Procurorii, scut pentru legile lui Macovei

DIICOT transmite că în urma adunării generale a procurorilor care fac parte din această structură, majoritatea s-a pronunțat împotriva modificărilor propuse recent la legile justiției.

„Astăzi, data de 07.11.2017, a avut loc Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în urma votului rezultând că larga majoritate a procurorilor s-au pronunțat împotriva modificărilor propuse prin proiectele transmise de Consiliului Superior al Magistraturii.

Atât în cadrul procesului de consultare premergător, cât și în Adunarea Generală, au fost exprimate numeroase opinii cu privire la sensul modificărilor propuse la Legile justiției și la metoda urgentă de legiferare promovată”, transmite DIICOT.

Structura de parchet menționează că argumentele care au stat la baza votului sunt: absența unei expuneri de motive consistentă și de natură să susțină modificările esențiale propuse; incoerența procesului de dezbatere și consultare profesională a magistraților cu privire la normele-cadru care le reglementează activitatea; valurile succesive de consultări inițiate de diferiți factori ai deciziei politice din ultimii doi ani au generat o percepție de precaritate a procesului de modernizare legislativă a sistemului judiciar, care pare astfel bazat pe viziuni neintegrate, inconsecvente și pe obiective neclare și nealinierea modificărilor propuse la exigențele standardelor europene contemporane, așa cum rezultă acestea din documentele-cheie ale unor organisme internaționale relevante, exigențe care vizează mai înainte de toate garanțiile de independență a sistemului judiciar în raport cu factorii politici sau de orice altă natură.

Coaliţia PSD-ALDE a prezentat, săptămâna trecută, ca iniţiative legislative trei proiecte, respectiv modificarea Legii CSM, modificarea Legii privind organizarea judiciară şi modificarea Statutului judecătorilor şi procurorilor.

Potrivit formei Legilor Justiţiei propusă de PSD-ALDE, preşedintele României apare în procedura de numire a șefilor de parchete însă nu și în cea de revocare. Totodată, ar urma să se înființeze o direcție de investigare a magistraților care va fi în subordinea Parchetului General.

Cât privește Inspecția Judiciară, aceasta ar urma să fie subordonantă Consiliului Național de Integritate a Judecătorilor și Procurorilor și Inspecției Judiciare și statutul inspectorilor judiciari, o structură care ar urma să se înființeze.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Procurorii trebuie sa puna in aplicare legea nu s-o comenteze. Raspunderea magistratilor trebuie sa exista tocmai pentru ca sa nu faca domnii procurori si judecatori abuzuri.

    • PROCURORII DNA AU TRIMIS IN JUDECATA O SERIE DE MARI BANDITI POLITICI /; NASTASE , SEVERIN , VOICULECU , CLANUL BASESCU , UDREA , BICA , COCOS , ETC , ETC ! SI ACEASTA , TICALOSII ( SI COZILE LOR DE TOPOR ) , NU O POT IERTA ! VOM VEDEA CE V-A IESI !

  2. Si de ce ma rog , legile lui (c)Iordache ar fi mai bune decat legile lui Macovei ? ‘Ha ? Profesional intre (c)Iordache si Macovei e diferenta ca de la cer la Pamant ! Comunista , necomunista Monica Macovei a profesat ca procuror ! (c)Iordache ce a profesat ? Macar 5 minute !

  3. Am incredere in Tudorel Toader . Ministrul pare foarte bine intentionat si dispus dialogului , nu evita sa raspunda intrebarilor. Ca principiu , mi se pare corect ca oricine sa raspunda pentru actele sale in fata cuiva , inclusiv cei care tuna si fulgera impotriva Legilor Justitiei cu modificarile propuse.Strada , prin manifestarile sale , este chiar indreptatita sa forteze renuntarea la aceste imbunatatiri? Nu pare o manipulare grosolana? In momentul de fata avem cam multe categorii de „stat in stat”. E timpul sa se faca ordine .

  4. normal ca procurorii fac scut ca asa a rezistat basescu la putere 10 ani! a fost prima miscare la inceput de mandat. ce a urmat am vazut: dispret fata de normalitate, abuzuri ale puterii, crime ordonate de la nivelul puterii prin instituirea lipsurilor. e tot o forma de crima. baza tuturor acestor crime s-a numit monica macovei si legile sale timpesti! asa cum terorismul este din 2001 motiv de punere a pumnului in gura si justificare pentru crimele numite Iraq, Libia, Egipt, Siria, Afganistan etc. asa si lupta anticoruptie a lui macovei-basescu a fost motiv de fringere a destinelor, impunere a abuzurilor, manifestare a crimei. nicun borfas cu guler alb adevarat nu a fost condamnat si toti au fist si sint in cele mai inalte functii in statul roman. sintem republica portocala! adica modelul perfect al matritei kovesi-macovei-basescu.

    • Ai scris adevaruri de necontestat numai ca ai uitat intentionat PSD-ul si asta ma face sa nu iti apreciez mesajul in totalitate asa cum ar trebui. Cu siguranta nu esti orb ca sa nu vezi mizeriile hotia si nepricepera socialistilor cu trandafirul in nas. Faci parte din sistemul troglodit si nu ajuti cu nimic la eradicarea saraciei si incompetentei. S-ar putea ca propaganda asta sa se intoarca impotriva ta cindva.

  5. Cum sa renunte la privilegii si sa aiba raspunderea greselilor? E ca ;a „amaratele” (fara numar)salarii si pensii pe care justitiari le-au gasit loc in Constitutie, iar fratiilor de „suferinta” din CCR le-au declarat intangibile aparate de Constitutie – chiar de sfideaza orice concurenta.

  6. Dar cand se incalca legea din partea procurorilor ,de ce nu va manifestati indignarea d-lor procurori?Mesajul vostru e politic si pervers.Asa ati invatat meserie:politic si pervers.Modificarea acestor legi este cea mai buna ocazie pentru romani ca sa inteleaga cata justitie este in justitia romana si cu ce fel de oameni se face justitie in Romania.

  7. Le convine de minune legea procurorului comunist Macovei fiindca ii ridica deasupra legii. Ei taie si tot ei spunzura. Nu raspund in fata nimanui. Stat in stat cu portocala in frunte si obtin victorii multe! Huuo!

  8. Cu PSD fara Psd trebuie facuta o schimbare in legislatia referitoare la justitie. Nu poti lasa o tara intreaga la mana unor golanasi de procurori gen portocala. Chiar sunteti asa de orbi incat sa nu vedeti ca totul este o telejustitie pentru acapararea puterii politice si economice ? Infracttorii de drept comun, criminailii, violatorii si hotii sunt bine mersi ! Nici un procuror nu cere arestarea lor deoarece doar la acestia exista prezumtia de nevinovatie… De fapt le este frica sau iau spaga… Maharu este bine mersi in libertate !!! De politicieni nu le este frica.. Doar nu o sa bage Elena Udrea cutitul in ei.. Ca doar politicienii sunt arestati cu catuse si macsati de zici ca l-au arestat pe Toto RIINA. Hai sa nu mai ne mai vaicarim ca ne fura Dragnea statul de stramb mostenit de la Basescu si Macovei..

  9. Procurorii astia, care din gresala sunt numiti „magistrati”, nu vor sa priceapa ca legile se fac in PARLAMENT si ei doar le aplica! Nu vor sa priceapa securistii astia de tip nou pentru ca individul cu geaca rosie, un penal de altfel, e multumit de munca lor cu toate dosarele cu „fapta nu exista”! Doamne in ce tara traim!

  10. Procurorii nu sunt magistrati. Sunt functionari publici. Nu au dreptul sa dea pareri ci doar sa aplice si respecte legile emise de parlament.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.