ANRE a identificat firmele care au contribuit la criza în energie din ianuarie

Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie a finalizat ancheta pe “explozia” preţurilor la energia electrică în iarna care tocmai a trecut şi care a condus, până acum, şi la retragerea unor licenţe. La acest moment, ANRE a publicat lista firmelor care nu şi-au îndeplinit, în ianuarie şi februarie, obligaţiile din contractele încheiate pe Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) privind vânzarea cantităţilor de energie electrică tranzacţionate în sesiunea de licitaţie aferentă trimestrului întâi din 2017. Acestea sunt Arelco Power, Energy Distribution Services, KDF Energy, Alpiq Romindustries şi Three Wings SRL. Aceşti traderi, potrivit ANRE, ar fi vinovaţi pentru unele dintre distorsiunile apărute pe piaţa energie, la final de ianuarie.

Atunci, preţul energiei a crescut în continuu pe piaţa spot şi a ajuns la recordul istoric de peste 650 de lei pe MWh spre finalul lunii, dublu faţă de primele zile ale anului. ANRE a demarat o investigaţie, finalizată acum, asupra cauzelor care au dus la această situaţie, în condiţiile în care mai mulţi traderi au reziliat contractele pe care le aveau cu consumatorii, pentru a vinde energia pe piaţa spot, la preţuri mult mai mari. Cel puțin doi mari furnizori de pe piața energiei electrice, furnizori de ultimă instanță, Enel Energie S.A. și Electrica Furnizare S.A., au fost obligați în prima jumătate a lunii ianuarie de ANRE să preia activitatea de furnizare a energiei electrice către clienții aflați până atunci în portofoliul a altor doi furnizori care au declarat că nu-și pot respecta contractele, Eco2Energy Choice, respectiv Transenergo Com S.A.

S-au retras licenţe de furnizare

La mijlocul lunii februarie, ANRE a retras licenţele de furnizare traderilor Arelco Power şi Arelco Energy.
Preşedintele instituţiei, Niculae Havrileţ, a precizat recent că ANRE va retrage licenţa de furnizare a electricităţii pentru alte trei-patru companii care au generat probleme în piaţă în luna ianuarie.

“Am finalizat mai multe controale, investigaţii şi am ajuns la concluzia că anumiţi traderi au acţionat greşit, punând în pericol contracte cu consumatori importanţi, generând elemente de cost pentru operatorii de reţea şi pentru furnizorii de ultimă instanţă. Acestor traderi li s-a retras licenţa de furnizare, li s-au dat amenzi şi considerăm că cel mai important lucru este că acel contract-cadru care se întocmeşte pe piaţa liberă – pentru că acele elemente au avut loc exclusiv pe piaţa liberă – considerăm că acele contracte-cadru trebuie făcute cu mai multe atenţie. Aşa cum atenţionăm de fiecare dată în comunicatele noastre lunare, consumatorii trebuie să fie foarte atenţi cu ceea ce înseamnă denunţul unilateral, atunci când furnizorul te lasă fără energie şi eşti obligat să cumperi de pe piaţa spot, o piaţă foarte scumpă, sau de pe piaţa de echilibrare. Considerăm că ar trebui înăsprite regulile care domină contractele-cadru în zona de furnizare a pieţei libere”, a spus şeful ANRE.
Havrileţ a adăugat că au fost efectuate controale la 18 firme şi au fost identificaţi şapte-opt furnizori care au generat pierderi totale de 440 de milioane de lei pentru furnizorii de ultimă instanţă şi pentru operatorii de reţea, pierderi pe care aceştia vor trebui să le recupereze în instanţă.

“Este vorba de un grup de şapte-opt furnizori, aflaţi în diferite etape ale cercetării şi penalizării, şi vorbim de pierderi generalizate de 440 de milioane de lei care nu vor fi suportate de consumatori. Este prima dată când Autoritatea de Reglementare nu socializează aceste costuri. Ele sunt calculate în contul acestor traderi, care unii au dat faliment sau au intrat în insolvenţă în relaţia cu băncile care i-au finanţat”, a susţinut Havrileţ.
Potrivit acestuia, ANRE va retrage licenţa şi altor traderi în următoarele zile.

Preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energiei Electrică din România (AFEER), Ion Lungu, referitor la acest subiect, a arătat că totul a plecat de la concurenţa foarte mare care există în acest moment între furnizorii de energie din România.

“A fost un duş rece şi nu a fost în totalitate vina lor. Unii traderi au intrat în insolvenţă, alţii se pregătesc să intre. Totul pleacă de la concurenţa deosebită care este în acest moment pe piaţă, de la marjele foarte mici şi de la faptul că au căutat soluţii. S-a mers la limită cu riscurile. O cauză este şi lipsa de flexibilitate pe piaţa angro, în comparaţie cu piaţa cu amănuntul”, a spus Lungu.

ANRE este autoritatea de stat care reglementează piaţa energiei electrice şi a gazelor naturale. Pe piaţa concurenţială de energie sunt peste 200 de furnizori activi. Piaţa de energie a consumatorilor casnici este în proporţie de 80% liberalizată. Aici, cea mai mare “felie” este a funrizorilor impliciţi, Enel, E.ON, CEZ şi Electrica.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1072 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.