540 de ani de la Bătălia de la Câmpul Pâinii

Mare eveniment mare la Monumentul din Gara Șibot. Manifestarea are loc duminică, 13 octombrie 2019, ora 17.00, la Monumentul din Gara Șibot și marchează aniversarea a 540 de ani de la «Bătălia de la Câmpul Pâinii». Evenimentul este sprijinit de primăriile din localitățile Cugir, Geoagiu, Romos, Șibot, împreună cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Asociația „Cultul Eroilor” Orăștie, Centrul Cultural Cugir. Comitetul de inițiativă este format din Dr. Mihai Căstăian și Centrul Cultural Cugir.

Programul manifestării cuprinde un Tedeum, o evocare istorică, depuneri de jerbe dar și câteva vorbe din partea  invitaților

„Aniversarea a 540 de ani de la Victoriei Creștinătății din 1479 – Bătălia de la Câmpul Pâinii”

 „Aici, pe Câmpul Pâinii, în 13 octombrie 1479, o armată multinaţională condusă de voievodul Transilvaniei, Ştefan Bathory, comitele de Timişoara, Paul (Pavel) Chinezul, despotul sârb, Vuk Brancovic şi fostul domn muntean Basarab Laiotă cel Bătrân a învins o importantă oaste otomană condusă de beiul Ali Kodsa.

Eroul bătăliei a fost Pavel Chinezul, comite de Timişoara, unul dintre cei mai mari războinici ai vremii, vestit pentru forţa sa neobişnuită. Înfruntarea a intrat în legendă, fiind considerată o mare victorie creştină, în contextul în care trupele ardelene nu numărau mai mult de 15.000 de oameni, în timp ce trupele turceşti numărau 20.000 de spahii, achingii şi ieniceri la care se adăugau mai bine de 2000 de valahi.

„Acum mai bine de cinci veacuri militarii de frunte ai Transilvaniei uniți au ținut pieptul marii puteri otomane. Deși de etnii și religii diferite acești bravi bărbați au luptat și murit pentru apărarea gliei străbune. Sângele lor amestecat în pământul roditor ne apare an de an în fața ochilor prin roșul sângeriu al petalelor de mac. La 13 octombrie 1479 pe Câmpul Pâinii lângă Orăștie a avut loc o confruntare epopeică între lumea creștină și lumea musulmană, iar victoria câștigată capătă noi semnificații în zilele noastre. Consecința directă a acestei mari victorii a fost faptul că vreme de 50 de ani turcii nu au mai îndrăznit să jefuiască Transilvania, iar pentru istoria acestor locuri bătălia de la Câmpul Pâinii din toamna anului 1479 este cea mai importantă victorie. La finalul evenimentului pe care îl organizăm, ne-an propus să facem un foc prin care să ,,reaprindem flăcăra recunoștinței pe CÂMPUL biruinței !” ne-a declarat reprezentantul comitetului de inițiativa, dr. Mihai Căstăian- directorul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Dan Orghici 130 Articole
Author

6 Comentarii

  1. He he ! Cu PNL-ul la butoane si Iohannis cocotat inca 5 ani in dealul Cotrocenilor, tare mi-e teama ca in curind vom avea „Cîmpul de la Batalia pentru Pîine” ! …

  2. Folositoare comemorare și aducere în conștinnța celor tineri a unor lupători pentru creștinătate cum a fost Kinizsi Pál cel din grupul statuar Matyas din centrul Cluj-Napoca, Vuk Branković, sau István Báthory. Și frumos că se aprinde focul recunoștinței pentru luptătorii enumerați pentru “glia străbună”. Noi știm că la acea dată românii din Transilvaniia deși majoritari nu erau recunoscuți ca națiune și fiind ortodocși nu erau asimilați la creștini! Probabil domul dr. și director de muzeu etnografic Căstăian nu a aflat că Basaran al III-lea cel Bătrân Laiotă luptătorul alături de unguri pentru creștinătate, este domnitorul Țării Românești care s-a alăturat armatei invadatoare a sultanului Mehmed al II-lea Cuceritorul contra Moldovei lui ȘTEFAN cel Mare. Îi amintim domnului doctor Căstăian că în batalia de la VALEA ALBĂ (Războieni) 26 iulie 1476 domnitorul creștin Stefan cel mare a ținut piept cu 12000 de oșteni unei armat de 90000 de oșteni turci de diverse arme. Turcii au pierdut 30000 de oameni. Modovenii au pierdut 11 boieri din Sfatul Țării al căror nume nu-l cunoaște domnul doctor și 200 de ostași plus 1000 de prizonieri cei care au asigurat retragerea. Poate în cuvântare de la monumentul din gară plin de coroane cu tricolorul ungurilor, domnul dr. Căstăian îl va infiera pe Laiotă. Evenimentul domnului dr. Căstăian este în spiritul bolovănoasei “Marea Istorie ilustrată a României și a Republicii Moldova” cordonată de istoricul clujan Ioan Aurel Pop istorie în care cu greu veți găsi date de români. Pe puțin 80 % din informații se referă la triburile arpadiene, hanatele tătarilor, bulgari cumani, ținuturie săsești, ținuturile secuilor, turci, etc și tot ce ține de existența acestora.

  3. 20 mii turci la 15 mii ardeleni…forte apropiate numeric.Nimic nou sub soare. Stefan cel Mare 30 mii contra 70 mii turci si a batut turcii. Motivul a stat in 3 cetati intarite si turcii atacau zidurile.Asa ca fiecare lupta se pierde sau castiga inainte de a incepe…Totul este STRATEGIA.

  4. Eu nu as preamari o victorie a regatului baschir,Macaristanul!Turcii si-au facut pomana cu noi si a islamizat Baschiria Panonia aproape 200 de ani,umpland literalmente Budapesta de moschei!
    Ce facem, ca in lupta de la Campia Painii, otomanii aveau alaturi armata Munteniei condusa de Tepelus?

  5. O victorie amestecata minora comparativ cu marile victorii ale romanilor. Dar pe plan local merita a fi sarbatorita pentru a-si fauri si ei o istorie.

  6. Nu valahi ci romani, ca asa scrie in Scrisoarea lui Neacsu si Palia de la Orastie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.