul acesta, cade tot eșafodul pe care PSD a construit modalitatea de a aduna mai mulți bani pentru că opțiunea de trecere la Pilonul 1 va avea foarte puțini adepți, chiar și în rândul membrilor PSD. Un exemplu în acest ca îl reprezintă numărul foarte mic de firme care au aderat la început la mecanismul de plată defalcată a TVA, impus inițial de PSD ca fiind obligatoriu, însă după mai multe dezbateri, s-a ales o variantă îndulciltă cu obligativitate doar pentru firmele aflate în insolvență și a pentru cele care fac afaceri cu statul. La începutul lui octombrie, doar 175 de companii au semnat pentru mecanismul de plată defalcat a TVA, în ciuda beneficiilor fiscale promise de stat. Asta a demonstrat că nici firmele membrilor PSD și cele ale simpatizanților nu au împărtășit ideea guvernanților. Același lucru s-a putea întâmpla cu trecerea de la Pilonul 2, administrat privat, la Pilonul 1, prin exercitarea opțiunii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Asa a vorbit si Ministrul de Finante al Romaniei. Sunt convins ca se va intra in „adancul” megaescrocheriei Pilonului II de pensii administrat privat si a sa aflam ca FNI si „jocurile” piramidale gen Caritas au fost o joaca de copii. Va fi declansat un urias cataclism social. Sa vedeti atunci dezastru, natangilor si papagalilor, care va lasati manipulati de orice derbedeu si golan precum odinioara sclavii in fata margelelor…?! Sictir !

  2. Sincer,Tariceanu este din ce in ce mai rational,iar Dragnea din ce in ce mai irational!Il vad pe Tariceanu un excelent presedinte al PSD,cum si merita !

  3. frumos ar fi sa fie si optiunea a doua enumerata de taricel, adica cine vrea sa treaca complet la P2 sau sa-si imparta singur procentele de contributie P1-P2!;
    atunci sa vezi cum zboara pensiile garantate de …stat

  4. Totuși : administratorii internaționali investesc leii di contribuția obligatorie la pilonul ll in …obligațiuni guvernamentale românești și primesc pentru aceasta doar 1% !
    Genial !

  5. CE spune domnul tariceanu era corect daca asa se proceda si cand a fost introdus pilonul II obligatoriu. Doar cine doreste sa ramana in pilonul II sa faca cerere… asa mi se pare correct… in rest bla bla… cand au luat cu japca banii pleasca pt companile private am facut cerere? NU ! am putut sa aleg doar ce privat imbogatesc ca sa ma saraceasca el. Comisioanele de administrare le-au luat sarguinciosi lunar iar investitiile cu randamente ce tind spre 0. Daca socotesti inflatia si comisioanele daca iti iese 1 leu real in plus e bine…. ha la munca nu la pleasca de la stat pe banii nostril… faceti produse atragatoare , convingeti oamenii ca sunteti siguri si ce este win win si apoi vorbim… ah e de munca? Asta este cred si eu ca e mai simplu sa te concentrezi pe lobby la decidentul politic de acum 10 ani care sa oblige lumea sa dea bani la pilonul II. Parca liberalismul incuraja liberal arbitru, mana invizibila…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.