„Faust”, la Maribor – Capitală Culturală Europeană 2012

După cinci ani de la premiera spectacolului în cadrul Programului “Sibiu 2007 – Capitală Culturală Europeană”, mega-producţia „Faust” a Teatrului Naţional „Radu Stanca” va fi prezentată în Slovenia. Evenimentul va avea loc în cadrul Programului “Maribor 2012 – Capitală Culturală Europeană”. Cele două reprezentaţii programate în cadrul acestui program vor avea loc vineri, 7 septembrie, şi sâmbătă, 8 septembrie, începând cu ora 20.00, într-o hală industrială special amenajată.

Un reper important al teatrului românesc de după 1989, producţia Teatrului Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu contribuie semnificativ la promovarea valorilor culturale naţionale, precum şi la susţinerea unui dialog productiv între artiştii români şi cei europeni. Acest lucru a fost confirmat prin premiile obţinute, precum şi prin turneele întreprinse: premiul pentru cea mai bună interpretare feminină într-un rol principal şi premiul pentru cea mai bună scenografie la Gala Premiilor UNITER 2008, participare la “Festivalul Goethe” de la Frankfurt în 2008 şi la “Festivalul Internaţional de la Edinburgh” 2009, în selecţia oficială, “Herald Angel Award”, 2009, “Premiul de Excelenţă”, la Gala Premiilor UNITER în 2010 şi participarea extraordinară de la Bruxelles din anul 2011.

„Faust“ e mai mult decât un spectacol de teatru. Violent, emoţionant şi visceral, „Faust“ îşi invită publicul la o experienţă individuală puternică despre cunoaştere, credinţă, durere şi iubire. „Faust”-ul lui Silviu Purcărete se distinge prin complexitatea viziunii regizorale: este o experienţă extrasenzorială la graniţa dintre Pământ şi Iad, un peisaj amplificat prin proiecţii, focuri de artificii, muzică rock live, zeci de actori şi dansatori şi o coloană sonoră originală semnată de Vasile Şirli. La baza acestui „Faust“ modern stă improvizaţia, textul lui Johann Wolfgang von Goethe constituind punctul de plecare pentru o compoziţie teatrală în care cuvântul nu este primordial. Scenariul spectacolului de la Sibiu surprinde momentele esenţiale din textul lui Goethe: pactul lui Faust cu Diavolul, patima lui Faust pentru Margareta, noaptea Valpurgiei şi ridicarea lui Faust la Cer. Producţia se remarcă prin decor şi light design de o impresionantă forţă evocatoare, costume provocator sugestive, elegante sau burleşti, muzică antrenantă sau copleşitoare, cu efecte sonore adecvate ambianţei funambuleşti, proiecţii video ingenios articulate în arhitectura întregului demers scenic, creat monumental prin jocul a peste 120 de actori şi figuranţi într-o hală industrială dezafectată.

Spectacolul de la Maribor a fost invitat în Slovenia, în cadrul proiectului „The Stage between the Sky and the Earth / Scena dintre Cer şi Pământ“. Organizatorii au declarat că prin acest proiect îşi propun să reunească „evenimente excepţionale ale artei scenice mondiale“ şi să atragă un segment de public extrem de variat, de la cei mai tineri până la adevăraţii cunoscători ai genului. Selecţia spectacolelor din acest proiect a fost făcută la recomandarea a doi consilieri artistici sloveni, Jana Pavlič şi Tomaž Toporišič, şi include nume celebre, printre care Jan Fabre şi Baletul lui Alain Platel din Belgia, “Cabaret New Burlesque” din SUA, Victoria Chaplin din Franţa şi Sanka Juku din Japonia.

Spectacolul „Faust“ în regia lui Silviu Purcărete va deschide stagiunea 2012-2013 a Teatrului Naţional din Sibiu prin două reprezentaţii programate vineri, 14 septembrie, şi sâmbătă, 15 septembrie, la Hala Balanţa, începând cu ora 19.00

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.