Pretențiile americanilor pentru zăcămintele din Marea Neagră

Romgaz are mandat de la statul român, sub controlul căruia este, să poarte negocieri cu americanii de la ExxonMobil.
Vă asigur că vom începe exploatarea gazelor din Marea Neagră… Evaluăm un scenariu prin care Romgaz să preia întreaga participație a Exxon, și să vină cu 50% în acest consorțiu, 50% este la Petrom, și împreună să scoată acele gaze din Marea Neagră”, a spus ministrul Economiei, Virgil Popescu, recent.
Cotidianul.ro a dezvăluit în ce constă, în mare, mandatul Romgaz în negocierile cu americanii și cum e dispus statul să susțînă această achiziție – constituirea de garanțîi, prin banca subordonată EximBank
Acum, suntem în măsură să detaliem condițiile potențialului accord dintre Exxon și Romgaz. Astfel, americanii, ca titulari, pentru 49 de ani, ai licenței de exploatare în Neptun Deep, ar vrea 1,1 miliarde  de euro pentru participația de 50% în consorțiul de exploatarea constituit împreună cu Petrom. Condiția obligatorie este că plata să se facă în 2021, în două tranșe. Dar nu este totul. Ca Romgaz să înlocuiască Petrom în Marea Neagră, mai trebuie să-și asume și investiția în lucrări efectuate, până la prima extracție de gaz, în 2025-2026.
Denumit Plan de Dezvoltare, investiția CAPEX ce îi revine, în mod obligatoriu, Romgaz este după cum urmează:
• 25    mil. Euro, în 2021
• 262 mil. Euro, în 2022
• 350 mil. Euro, în 2023
• 448 mil. Euro, în 2024
• 451 mil. Euro, în 2025
• 18 mil. Euro, în 2026
Investiția cumulată, în 5 ani, până la extracția primelor cantități de gaze din mare este de 1,93 miliarde de euro, ceea ce, împreună cu prețul propriu-zis al participației Exxon, duce efortul financiar al Romgaz la 3,03 miliarde de euro. O suma similară, la investiții (1,93 mld euro), ar avea și Petrom, ca proprietar a 50% din consorțiul de exploatare.
Exxon și-a anunțat, de mai mult timp, intenția de a părăși Marea Neagră, pentru a se concentra pe alte proiecte din lume. Poate rămâne însă operator al proiectului Neptun Deep, adică să fie angajat de noul consorțiu, pentru că este prin puținele companii de deține tehnologia de foraj în apă adâncă.

Doar cu garanții de stat

Dat fiind suma foarte mare necesară și pentru că Romgaz nu are doar Marea Neagră de finanțat, implicarea companei române în proiect are nevoie de sprijinul statului. Care e dispus să-l acorde, prin Eximbank, care să funcționeze ca garant. Un consorțiu sindicalizat de bănci locale(printre ele, posibil Unicredit și BCR) și străine și-au arătat interesul să finanțeze Romgaz în achiziția afacerii Exxon, dar doar cu garanția EximBank. În cazul în care compania de stat va obține finanțarea, obligatorie va fi o perioada de grație la rambursarea împrumutului de până la începerea extracției gazelor(2025 sau 2026). Potrivit unor surse din piață, discuțiile cu EximBank și băncile decuurg bine. “Lucrurile sunt aproape rezolvate”, spun sursele.
În prezent, Romgaz înregistrează venituri anuale de circa 1 miliard de euro. Planul declarat al companiei este că acestea să crească cu măcar 50% în următorii 5 ani.
Foarte important pentru investitorii din Marea Neagră este modificarea legii offshore, în sensul scăderii poverii fiscale a acestora. Potrivit Guvernului PNL, acest lucru s-ar întâmplă, în Parlament, după alegeri.
La prețurile actuale de piață,  zăcămintele (încă) ale Exxon și Petrom ar valora 30-35 de miliarde de euro, pentru următorii 15 ani.
În Marea Neagră, în afară de Exxon-Petrom, mai există alte două concesiuni, LukOil-Romgaz(30 de mld . mc), dar din care rușîi și-au exprimat intenția să iasă,  și Black Sea Oil&Gas , alți americani, care încep extracția gazului la anul. Aici sunt circa 10 mld. mc de gaze, anual urmând a fi scos 1 mld. mc. Doar BSOG are, până în prezent, planul de extracție în derulare, celelalte 2 concesiuni nefiind sub un plan clar, aprobat.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1072 Articole
Author

32 de Comentarii

  1. Carevasazica si americanii si rusii vor sa se care din Marea Neagra cu afacerile, domnule Soare? Oare stiu ei ceva ce nu vor sa ne spuna si noua? Oare se profileaza un conflict armat major pe deasupra Pontului Euxin in viitorul apropiat?

  2. Acesta e pretul corupției! Să fie arestați imediat toți cei care au contribuit la această concesionare( trădare) a țării! Cam asa s-au jefuit toate bogățiile țării!

  3. … se adauga la platile … bechtel, rachete si avioane vintage etc
    … colonia trebuie stoarsa bine, bine…

  4. Exxon nu au decat sa nu scoata nicun metru cub de gaz si sa renunte la licenta!Eu cred ca sunt si niste conditii la concesionarea pe 49 de ani?!

  5. Asta da afacere, concesionezi, apoi te retragi strategic si vinzi. De 200 de ori suma. Stiti cum urlau useristii ca pesedee le pune taxe? Va amintiti?

  6. Dar marii politicieni ai Romaniei si ai planetei,”greii”din sector:Basescu,Nastase Adrian,CTP,maestrul Cristoiu,Tolontan,ce spun?…sau ei se baga numai la dat cu parerea de covid19,de Snagoveanu,de Simona halep si altele din piata Matache…

  7. Daca nu vor toata Marea Neagra,chiar nu are rost sa ne incurcam cu americanii..

  8. Eu ma mir ca nu li s-a concesionat pe 499 de ani!
    Cine, cu ce drept si cu aprobarea cui a facut aceasta crima, pe care DNA-ul cucuvist si SRI-ul coldist n-au avut ochi s-o vada si s-o previna, fiind prea preocupati cu caltabosii si cu inventiile lui Portocala…..[Leo]

  9. De ce va mirati???
    Totul e in miscare si se vor face bucati foarte multe lucruri in urmatorii ani >O<
    La baza e o problema de crestinatate … si sfarsitul … focus pe trafic ca va face implozie …

  10. Cam asa au decis marii capi cu ani in urma, cu toata Romania inclusiv cu cetatenii pe 0,0002 bani=sclavie pura! Oare de ce doar in Romania cresc preturile peste noapte fara un control sau o limita? Pentru ca deja capacul peste toata Romania e pus de ani de zile!

  11. nu cred in exploatarea gazelor in Marea Neagra.
    Va fi foarte greu ca cineva sa demareze aici, o mare exploatare. Marea NOASTRA are particularitati unice. Vor pleca in curand, spre alte zari.
    Eu cred ca asistam la o gogoase, gen Rosia Montana.

  12. Noi cu ce ne-am ales in schimbul acelor concesiuni? Cu procesul aranjat ca sa castigam noi terenurile de langa insula serpilor, ca sa le concesionam aproape pe gratis, ca daca castigau ucrainenii, aia erau mai patrioti si nu se lasau cumparati pe doi bani ca sa le dea zacamintele moka. Va spun ceva urmatoarele personaje? : Tradiceanu, Haurescu, Castravetele de la proces.

  13. Si toate ăstea pentru 6 case vai mama lor si niște dosare penale care încă așteaptă și O ȘAPCĂ …asta este Democratia ….un parlament mut(strâns cu dosarul MICROSOFT via SIMENS Germany) totul sub supravegherea (kovesi & FBI) ,si asta e tot se face cum sa stabilit Gratuit primiți libertate masă si pensie

  14. S-a tot scris că ceea ce nu acceptă companiile străine, sunt taxele impuse de statul român, chiar dacă acestea sunt mult mai mici decât în cazul altor state. Tocmai d-aia peneliștii care-s siguri de victoria (frauduloasă) din 6 decembrie, garantează de pe acum că vor lăsa-o mai moale cu taxele alea – așa cum se cuvine unei colonii supuse ca Românika.

  15. Deci au dat doi lei pe un teritoriu maritim, si acum vor 3 miliarde.
    Acum abia se vede rezultatul politicii de ‘fiare vechi’ a lui Petre Roman. In momentul cand eram la ananghie, ‘investitorii’ au cumparat ce se putea cumpara…si acum ne re-vand tot noua…ceea ce e de fapt al nostru! La un suprapret modic de 10000 %!
    Frumos e capitalismul asta. Si salbatic.

  16. Au facut americanii cheltuielle alea? Cine controleaza sumele destinate acelor lucrari? Este o excrocherie nemai intalnita! Noi ne rascumparam propriul gaz, dat pe degeaba la americani! Curat afaceri mafiote! Unde esti Draculea, sa-i tragi in teapa pe misei?

  17. Exact ca si carmen, DB vrea sa faca colonoscopii la soarecii de biblioteca :))))))))))))))))))
    De ciuda ca nu baga niciun cascaval nimic 🙂 O sa muriti de ciuda pe la 50 cand vin valuri de tinere.
    Am sa stau sa citesc presc si am sa lesin de ras la maxim. Pana la cotor se va transforma in naiba stie ce.
    Daca mergi cu un Ferrari doar 80 km, dupa aceea il tii in garaj ca vinul asa … doar pentru DiCaprio :)))))

  18. Serios ? Ia sa scoata participatiile pe „piata libera „! Sa vedem cati se bulucesc ! Valea , hotilor . Puscaria si confiscarea extinsa a averilor pt reprezentantii statului roman care se gandesc sa cumpere participatiile Exxon .

  19. Sa scoata participatiile, da! Sa se faca licitatie! Valea doar hotilor care nu-si cunosc lunhul nasului sau albul dintre dinti dupa ce si-au dat cu mopul in gura! Degeaba se spala cu apa de gura Dior ca limbrii nu dispar asa usor din gura!
    Si referitor la banii care ajung de la stat in punga santajistelor ca sa faca parada modei dupa aceea ca sunt culte in cap vax si sa improste cu noroi oameni care au citit realmente la viata lor carti despre stiinta si nu sandra brown cai verzi pe pereti, ar fi fost bine sa fie inscriptionati cu serii speciale!

  20. Cand mi-am terminat masteratul am zis foarte clar ca in domeniul resurselor si altor valori de patromoniu niciun angajat nu ar avea voie sa ramana intr-o functie mai mult de 4-5 ani daca SRI ar functiona cat de cat!
    Si imi mentin parerea! Domnule Hellvig!

  21. Referitor la
    „ZICERILE VEDETELOR IMBOGATITE DIN BANI PUBLICI care fac parada modei cu o inteligenta inexistenta in substrat”:

    D.B., lck, adriene ciumpalacus, badica, hrebe jr si ochelaristul de tacsu’
    nu va cunosc nici macar pe unul dar stiu ca sunteti urmaritori de giboni!

    Dragilor, mafioate & ametiti de pretudindeni care mancati OXIGENul oamenilor din pura paranoia,

    Mai lasati oamenii decenti in pace nesimtitilor care sunteti!
    Jr ala de reptila e platit de am. secu si ex. adriene sa te … si stai sa te holbezi unde tin eu mopu!
    Cat de nebuna sa fii sa deranjezi pe ce „oase” arunca un secu ca sa mascheze reala ta problema mai cu copii acasa? Voi nu vedeti in ce Tanar si nelinistit aberant sunteti?
    Cetatenilor de rand nu le pasa de voi si de vietile voastre in esenta!
    Secu anorganici va mint ca sa va bage in ceata ca voi sunteti buricul la nimic ….
    Cetatenii de rand doar citesc presa de scandal si mai ales daca nu au copii de crescut isi fac datoria sa citeasca porcarii politice si sa nu ramana prosti cu referire la viata profesionala si vot!
    ATAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAT!

    Adica deschid FB de multe ori de plictiseala, dar nu te urmaresc nici in proprietatea ta privata si nici altundeva mai fataloaica de 42 cu mintea blocata la 18 ani… nu inteleg de unde pana unde tot interesul obsesiv maladiv …
    IN VIATA MEA DE GIBON NU AM GASIT LOC PANA ACUM de bani nemunciti niciodata si nici cadouri de la mafioti sau fatalai ! EAT THIS PANA LA COTOR, PISI!
    MARS CU PARERILE DESPRE CUM ISI TRAIESC OAMENII DE RAND VIATA IN ZILELE LOR ORICARE!
    VA MINTITI RECIPROC CU „FATADE” CA MINE SI ALTI GIBONI,
    BASICALLY VA FOLOSITI DE IMAGINEA UNOR OAMENI FARA SA INTREBATI!
    O SOCIETATE PLINA DE DEMENTI care sunt considerati NORMALI …
    TOT ASA SI LA ANIMALE … CAPRELE SAR PE IEZI UNEORI DAR DAU LECTII DE NORMALITATE PROPRIILOR PUI SI ALTORA!
    NICI NU MAI MERG LA VOT CA E PIERDERE DE TIMP! SE FURA LA FEL CA ACUM 10 ANI!

  22. Cei care au ramas blocati in ideologiile lui karl marx sau care citesc de dimineata pana seara eliade si cioran sunt complet paraleli cu scopul vietii pe pamant. viziunea lor este comparabila cu a unui cal ce vede intr-o singura directie. Planeta are o gramada de monoliti si antene care o survoleaza si o vedere larga in spatiu.
    Asadar mai usor cu impresiile ca se declara nule cu dovezi.

  23. Majoritatea la nivel statal si global este formata din oi, de aceea la nivel global conteaza opiniile minoritatilor geniale. Punct si mars.

  24. Mda…toti vor garantii babane de la statu’ care este si de ce vor ?!? …ca e la gaz cacalau(in zona Marii Negre rezerve uriase la turci, plus pe la altii de la Marea Caspica precum si cel de la estul Marii Mediterane !), gaze cacalau, care sunt mult mai usor de exploatat si super ieftine. Intrebarea e:
    –Fiind piata liberalizata la gaze…rRomanika-bramburica va plati un pret mai mare pe gazul pe care vr’a sa-l extraga sau va importa tot pe teava, mult mai avantajos(iefin-ieftin !), de la altii ?
    Asta e…

  25. Ai punctat bine ,…practic se prefigureaza un adevarat razboi intre detinatorii de resurse de gaz pentru a-si asigura cote de piatza cat mai mari pe continentul european,….in alte cuvinte se prevede oferta de gaz mai ieftin decat al nostru extras din mare.Ne convine sa asteptam sau sa consumam propriul gaz in Romania

  26. Exista undeva un calcul sa vedem si noi cati bani o sa castige Romania din aceasta exploatare? Sau cat o sa se imprumte, sa investeasca si in final evident sa piarda?

  27. Dom´le Nistorescu, cum ramane cu calomnierea parlamentului si guvernantilor ???????????????. Americanii si ceilalti „vor banii inainte” – ne-au mai tras-o cu Bechtel iar romanii … raman cu praful de pe TOBA ca de obicei. Si cu resurse naturale vandute si cu buzunatele goale !!!. Oare ce premier al Romaniei le-a vandut americanilor resursele de la Marea Neagra si care au fost clauzele contractelor dubioase ???, care si unde este „celebra raspundere ministeriala”, care trebuie sa fie penala pentru daunele provocare poporului roman si Romaniei?.
    ?.

  28. Se poate face un calcul estimat dar trebuie luati enorm de multi factori de predictibilitate unii dintre ei pentru o situatie atat de complexa de extractie si transport al gazelor. De la munca umana umana si robotizata implicata, calitatea si necesarul de proceduri de mentenanta pana la amprenta ecologica lasata de transferul prropriu zis in zonele implicate neuitand de poluarea implicata ce trebuie anihilata cu buni stabilizatori de reintegrare a compusilor toxici. Cu cat cantiatea compusilor toxici emisi ce nu mai pot fi niciodata reintegrati natura creste , cu atat COSTUL TOTAL DEVINE MAI GREU DE CALCULAT datorita tuturor factorilor pe care ii poate altera sau perturba LA NIVEL MACRO.
    Dar, la nivel macro, principalul factor in utilizarea SUSTENABILA a oricarei resurse de pe glob, este sa tii cont sa nu ii scazi eficienta prin procesare si transmitere la beneficiarul final.
    Ce inseamna acest lucru? Ca in primul rand nu este rentabil sa o transporti pe rute mari de sute de kilometri deoarece pierderea energetica pe drumul parcurs este foarte mare. In domeniul gazelor si electric, sursa trebuie sa fie la o distanta mica pentru a avea cele mai mici costuri posibile in raport cu cantitatea si calitatea pe care resursa respectiva o poate oferi. SUSTENABIL si RESPONSABIL este sa gasesti resurse de energie pe zone mici cu RISC DE POLUARE REDUS LA MINIMUM.

  29. Un caz concret:
    Parcul de eoliene de langa Delta Dunarii. Conform convingerilor ai insistentelor unor profesori politehnisti experti in domeniul energiei, ar fi trebuit sa fie construit in interiorul Deltei, cu toate ca este Biosfera naturala cu risc deoarece randamentul si energia obtinuta ar fi fost mult mai mare conform tuturor calculelor.
    Din fericire, proiectul in prima faza a fost respins deoarece in interior coabiteaza unele dintre cele mai deosebite specii de flora si fauna, in mod special pasari migratoare venite chiar din Sahara de la sute de kilometri, ce se sperie la zgomotele turbinelor si la paletele de vant. Daca prin absurd proiectul era lasat asa cum era proiectat initial pe acel areal protejat, astazi am fi avut o flora si fauna mai sarace in respectiva zona. Pasarile migratoare pe cale de extinctie au un rol extrem de important si disparitia lor ar fi afectat in efect de domino alte specii, in cateva zeci de ani preconizat, ducand la modificare microclimatului din delta, destabilizare si ulterior distrugere. Ei bine, ganditi-va ca Delta la nivel planetar este precum un vas de sange fisurat. In alte cateva zeci de ani efectele unui vas de sange fisurat in orice organism fie uman, animal sau natural, duce la anomalii care coroborat, in efect de domino duce la distrugerea unor areale din ce in ce mai mari pe planeta.
    Asadar complet costurile nu pot fi estimate si cel mai profesionist este ca pe un proiect de asemenea anvergura sa ai semnaturile a cel putin 1000 de specalisti din toate domeniile implicate. Fara nici o exagerare, 1000 de specialisti cel putin!

  30. Un contract de concesiune isi inceteaza executarea din cauza partii in culpa,americanii care denunta,vor s aiese din concesiune inainte de expirararea acestuia.
    Ca atare inceteaza si ‘CONSORTIUL”DINTE EXXON SI pETROM.
    Romagaz isi incheie ca parte propriul contract de concesiune cu Statul Roman,daca se poate,incheie asocierea cu Petrom cu clauzele lor,noi si in conditii stabilite de comuna acord.
    Ca atare,nu prin „in;ocuirea”fictiva a Exxon se procedeaza,ci prin desocotirea Ro fata de Exxon si invers.Transgaz nu e parte in ctr.anterior,deci NU i s epot opune „investitii”asumate de Exxon.MAREA INSELACIUNE ESTE CA aceste investitii asumate de Exxon, NU pot fi achitate anticipat de Transgaz,care NU STEI IN CE CONSTAU,sunt asumate de americani si Nu pot fi bagate pe gat Romaniei!”Cartelul d ebanci”sta la cotitura si ne intrebam cine traadeaza in asemenea hal,cum justifica economistii borfasi ceva ce trebuie „garantat suveran”,fara sa stie ce semneaza Transgaz „in numle Romaniei”?Cum este posibila o asemenea marsevie?Exonn sa-si ia catrafusele si s aplece si daca a investit ceva sa i s eplateasca,insa pt.faptul ca vrea sa fie „inlocuit”nu i s edatoreaza nimic, deoarece denunta ctr. de concesiune unilateral,din culpa sa !Inc aodata,Transgaz si petrom incheie un nou contract,cu clauze de comun acord in care stabilesc investitile si toate celelalte!CIEN VREA SA JUPOAIE,PROFITE DIN ASA CEVA,pe spatele ROMANILOR ?O ancheta urgent, totul este inselaciune,solutie nejuridica,ilegala,in fav.bancilor ISARASCIENE SI Exxon, gigant rechin globalist !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.