Cât de puternică e industria nucleară autohtonă

Companiile care activează în industria nucleară autohtonă pot susține cu până la 40% valoarea totală a contractului de construcție a reactoarelor 3 și 4 de la centrala atomoelectrică de la Cernavodă, se arat într-un studiu prinvind Capabilitatea Industriei Nucleare Românești de a participa la Proiectul Unităților 3 si 4, alaborat de Forumul Atomic Român („ROMATOM”). Mai exact, se estimează că potenţiala participare a industriei nucleare româneşti cu bunuri și servicii este evaluată la circa 1 – 1,6 miliarde de euro, ceea ce ar reprezenta între 25 și 40 % din valoarea totală a contractului de Inginerie, Procurare, Constructie si Punere in functiune (EPCC). De asemenea, se estimează că industria locală poate asigura un număr maxim de 19.000 locuri de muncă dedicate finalizarii Proiectului Unităților 3 și 4 (11.000 existente la care se pot adăuga 8.000 locuri de muncă care se pot crea în condițiile primirii de comenzi), se mai spune în studiu. În conformitate cu Strategia pentru continuarea proiectului Unitatilor 3 și 4 de la CNE Cernavodă aprobată de către Guvernul României, se are în vedere promovarea industriei nucleare românești cu un volum indicativ de 30% dar nu mai puțin de 20% din valoarea lucrărilor, procurărilor de echipamente, materiale și ingineriei. Studiul a fost realizat în perioada aprilie-august 2018, pe un număr de 42 de societăți, cu o cifra totală de afaceri de 2.73 miliarde de lei (circa 590 milioane de euro) și un număr de aproximativ 11.000angajați: 11 societăţi specializate în furnizarea de servicii de project management, inginerie, proiectare, cercetare, consultanţă; 21 societăţi specializate în fabricaţia de echipamente și componente, precum şi alte activităţi; 10 societăţi specializate în activități de construcţii-montaj, punere în funcțiune și alte activități aferente acestora.

Nuclearelectrica, operatorul unităților 1 și 2, poartă în prezent negocieri cu gigantul energetic chinez de stat China General Nuclear Power (CGN) pentru finalizarea acordului investitorilor pentru proiectul construirii unităților 3 și 4 și a actului constitutiv al joint-venture-ului care va fi înființat de cele două companii pentru implementarea proiectului. De la semnarea memorandumului de înțelegere cu CGN pentru proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă din urmă cu aproape 3 ani, din toamna lui 2015, Nuclearelectrica a fost asistată în negocierile cu partea chineză de un consorțiu format din Deloitte Consultanță, Elcomex IEA și casa de avocatură Peli Filip, însă contractul cu respectiva asociere expiră în octombrie anul acesta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4569 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.