Ce mai vând partidele pentru alegerile europarlamentare?

Alegerile europarlamentare de la sfârșitul lunii mai se transformă, din ce în ce mai vizibil, în simplu teatru de răfuieli pe teme interne.

Semnele că aceste alegeri vor fi parazitate de alte teme sunt clare și au fost date deja. Cele mai multe dintre mesajele transmise până acum arată că principalele formațiuni și președintele vor juca ca și când ar merge să candideze la alegerile parlamentare sau prezidențiale, nu la cele pentru Parlamentul European.

Cu două luni înainte de scrutinul din 26 mai, campania este în toi, cu precădere în online.

Astfel, fără nicio legătură cu ceea ce ar trebui să însemne alegerile europarlamentare, Opoziția mizează la scrutinul din mai pe „să-l omorâm” pe Dragnea și guvernarea lui, și a început să o spună explicit.

PNL și-a rezumat astfel, la sfârșitul acestei săptămâni, strategia pentru alegerile europarlamentare: „Românii trebuie să știe că votând PNL la alegerile din 26 mai votează o moțiune de cenzură împotriva lui Dragnea și a actualului Guvern„, „O victorie la alegerile europarlamentare din 26 mai va fi egală cu o moțiune de cenzură pentru PSDragnea„.

Liberalii și președintele mizează totodată pe referendumul pentru justiție, tot ca un soi de moțiune de cenzură.

A arătat-o din nou președintele Iohannis sâmbătă seara: „Pentru a da românilor votul înapoi am început să reevaluez ideea unui referendum. Fiindcă doar așa românii pot arăta că nu mai sunt de acord cu felul în care PSD strică legile justiţiei, își bate joc de ţară, își bate joc de români”.

Temă referendumului este îmbrățișată ca armă principală și de USR.

Pe strategia „să-l omorâm pe Dragnea” la europarlamentare merge și Victor Ponta cu partidul său. În opinia fostului premier, pe 26 mai „oamenii pot să spună ‘suntem mulţumiţi de guvernarea Dragnea’ şi să-l voteze iar 46% sau pot să să aleagă altceva, să dea un mesaj foate clar”.

„Eu cred că, de data aceasta, alegerile europarlamentare au o altă semnificaţie decât cei 33 de europarlamentari care vor merge la Bruxelles. Cred că este un moment în care, prima dată după decembrie 2016, oamenii au ocazia să-şi spună părerea despre ce s-a întâmplat în ultimii doi ani şi jumătate. Mai direct, (…), domnul Dragnea conduce România spunând că a obţinut 46% în decembrie 2016. Noi spunem că a obţinut acei 46% şi pentru că oamenii au votat pentru Ponta, pentru Tudose, pentru Neacşu, Ţuţuianu şi mulţi alţii care nu mai suntem acolo (în PSD – n.r.) şi a obţinut acei 46% pe baza unui program şi a unor proiecte care nu s-au îndeplinit absolut deloc. Nu avem nici început de spitale regionale, nici nu avem şcoli noi, despre autostrăzi ştiţi foarte bine – şi protestul civic din ultima perioadă era mai mult decât justificat, nu era doar la adresa domnului Dragnea, era la adresa tuturor celor care au guvernat, dar azi, când vorbim, din păcate, nu se pornesc, nu se semnează proiecte noi, se lucrează în continuare la ceea ce am început în 2013, 2014”, a declarat Victor Ponta sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia.

De partea cealaltă, PSD defilează „în fiecare celulă a corpului” său cu aceleași teme uzate din celebrul său program de guvernare („am crescut”) și-și clamează comic patriotismul atacând Bruxelles-ul.

Candidații sunt și ei pe măsura temelor: culeși la înțelegerea cu șeful. În plus, pe post de apiratori de imagine, și PSD și PNL au recoltat fiecare pentru aceste alegeri câte un jurnalist, Rareș Bogdan, respectiv Carmen Avram.

Iată câteva dintre mesajele transmise de partide în ultimele zile, prefață la alegeri

 

PNL

 

PSD

Știați că prețul gazului nu va crește în următorii 3 ani?

OUG 114 – pentru binele oamenilor.

USR

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8519 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Alegerile europarlamentare sunt o aiureala. Parlamentul european e o institutie de mucava, pentru decor. Toata lumea stie ca doar comisia europeana conteaza iar aceasta e doar un travesti al guvernului Germaniei, adevaratul guvernator al UERSS. UE nu e altceva decat Editat cu capitala la Berlin. Dar sa lasam guvizii sa viseze!

    • Zău! Eu știam că Comisia Europeană este executivul, adică Guvernul UE constituit în urma alegerilor Parlamentului European! Că nemțălăii au aproape 100 de europarlamentari din totalul de aproape 700, asta-i altă discuție!

    • @Smarandache
      PE e singurul parlament din lume care nu poate avea initiativa legislativa. Aia doar fac „mumos” si aproba ce le baga UE (aka Berlinul) pe gat. Iar comisia e compusa din niste neni si nene intorsi cu cheita de Germania + cativa sateliti dupa o manarie facuta pe sub masa. Aia nu sunt alesi de nimeni (oricum n-ar conta).

  2. Pentru Romania si traitorul de rand alegerile europarlameare nu aduce nimic bun in favoarea lui. Atâta timp cat sunt in pozitii inalte platite gras,toti uita de traitorul roman si tara! Isi vad de interesele lor si doar atât!

  3. Pentru wurst,iohannis,e o „aproape”flatulenta,si-o asuma,si nu pot fi gica contra unei basini atomice!La prezenta unor liberali cu steagul drept printre mirosurile de creveti autohtotoni,de sibiu trational cu scoici adiacente,cu o turcanu orbecainda prin doctrina si restul de pdl pe lista europalamentarelor,ce poate fi mai ambitios si revolutionar!Micronul de sica mandolina rage gatuit lozinici pierdute!Provocare,BA,WURST,Werner,esti in stare sa sustii dosarele,PENALE,in „Justitia independenta”?Nu,esti vierme!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.