Pentru a fi vorba de pensii serioase, trebuie ca Pilonul II sa dainuie inca cel putin 14 ani

Gheorghe Piperea: Pilonul II trebuie să dăinuie încă cel puțin 14 ani

pensii, pilonul II

Platile lunare de pensii obisnuite se efectueaza din bugetul de asigurari sociale, bugete care se alimenteaza din contributiile lunare ale celor care realizeaza in prezent venituri (salariati sau persoane care realizeaza venituri din activitati independente).

Principiul solidaritatii intre generatii, care fundamenteaza sistemul de asigurari sociale inca de pe vremea lui Bismark, impune ca generatia apta de munca de azi sa contribuie la plata catre generatia parintilor si bunicilor lor a unor sume de inlocuire a veniturilor din munca (pensie). Platitorii de azi sunt asigurati ca vor primi acelasi tratament cand isi vor fi pierdut capacitatea de munca pentru batrinate sau boala (cu conditia ca generatia copiilor sau nepotilor lor sa mai aiba cu ce contribui la acest sistem…). Colocvial, acest fond de pensii se numeste Pilonul I.

[Exista si pensii speciale, imaginate si puse in practica de regimul Basescu si „dezvoltate” exponential de guvernele care i-au precedat, dar aceasta este o alta discutie]. Este evident, asa cum rezulta din cele de mai sus, ca nu se poate vorbi de niciun randament in cazul Pilonului I.
Incepand din 2004, printr-o decizie de politica economica a puterii de atunci, s-a decis ca o parte din contributia de asigurari sociale, care alimenta platile curente de pensii, sa fie prelevata obligatoriu si sa fie destinata acumularii intr-un fond separat de pensii, dedicat platii unei parti din pensia viitorilor pensionari, actuali contributori la sistemele de asigurari sociale, adica noi. Acest fond, denumit colocvial Pilonul II de pensii, a fost dat in administrarea privata a unor manageri de fonduri. Acumularile la acest fond depasisera, in 2017, suma de 7 miliarde de euro.

Sumele cu care este alimentat acest fond sunt prelevari obligatorii din CAS care ar fi trebuit sa ajunga, la un moment dat, la 5,1%, dar in prezent sunt inghetate la 3,75%. Baza de calcul este CAS-ul nominal, datorat, si nu CAS-ul efectiv colectat de casele de pensii intr-o anumita perioada de timp.

Prelevarea obligatorie se incaseaza indiferent daca CAS-ul propriu-zis este achitat sau nu de catre toti contributorii, Statul roman, printr-o dispozitie legala aberanta, fiind obligat sa suporte din fonduri publice eventualele diferente rezultate din proasta colectare a CAS, inclusiv din evaziunea practicata de companiile puse sau nu sub protectia tribunalului pentru insolventa (undele dintre aceste companii fiind televiziuni care sunt foarte vocale in privinta necesitatii catuselor politice). Se pare ca norma care obliga Statul roman sa asigure acoperirea din alte surse a acestor prelevari obligatorii a determinat, in timp, o gaura de cateva miliarde de lei la bugetele publice (nu stim cat, ca nu ni se spune…). Practic, managerii privati ai Pilonului II nu fac mai nimic in aceasta privinta, a prelevarii obligatorii. Treaba cu colectarea este a caselor de pensii, iar treaba cu asigurarea impotriva deficitului de colectare este a Statului roman.
In afara de aceste prelavari obligatorii, Pilonul II ar trebui sa se alimenteze din castigurile din plasamente in depozite, titluri de stat sau instrumente financiare (actiuni, obligatiuni si alte instrumente). Managerii privati au ca principala sarcina si activitate exact acest tip de plasament.

In mod normal, comisioanele incasate de managerii privati ai Pilonului II ar fi trebuit sa fie, cel putin in parte, puse in relatie cu efortul si succesul sporirii sumelor din Pilonul II, prin plasamentele bine gandite. Doar din aceasta perspectiva, a suplimentului sumelor acumulate in cadrul Pilonului II, se poate vorbi de randament si, desigur, toti cei care platim CAS si, la un moment dat, vom ajunge pensionari, suntem interesati ca acest randament sa fie cat mai mare.

Subsidiar, fondurile de pensii din Pilonul II ar trebui sa fie placi turnante pentru economie si, mai ales, pentru piata de capital, caci fondurile plasate in depozite, titluri de stat sau actiuni si obligatiuni cotate la bursa pot ancora sanatos inflatia, pot finanta la costuri rezonabile statul si pot sustine lichiditatea bursei sau chiar finantarea prin bursa a marilor companii listate la bursa.  Cat de bun a fost in timp acest randament al Pilonului II se poate vedea din portofoliile celor 7 manageri privati de fonduri – sunt foarte multi bani plasati in piata de capital din … Australia, dar nu in piata noastra de capital.

In orice caz, a compara randamentul Pilonului I de pensii (care, de fapt, nu poate avea randament, intrucat ceea ce incaseaza intr-o luna se plateste intr-o luna cu titlu de pensie, in caz de deficit banii fiind prelvati din bugetul general) cu randamentul Pilonului II inseamna a compara mere cu pere.

In privinta Pilonului III (fonduri de pensii facultative, integral private si dedicate platii pensiei celui care achita periodic asigurarea, si nu tuturor pensionarilor care ar exista la un moment dat), pentru care ar trebui sa exista un aflux urias de aderenti daca ar fi adevarat ca managementul privat al pensiilor este infinit mai performant decat managementul public al pensiilor, nu se poate spune dacat ca a trecut, practic, neobservat in Romania. Daca ar exista facilitatea deductibilitatii integrale a contributiei (primei de asigurare) la aceste fonduri, succesul acestui tip de fond de pensie ar fi, desigur, mai mare, dar o astfel de deductibilitate nu exista.

Nota intermediara importanta: pana in prezent, din fondurile aferente Pilonului II inca nu s-au facut decat foarte putine plati de pensii, iar acestea sunt insignifiante, data fiind perioada mica de acumulare. Pentru a fi vorba de pensii serioase, asa cum ne dorim toti, trebuie ca Pilonul II sa dainuie inca cel putin 14 ani. Altfel, tot efortul de pana acum va fi fost in zadar. In plus, o neutralizare a acestui Pilon II ar putea ridica enorme revolte populare. Este ingrijorator ca Guvernul sau diferite autoritati publice au trimis mesaje contradictorii in legatura cu existenta si viabilitatea acestui Pilon II. Se vorbeste fie de suspendarea colectarii prelevarii obligatorii (oricum inghetata, in prezent, la 3,75%) la Pilonul II, fie de introducerea unei optiuni pentru platitor, de a orienta intreaga suma a CAS la Pilonul II sau de a mentine, in ceea ce il priveste, actualul sistem, in care CAS-ul este virat in parte la Pilonul II si in parte la Pilonul I. Nu se stie care este motivatia reala a acestei (in)decizii bulversante – fie o lipsa acuta de lichiditate la nivelul Pilonului I, fie o adancire a deficitului Pilonului I pe motiv de asigurare integrala a prelevarii obligatorii, de 3,75% din intreaga valoare nominala a CAS datorat, la Pilonul II. Astfel de chestiuni sunt de o importanta covarsitoare pentru public si acesta ar trebui sa fie informat si lamurit, si nicidecum naucit cu declaratii care se schimba de la ora la ora. Nu de alta, dar au mai fost niste revolutii fiscale anul trecut, din care nu a inteles nimeni mai nimic si din care nu a mai ramas mai nimic.

In orice caz, pare ca actuala putere se conduce dupa dictonul „Daca nu ii poti convinge, zapaceste-i”.
In barca opozitiei, in loc sa primim explicatii si solutii concrete (si chiar in loc de a se specula oportunitatea politica data de incoerenta cronica a puterii actuale), se arunca pe piata cu plangeri penale pentru „inalta tradare” (ca si cand Romania nu ar fi iesit inca din logica Razboiului rece, in care existau puteri ostile si agenturi straine inamice) sau cu amenintari de plangeri penale pentru „nationalizarea” Pilonului II (in conditiile in care singura nationalizare posibila ar fi inlocuirea managerilor privati ai Pilonului II cu alti manageri, pentru lipsa de randament).

Stai si observi si te minunezi cat de nonshalant rateaza opozitia sansa de a ne explica ceea ce nu reuseste sa faca puterea si de a ne oferi solutii, te uiti la reactiile pavloviene ale fanilor statului represiv, care nu stiu decat ca actuala putere este ciuma rosie si ca ne trebuie mai multe catuse, incerci sa promovezi o pozitie echilibrata, rationala, sau macar sa ii intrebi de ce nu speculeaza momentul, irosindu-si energia cu amenintarile cu catusele si, imediat, esti stampilat cu tot felul de epitete. In orice caz, actuala opozitie, precum si „strada”, par sa se ghideze dupa principiul „daca nu reusesti sa convingi, ataca-l pe preopinent, pune-i epitete maculatorii, distrage atentia populatiei de la discursul echilibrat si mergi mai departe ca si cand ai fi un inteligent si jumatate”.

Ne indreptam, evident, catre ceva maret si luminos.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Gheorghe Piperea 414 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Pilonul 2 -reglementare aberanta:
    -OBLIGATIA de a subventiona niste fonduri private din afara.
    -Prin aceasta obligatie statul -desi oficial neaga-garanteaza aceste fonduri.Cu experienta falimantarii bancilor romanesti ..miliardului din bancile moldovei si nu numai cest pilon pare ca este un fel de invitatie pentru niste megatunuri.

  2. Multi vorbesc fara sa cunoasca! Poate iti convine tie sa iti administreze cineva Pilonul II cu o dobanda de aproximativ 1% pe an! Mare afacere pentru cel care se foloseste de banii mei, dar nu si pentru mine pentru ca pensia de la stat va fi mai mica, dar macar pensia de la stat mai creste(o indexare, cresterea punctului de pensie etc.) Comentati aiurea in gara toti care nu sunteti implicati! Sa vorbeasca cei care contribuie la Pilonul II si au primit acasa hartiile cu valoarea fondului (sutn angajat cu studii superioare si in 10 ani am adunat aproape 9.000 de lei la Pilonul II si mai am de contribuit inca 35 de ani). Sa vorbeasca domnul Piperea de ce bancile ofera dobanda de 0.7% pe an la depoizite iar la credite de aproape 9%, de ce bancile trebuei sa faca profit de 8% iar mie la Pilonul II imi administreaza banii cu dobanda de 1%. E hotie pe fata! 1% nu acopera inflatia! Nu e nici o diferenta itnre Pilonul II sau sa tii banii la saltea/ciorap!!! Treziti-va o data la realitate, nu mai visati! Eu vorbesc pe acte, documentele pe care le primesc de la NN!!! Voi vorbiti din povesti!!!

  3. Domnule Piperea, ești nițeluș pe-alături!
    ”Baza de calcul este CAS-ul nominal, datorat, si nu CAS-ul efectiv colectat de casele de pensii intr-o anumita perioada de timp.”
    ”Treaba cu colectarea este a caselor de pensii, iar treaba cu asigurarea impotriva deficitului de colectare este a Statului roman.”
    Casele de pensii nu mai colectează fondurile de pensii din 2004. ANAF-ul se ocupă de asta! ”Ca să nu mai vină 100 de corpuri de control!” Curtea de Conturi afirma în 2006 că această manevră a scăzut colectarea CAS la 70%. Apoi mai nimic.
    Casa Națională de Pensii este subordonată ministerului. Așa că nu are nici un cuvânt de spus pentru pomenile date minerilor și siderurgiștilor de către parlament, care au pensii fără legătură cu contribuția (25% sau 50% adăugare de punctaj pentru grupele de muncă).
    Așadar NUMAI STATUL are obligații de colectare. De ce nu colectează? Din cauza întreprinderilor de stat în principal conduse de ”specialiști” și a privaților care contribuie. Să nu uităm pe politicienii și rudele acestora, care iau salarii de la privați, dar care nu prestează nimic!

  4. Domnule Pipera toată lumea prezintă lungi și încâlcite analize despre acest Pilon 2 de pensii. 1) Spuneți-ne dacă cotizatul la acest Pilon 2 timp de 30 de ani (de la 35 la 60) de ani ți-a diminuat pensia primită de la stat, adică cea cotizată la Pilonul 1. 2) Cât va suma supliment de pensie Pilon 2, în Lei, dacă ai cotizat 30 de ani la un salar mediu pe economie.? 3) Cum se va calcula efectiv această pensie suplimentară, care pornește probabil de la un Depozit tip bancar? Se va estima că mai trăiești 20 de ani adică până la 85 de ani și se va înparți suma la 240 de luni? Vor avea cele 7 unități de Fond privat fiecare o entitatea a lui județeană, (adică 7x 41= 287 Case pensii Pilon 2) care va plătii aceste pensii, angajații acestora fiind plătiți ca și norocoși actuali Administratori, tot din banii strânși de la cotizanții ajunși pensionari? Există opțiunea să poți retrage suma toată odată, din moment ce se afirmă că dacă mori poate fi moștenită atunci dacăc iei toată suma la data pensionarii cât va reține comision Fondul, și cu cât te va impozita statul? Pe Pilonul 2 te poți pensiona anticipat rămânând cotizant pe Pilonul1? Etc…Am impresia că cei cere fac tam-tam acuma sunt două categorii: profitorii și fraieri care nu gândesc dar cotizează!

    • Va spun eu: pentru cei care au depus integral la stat, pensia se va calcula normal, pe schema actuala! Pentru perioada si cu „contributii’ la pilonul 2, pensia la stat, va fi diminuata proportional cu procentul la pilonul 2 fata de pilonul 1! Nenorocirea este ca pilonul 2 va fi acumulat, cel putin pina acum, indiferent daca angajatorul a platit sau nu contributiile sociale! Aici e marele defect! Pensia pe pilonul 2 nu se calculeaza pe ani, ci te anunta cit ai , la iesirea la pensie( varsta maxima). O poti lua toata-ceea ce ma indoiesc- sau faci o programare cu platitorul! Este un fel de urtul caciuli! Nimeni nu garanteaza asa zisa pensie privata! Statul se entuziasmeaza, administratorii pot disparea cu bani cu tot! Ca administratorii la intretinere! Cam asta inteleg eu!!

  5. Investitiile fondurilor ar fi fost facute pe piata Romaneasca daca ar fi existat un risc politic mai mic. Nu economic ci politic pentru ca la noi in tara principalul factor de dezordine sau hai sa zicem mai corect, de impredictibilitate in economie sunt partidele politice si politicienii.
    Totusi ca sa se faca investitii masive si aici e vorba si de banii care pot veni de la societatile de asigurari, trebuiau create niste instrumente legislative, oferite niste facilitati, create niste motoare economice viabile.
    In ignoranta lor politicienii nici macar nu fac efortul sa studieze ce se intampla in state unde motoarele financiare numite pensii private si sitem de asigurari functioneaza ireprosabil.
    Un mare presedinte american a tinut candva un discurs despre asta, nu imi mai aduc aminte cum suna dar in final tragea concluzia ca America s-a construit si nu se putea construi altfel decat pe banii pompati in sistem de societatile de asigurari si de fondurile de pensii. Ar fi fost instructiv sa il citeasca ai nostri politicieni care se pricep la toate si la nimic. Pe de o parte e vorba de semidoctismul si autosuficienta unora pe de alta parte e o problema de cultura. Nu spun ca e vorba de rea vointa, fripturism sau lichelism cum spun unii, as merge prea departe cu presupunerile dar ceea ce se vede din zona omului simplu este o crasa lipsa de cultura in toate domeniile: economic, politic, sociologic, etc. Exista un rezervor de oameni valorosi in toate partidele, pot spune ca multi sunt foarte ok dar…nu din punctul de vedere al deontologiei sau doctrinei partidului din care fac parte. Nu pot spune altfel.
    Despre pilonul 2 pot spune ca banii aia sunt propietate privata. Odata pornita existenta pilonului 2 nu mai poate fi oprita.

  6. Pilonul 2 desfiintat si dat banii indarat celor ce au cotizat obligati si nu benevol,plus dobanda aferenta celor 10 ani.Cine vrea pensie privata exista fonduri specifice pentru aceasta.Asta cu pilonul 2 e cea mai mare magarie posibila in care tu ca persoana esti obligat sa participi la un fond administrat privat !

  7. Deci profesorul Piperea mi-a confirmat temerea pe care o am de 3 ani, aceea ca pilonul 2 este un furt ordinar din banul public, strans la stat(Casa de Pensii nationala) si „transferat” automat la administratorii de fonduri, fara ca sa se fi facut platile efective de angajatori! Deci „Popescu” de la IRealitatea tv, are fond de pensii la pilonul 2, desi firma la care lucreaza nu a depus contributiile! Stiu oare miile de rezistenti demonstranti din Piata Victoriei, ca se incadreaza in aceasta categorie? De ce ii facem pe unii cu asa zisi bani privati( cei ce pretind ca pilonu 2 este privat), desi angajatorul lor nu a depus un leu din contributiile sociale? Nu este acesta furt din banul public? Curtea de Conturi ce a facut? Gaura la bugetul de pensii de care se vorbea, de aici vine! Este diferenta intre ce s-a incasat si nu ce s-a incasat, urmata de varsamintele automate criminal catre pilonul 2! Aici trebuie sa aiba loc un control de fond! Pentru cine nu s-a platit, contul lor asa zis privat, sa revina la Casa Nationala de pensii, iar ” nemultiumitul” sa-si dea in judecata angajatorul! S-a ajuns prea departe cu furtul din banul public! Ma mir ca Vosgania nu isi da seama de aberatiile pe care el spune cu privire la pilonul 2 si aluziile voalate la ruperea coalitiei!

  8. Inca 14 ani cele 7 firme private straine isi vor umple conturile cu banii fraerilor care cotizeaza. Apoi fraierii vor constata ca vor primi inapoi una peste ochi in loc de pensie.

    • zicala pusa in practica de bolsevici: daca tu nu ai casa sa le luam, nationalizam casele la cei care au. Este valabil pentru cei care toata viata ai trait din pomeni.

  9. Un articol specific ciumei rosii, ”a la piperatul” manipulator si de pervertire a mintii, scris mult, dar fara substanta. Cam ceva de genul. Ca sa ajungi la Cluj la un concert, ciuma rosie te poarta pe la vama veche, iti arata marea, pe la neamt, ce munti frumosi avem, tusnad, statiuni frumoase si in final ajungi la cluj, cu 5 minute inainte de concert. Dupa un astfel de periplu esti frant de oboseala si te culci. Ai ratat concertul. Ca sa nu regreti ti se sugereaza ca a fost un concert de tot rahatul, mai bine ca nu l-ai vazut.

  10. Nu ati redat comentariul meu cu ce v-a deranjat, cu adevarul?
    Tocmai a iesit dl Misu Negritoiu sa declare ca pilonul II este finantat de stat , dar intrand la privati „nu poate fi nationalizat”.
    Cu alte cuvinte statul roman PROST a platit „alocatiile”-ac.concept e folosit de Negritoiu ,pilonului II de pensii, care are „dreptul sa le confiste”, dar statujl roman Prost n-are nici-un drept sa-si ceara echivalentul alimentarii uni fond privat din BUGETUL PUBLIC !
    Cine si in interesul cui sunt manevrate legile ?Acesti 7 administratori rechini privati chiar NU AU NICI_O OBLIGATIE LEGALA?
    In legea bugetului public al asigurarilor sociale de STAT se prevede „alimentarea” PRIVATILOR?
    Daca nu, legea aberanta citata de dv.este neconstittuionala si trebuie atacata la CCR.

  11. Un singur comentariu, poate marginal. A trecut neobservat faptul ca nu mai exista pensii „speciale” (de fapt ocupationale), in sensul evitarii principiului contributivitatii. Prin noua legislatie, si persoanelor care ar beneficia de acest regim li se retine de catre angajator contributia datorata de angajat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.