Astăzi debutează „Festivalul Filmului European”

În cadrul Galei de deschidere, de Ziua Europei, va fi proiectat filmul “Miss Violence” / Grecia, 2013 (“Leul de Argint” pentru cel mai bun regizor, “Coppa Volpi” pentru cel mai bun actor (Themis Panou), Premiul “Fedeora” pentru cel mai bun film mediteranean, Premiul “Arca Cinema Giovani” pentru cel mai bun film din competiţie – Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, 2013). Proiecţia va avea loc la Cinema Studio, în prezenţa regizorului Alexandros Avranas şi a actriţei Eleni Roussinou.

O dramă neagră despre o familie disfuncţională, lipsită de emoţii, sub codul tăcerii. O peliculă care îşi taie răsuflarea, extraordinară, şocantă.

“Oare ce determină un copil să ia decizia să nu mai vrea să trăiască? Această fetiţă, simbol al multor copii din ziua de azi, obligată să se supună normelor unei societăţi dure, fără speranţă, dezvăluie toate formele de manipulare ale unui sistem pe care mulţi continuă încă să-l numească familie”, remarca scenaristul Alexandros Avranas.

Aflat la cea de a XVIII-a ediţie, “Festivalul Filmului European” este o prezenţă tradiţională în peisajul cultural românesc. Organizat de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, festivalul se desfăşoară în Bucureşti (9-15 mai, la Cinema Studio şi Cinema “Elvire Popesco”) şi în Tîrgu Mureş (16-18 mai, Cinema Arta).

“Festivalul Filmului European” 2014 le aduce cinefililor peste 40 de filme (drame, comedii, filme biografice, documentare şi de animaţie) din 25 de ţări. În program se regăsesc numeroase producţii premiate la festivaluri importante, precum Cannes, Veneţia, Rotterdam, Sundance, Karlovy Vary.

Printre acestea, se află: “Băieţii şi Guillaume la masă!” (Franţa, 2013 – regia Guillaume Gallienne) – cu premii la Cannes 2013 şi “César” 2014.

„Baieţi Guillaume, la masă

“Cea mai veche amintire a mea cu mama este de când aveam 5 ani. Ne chema pe mine şi pe cei doi fraţi ai mei la cină, strigând: Băieţi şi Guillaume, la masă. Ultima oară când am vorbit cu ea la telefon, mi-a zis: Te îmbrăţişez, draga mea! Să zicem că între momentele când am auzit aceste două fraze au existat câteva neînţelegeri…”

“A fost fiul” (E stato il figlio), Italia, 2012, regia Daniele Cipri – premiat la Veneţia în 2012 şi la “Globurile de Aur” în 2013, pentru Cel mai bun regizor.

Palermo, anii 70. Familia Ciraulo trăieşte din comerţul cu fier vechi. Vieţile lor modeste şi lipsite de evenimente sunt întoarse cu susul în jos când fiica cea mai mică este ucisă accidental într-o răfuială mafiotă. Durerea imensă este compensată cu o sumă mare de bani, alocată de către guvern, prin urmare, şi cu şansa unei vieţi mai bune. Tatăl decide să cumpere o maşină, care devine pasiunea lui. Drama se declanşează în momentul în care găseşte o zgârietură pe ea…

“La limita de jos a cerului” (Moldova/România, 2013 – regia Igor Cobileanski) – premiat la Festivalul de la Cottbus. Scenariul este semnat de Corneliu Porumboiu. Un film de artă solid, cu accente de umor negru. Viorel este un traficant mărunt de droguri care trăieşte într-un orăşel uitat de lume. Cel mai bun prieten al său îl târăşte în visul lui nebun de a zbura cu un delta plan stricat. Viorel decide să îşi schimbe viaţa în bine, însă realizează că binele este o chestiune relativă.

„La limita de jos a cerului”, pelicula lui Igor Cobileanski

Igor Cobileanski s-a născut în 1974 la Chişinău, absolvind Facultatea de Film a UNATC, Bucureşti, secţia Regie. Printre altele a regizat lungmetrajul de televiziune “Tache”, cu Mircea Diaconu în rolul principal, şi scurtmetrajele de ficţiune “Când se stinge lumina”, apoi “Grişa şi Ion” şi “Inspiraţie”.

„Adieu, Berthe”. Alchimie de poveşti, de întâmplări caraghioase în regia lui Bruno Podalydes

“Păpuşa” (Polonia, 2013 – regia Joanna Kos şi Krzystof Krauze) a fost premiat la Karlovy Vary în 2013. Filmul este o simfonie vizuală captivantă, melancolică, somptuoasă. Filmul urmăreşte viaţa Păpuşei, de la naştere până la bătrâneţe: căsătoria aranjată când era încă minoră, viaţa ei într-o tabără de romi, apoi domiciliul forţat în Polonia comunistă şi viaţa în sărăcie. Fundamentală a fost întâlnirea cu poetul Jerzy Ficowski care i-a descoperit marele talent pentru poezie şi i-a publicat operele. Păpuşa ajunge o poetă celebră, respinsă de comunitatea sa de romi pentru că le-a trădat secretele.

“Call Girl” (Suedia, 2012 – regia Mikael Marcimain) a obţinut premii la Toronto 2012 şi Ljubljana, 2013. Tinereţea e seducătoare, puterea este coruptă. Filmul este povestea inocenţei pierdute a unei tinere. Un thriller social despre Suedia din perioada revoluţiei sexuale şi a confuziei. Stockholm, sfârşitul anilor 70. Societatea utopică model. Neutralitatea politică merge mână în mână cu emanciparea femeilor şi revoluţia sexuală. În apropierea clădirilor guvernului se află seducătoarea şi obscena lume a sex cluburilor, a show-urilor de streaptese, a discotecilor şi apartamentelor folosite pentru rendez-vous-uri profitabile şi ilicite. Pelicula este povestea lui Iris, o fată culeasă de pe străzi şi aruncată într-o lume nemiloasă, în care Puterea poate îndeplini orice dorinţă.

„Casa bântuită”, în regia lui Ferzan Ozpetek

“Călătoria” (Slovenia, 2011 – regia Nejc Gazvoda) a fost premiat la Portorož în 2011, la Nashville în 2012 şi la Cleveland în 2013. Trei destine la răscruce din generaţia dezamăgită şi furioasă a anilor 80, într-o călătorie care reprezintă de fapt o metaforă. Trei foşti prieteni se întâlnesc. Gregor urmează să plece într-o misiune de război în Orientul Mijlociu, Ziva va studia în străinătate, în timp ce Andrej nu are niciun plan. Există secrete mai vechi şi mai noi nespuse. Va putea supravieţui prietenia lor? Filmul reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului şi a fost propunerea Sloveniei la Premiile “Oscar”.

“Excentricităţile unei blonde” (Portugalia/Spania/Franța, 2009 – regia Manoel de Oliveira), peliculă premiată la Cannes. Scenariul, după o nuvelă de Eça de Queiros. O fabulă în care regăsim dragoste, presiuni familiale şi tradiţii rigide. Deşi are loc în Lisabona zilelor noastre, filmul are un iz de romantism visător, nemuritor. Pelicula narează povestea de dragoste a unui tânăr, aşa cum o relatează el unei femei cu care călătoreşte în trenul spre Algarve. Macario este contabil şi lucrează pentru unchiul lui la Lisabona, iar de la fereastra biroului său poate să vadă ferestrele casei de vis-à-vis unde zăreşte adesea o tânără cu un eventai. Macario se îndrăgosteşte imediat de ea…

„Don Juans”, un film despre Mozart semnat Jiri Menzel

O altă peliculă de neratat, tot a patriarhului cinematografiei europene, Manoel de Oliveira, este “Straniul caz al Angelicăi”. Cadrul este din nou Valea Douro din nordul Portugaliei, o regiune viticolă şi cu măslini, cu moşii vechi, aristocratice, subiect familiar şi drag regizorului. Isaac, un tânăr fotograf, este chemat de urgenţă la o familie bogată să facă fotografii fiicei lor care murise doar la câteva zile după ce avusese nunta. Când începe să o privească prin aparatul de fotografiat, tânăra pare că revine la viaţă doar pentru el. Angelica îl bântuie zi şi noapte…

“Soldate Jeanette”, o peliculă austriacă, avându-l regizor şi scenarist pe Daniel Hoesl, este, de asemenea, multi premiată. Johanna Orsini-Rosenberg a fost distinsă cu premiul pentru Cea mai bună actriţă la Festivalul de Film Independent de la Cracovia în 2013. Fanni s-a săturat de viaţa opulentă şi pleacă să-şi caute un cort pentru a cutreiera munţii. Anna s-a săturat de porci şi pleacă de la fermă. În noul joc, Fanni dă cu zarul, iar Anna se gândeşte de două ori. Contrariile se atrag, vorbesc aceeaşi limbă şi merg înainte, bucuroase, fiecare pe drumul ei, către libertatea recent dobândită. Pelicula va fi prezentată în Gala de închidere a Festivalului, la Cinema Elvira Popescu.

Secvenţa din „Call Girl”, regia Mikael Marcimain

Programul festivalului include, de asemenea, o selecţie cu cele mai recente scurtmetraje ale regizorului Adrian Sitaru, o secţiune de filme scurte realizate de studenţii de la U.N.A.T.C., precum şi două documentare româneşti: “Bucureşti, unde eşti?”, regia Vlad Petri (inclus în competiţiile Festivalului de Film de la Rotterdam şi de la TIFF, 2014) şi “Cântece pentru un muzeu”, regia Eliza Zdru (prezent în festivalurile de film documentar “Astra” şi “Visions du Réel”).

“Festivalul Filmului European” cuprinde şi o serie de evenimente conexe:

În 8 mai, a avut loc la sediul ICR, un Concert live de chitară Yorgos Nousis, organizat împreună cu Fundaţia Culturală Greacă.

În 10 mai, la WASP Studios, la ora 19:00 – “Camera 0001/Fabrica de vise” – spectacol de dans contemporan, realizat de Simona Deaconescu. Proiectul este o construcţie vizuală complexă, un experiment senzorial sub forma unui performance monocrom şi propune un sincretism al valorilor şi ideilor care, combinate, pot naşte noi forme originale de exprimare artistică. “Camera 0001/Fabrica de vise” este o cameră a viselor, o lume care logodeşte arta cu ştiinţa, înfăţişează o epocă ce sintetizează realizurile umane, spirituale, pasionale şi religioase.

„Shell” în regia lui Scott Graham. Viaţa e o benzinarie

La ora 19:45 – “Silent Places” – un film de dans, de Simona Deaconescu, director de imagine Oleg Mutu, bazat pe examinarea vieţii interioare a personajelor, surprinzând nedumeririle, întrebările şi temerile într-un moment de intimitate.

Tot în 10 mai, la ora 19:30, la ICR, veţi putea urmări proiecţia specială “Roxanne”, în regia lui Valentin Hotea / România / 2013. Iar la ora 21:00, sub titlul “Amintiri din copilărie -1983” este programată o discuţie între prieteni şi colegi: Ada Solomon, Anca Marina, Valentin Hotea şi invitaţii lor

Ambasadorul onorific al “Festivalului Filmului European” din acest an este regizorul Adrian Sitaru, autor a numeroase producţii cinematografice, printre care scurtmetrajele “Valuri”, “Lord”, “Colivia” şi lungmetrajele “Pescuit sportiv”, “Din dragoste cu cele mai bune intenţii”, “Domestic”.

Clipul de promovare al acestei ediţii oferă o viziune personală asupra caracteristicilor filmului european şi asupra rolului pe care acesta îl are în cinematografia mondială.

Ca în fiecare an, va fi acordat “Premiul Publicului”, un premiu onorific şi de popularitate, decernat de FFE filmului cu cele mai multe voturi înregistrate pe site-ul www.ffe.ro.

Premiul Publicului va fi anunţat la Gala de închidere, de la Cinema Elvire Popesco, pe 15 mai.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.