Substanțe chimice la grătar

Specialiștii Asociației Pro Consumatori (APC) au emis un avertisment privind existența a 37 de substanțe chimice în produsele preferate de majoritatea românilor pentru sărbătoarea de 1 Mai.

Studiul privind calitatea mititeilor, muștarului, maionezei, ketchupului și a pâinii face parte din Campania Națională de Informare și Educare ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie, APC își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr și grăsimi și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor. Potrivit specialiștilor, mititeii conțin monoglutamat de sodiu, soia și fibre de citrice, arome sintetice, carmin, iar cârnații, aromă de fum sau fum lichid.

Muştarul este îndulcit cu sucraloză și conține făină de grâu, iar maioneza are, pe lângă conservanți, EDTA. Ketchup-ul are aromă de tomate și pâinea prezintă aminoacizi din unghii și păr, susțin reprezentanții APC.

Maltodextrină la grătar

Asociația Pro Consumatori a achiziționat din marile structuri comerciale 25 de tipuri de
mititei, 116 tipuri de cârnați, 34 tipuri de muștar, 17 tipuri de maioneză, 17 tipuri de ketchup, 52 tipuri de pâine feliată, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestor produse și potențialele efecte negative asupra sănătății consumatorilor.

La fabricarea mititeilor analizaţi s-au folosit următoarele ingrediente: carne de porc, vită, oaie, căprioară, cerb, urs, piept de pui cu piele, pulpe de pui cu piele, slănină, seu de vită, apă, sare, sare iodată, sare de mare neiodată, chimion, ardei iute, cimbru, coriandru, enibahar, boia iute, boia dulce, piper, extract de boia de ardei, usturoi,
usturoi deshidratat granulat, nucşoară, ceapă, pătrunjel, maghiran, dextroză, maltodextrină, zahăr, hidrolizate proteice vegetale, supă de vită, supă de oase de vită, ulei de floarea-soarelui, fibră de soia, fibre vegetale, arome, aromă de fum, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, acetat de sodiu, acid citric, carmin, nitrat de potasiu, bicarbonat de
sodiu, carbonaţi de sodiu, lactat de sodiu, izoascorbat de sodiu, procolor, superfrich şi monoglutamat de sodiu. Conținutul de carne din mititeii analizați variază între 61,5 și 90 la sută.

O porție de polifosfați

Cârnații au puțină carne (30-40 la sută) și multe ingrediente, precizate sau ascunse: subproduse de abator, apă,
soia, numeroși aditivi care au rostul să coloreze, să mențină culoarea și aspectul turgescent (umflat) cât mai mult timp, să prevină procesul de oxidare a compoziției, să inhibe procesele de degradare, să creeze și să mențină gust și aromă plăcute etc. numiți cu termeni de specialitate: polifosfați, sulfiți, nitrați, antioxidanți, glutamați ș.a.m.d.

Aromă de disulfit

Muştarul este un condiment sub formă de pastă moale, de culoare galben-verzuie, obținut prin prelucrarea  semințelor de muştar cu adaos de zahăr, sare, acid acetic, cimbru şi alte tipuri de condimente. La fabricarea
muştarului industrial analizat s-au folosit următoarele ingrediente: apă, boabe de muştar,făină de muştar, oţet din vin, zahăr, sare, condimente, făină de grâu, ulei de floarea-soarelui, betacaroten, riboflavină, disulfit de potasiu, acid citric, amidon modificat din porumb, gumă de xantan, gumă de guar, acesulfam de potasiu, zaharină, tartrazină,
sorbat de potasiu, benzoat de sodiu, arome, extract de chili, boia de ardei iute, miere de albine, curcumină şi coriandru.

citește continuarea pe renasterea.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.