Cîntă cucu la PNRR

Cînd politicienii români nu vorbesc decît despre război și sprijinirea Ucrainei, printre crăpături de vorbe goale a scăpat și subiectul PNRR. Cel mai important plan de redresare a țării (după cum ni se spune și după cum suna din coadă!) s-a transformat în subiect secundar. Unii spun că ar prefera să nu facem nimic,  dar să scăpăm de război. Ne-ar fi mai drag să nu valorificăm PNRR-ul, dar să nu vină rușii! Alții ar alege să îi ajutăm pe ucraineni să intre în UE, să fim prieteni și cu Uniunea Europeană și cu Rusia. Povești după povești în vreme ce foile din calendar se mișcă una după alta.

Adevărul este că PNRR-ul ca aventură politico-economică, în loc să debuteze dezinvolt și folositor pentru țară, se scufundă discret în declarații și promisiuni. Țintele cele importante pentru toți se sufocă în birocrație, iar cele de complezență și de interese minore și de grup se tîrîie șerpește spre aprobări. Totul se desfășoară departe de ochii lumii, ca și redactarea zănaticului Cristian Ghinea. PNRR-ul destinat relansării României se pierde prin birourile miniștrilor și ale primarilor. Deși a început derularea Programului, cea mai mare parte a populației nu știe ce conține. Nu cunoaște nici măcar proiectele mai importante. Ca să nu mai vorbim despre condițiile obligatorii de îndeplinit.

Unele dintre ele sunt destul de greu de înţeles şi aici cei care au gândit PNRR vor trebui, la un moment dat, să dea o explicaţie pentru că, iată, avem un document care este bidding, nu există flexibilitate. Ministrul Boloş recent spunea, chiar săptămâna trecută, cred, că va încerca o discuţie cu Comisia pentru o oarecare flexibilizare, acolo unde efectiv nu se poate, dar sunt anumite ţinte care vor fi greu de îndeplinit”, a spus unul din abonații liberalilor la un minister, bursierul trimis la șlefuire externă, Sebastian Burduja.

Răspunsul lui Ghinea a fost în aceleași limite ale obrăzniciei sale cunoscute.

Hai că a mai venit unul care are nevoie de timp să citească PNRR şi se miră ca viţelul la poarta nouă. Ia zi, june prim, ce nelămuriri ai? Unde ai ajuns cu cititul? Să ştii că PNRR nu era programat să înceapă când eşti tu numit ministru, trebuia început demult. Proiectul de cloud trebuia să fie gata”

Anunțul premierului Nicolae Ciucă privind cele 24 de condiții obligatorii îndeplinite pentru accesarea banilor are un umor nevinovat. Anunțul a fost glorios, dar s-a dovedit a fi unul găunos. La o purecare mai atentă, s-a aflat că două dintre cele 24 de criterii nu au fost atinse.

Sunt extrem de conștient că PNRR a însemnat un efort mare, dar asta nu înseamnă ca e perfect. A greși e omenește. Planul nu e meritul unui singur om, cum nici scăpările lui nu pot fi imputate unui singur autor. Dar trebuie recunoscute, dacă vrem cu adevărat sa găsim soluții. Acesta ar fi cu adevărat un semnal de maturitate dinspre clasa politică, de care românii au mare nevoie, conchide Sebastian Burduja.

Premierul nu zice nimic. Licitația pentru cloudul guvernamental încă se află în coadă de pește din cauza implicării serviciilor secrete în gestionarea uriașei baze de date privind populația României.

Autostrăzile pe care le visam construite din banii alocați din PNRR nu stau nici ele mai bine.

Dintre cei 438 kilometri de autostradă, doar 188 km au șanse maxime să respecte regulile PNRR și să fie funcționali până în 2026, 82 km au șanse bune și 96 km sunt deja la limită.

Mai grav, cei 59 de km din A8 au șanse (foarte) mici și ne luăm acum adio de la cei 13 km de pe A1, sperând că în 2026 vom găsi soluții de continuare pe alte tipuri de fonduri europene, fără să suferim corecții financiare majore sau să dăm banii înapoi”, spune Ionuț Ciurea, director al Asociației Pro Infrastructură.

De ce? Nu avem cu cine !

Ce este grav: nu există intenție declarată de a aduce un suflu nou la CNAIR ca să accelerăm proiectele și să ne încadrăm în termenele din PNRR. Pe funcționarii actuali nu îi interesează autostrăzile, ci să își ia salariul. Oamenii de genul ăsta ne costă zeci de milioane, anual, decizii definitive câștigate de diverși antreprenori în instanțe și nimeni nu schimbă nimic”, a declarat același Ionuț Ciurea director la Asociația Pro Infrastructura.

Ce ne facem? Au trecut 6 luni de la aprobare PNRR și miniștri îl pipăie,se ceartă,se apără și învîrt argumente.Mă tem că lucurile se vor complica și mai tare.Ba că una,ba că alta și această adunătură de măsuri și proiecte,numită pompos PNRR, se va împotmoli în interese și în birocrație ca tancuruile rusești în pămînturile agricole ale Ucrainei.

Președintele Iohannis ar trebui scos din lentoarea sa proverbială. El a purtat discuțiile cu autorii și cu Cristian Ghinea, el reprezintă România la Bruxelles, el și-a făcut un titlu de glorie din aducerea banilor. Așa că n-are decît să încerce o mobilizare, o fluidizare a procedurilor, o scuturare a PNRR-ului de fanteziile lui Ghinea.

Dacă nu mișcă PNRR-ul, la sfîrșitul mandatului, eșecul acestui plan promițător și zgomotos va fi principala piatră de moară agățată de mandatul unui președinte activ mai mult în dorul lelii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 32

28 de Comentarii

  1. este un „plan” de distrugere a economiei si a democratiei. de acceptare a cedarii suveranitatii in numele „sigurantei sanitare”. ipocrizia si limba despicata a sarpelui pentru a pacali poolimea. „rezilienta” inseamna pe #rit nou: ABOLIREA DREPTURILOR FUNDAMENTALE, ABOLIREA SUVERANITATII SI STATULUI DE DREPT, depopularea prin infometare si saracire propagand false ideologii criminale. repetarea unei minciuni pentru mintile slabe devine adevar.

  2. Toata caricatura aia de plan a fost mosita de impostorii din USR pentru a-i milui pe sustinatorii lor, cei interni si cei externi si unii si altii mafioti infratiti. Totul a fost facut cu dedicatie pentru stapani si deloc pentru romani. Nu degeaba useristul Ranga a depasit de mai multe ori termenul de predare, de fiecare data fiind intors din drum de cei carora le era dator partidul. I-au lasat cu ochii in soare si primul care fuge este Julian.

  3. Ca întotdeauna . . . a pagubă, credința populară se adeverește !

  4. Toți vor funcții grase fara sa pună osul la munca. Asta cu fondurile europene e cam complicat fiindcă nu prea se pot fura. Cum Romania este o țară de hoți, ce așteptări aveți? Citu se baga in seama până la excluderea din PNL. S-a crăpat prea mult prapastia între șmecherii care nu se dau jos din pat pentru 40.000 de euro și amărâții care duc acasă 1.500 lei pe lună. Șmecherii nu vor impozit progresiv, adicătelea sa nu dea nimic la stat!

  5. Vreau sa cred ,ca nu credeti nimic din ceea ce ati scris :
    Acceptarea pnrr , inseamna acceptarea pierderea suveranitatii Romaniei in fatza khazarilor ………..

  6. PNRR este făcut să nu meargă. Ba mai mult, este făcut să plătim mai mult decît primim.
    Istoria ne-nvață că-ntotdeuna așa a fost. De data asta va fi altfel, vor zice apdatații. Nici comunismul n-a fost implementat bine zic aceiași dobitoci.

  7. Acest PNNR este un ESEC MAJOR. De ce? Simplu de explicat. Ca sa elaborezi un astfel de plan ai nevoie de o STRATEEGIE de tara, care nu poete fi eleborata din biroul unui ministru, chiar genial fiind, dar nu e cazul. Pentru elaborarea unei strategii de tara era nevoie de a strange la un loc fortele politice, economice. sociale si civile si stabilii in ce sens vom dezvolta Romania, care proiecte sunt prioritare si, mai ales, care proiecte au sansa sa fie implementate in perioada de timp in care trebuie sa epuizam fondurile din PNNR, luand in calcul atat legislatia romaneasca. cat si cea europeana. Nu s-a procedat asa si acum avem schimb de replici intre ministri si her Ghinea, care se crede genial, dar nu este decat o OBRAZNICATURA, care a intocmit acest PNRR ca o lista de bucate exhaustiva de cinci stele, la un restaurant de o stea, fara a avea acces la ingrediente, fara sa ii intrebe pe patroni, dar punand pe primul loc BACSISUL CHELNERILOR, bacsisuri care pot veni chiar si de la dusmanii patronilor care vor sa ii saboteze afacerea.

    A se intelege prin PATRONI = poporul roman…..

  8. ” Și totuși’, pentru un așa ‘plan…’ nu răspunde nimeni, evident, întrebarea este retorică. In topic : când vremelnicii ‘ ne doresc binele ‘ dușmanilor nu le rămâne decât să-si frece măinile.

  9. PNRR-ul a fost „secret”de stat ,ku kurrrul pe el.Nu a fost dezbătut în parlament nici prezentat opoziției și românilor că să știe ceva despre el.Dar ,interesant,știau ungurii.Mai țineți minte cum a venit Johannus de la centru (UE)gonflat cu cele 80 miliarde de euroi?Era atât de țanțoș și de fudul și se legăna pe vârfurile pantofilor că dacă ar fi și nechezat as fi zis că-i armăsar în călduri .Au trecut căldurile ne-am și dezumflat și am rămas cu martoaga .PNRR-ul a fost clocit prin subteranele UE și dat în primire coloniei că așa e „democratic.”Restul sunt povesti pentru pristi.

  10. …Ori cu PNRR ori fără-(UEși NATO știu de ce) ROMÂNIA VA DEVENI un TEREN PUSTIU, UN FEL DE POLIGON DE ÎNCERCARE A ARMELOR!
    CREDEȚI CĂ INVESTITORII MARI NU ȘTIU ASTA!???

  11. Șobolani, ce se cred vulturi imperiali, și-au dat în petic. Cânta PNRR, bată-l vina, de răsuna toată China. Nimic de mirare. Greu la deal cu boii mici!

  12. ba vere …e greu sa construiesti…iti trebuie organizare,oameni responsabili capabili cu viziune …astia se formeaza …nu la cnair sau la biserica …sa aperi flancul estic si sa latri pe putin si sa doresti sa ajuti ucraina …e usor…neamtu de la trei coceni este cel mai bun exemplu…si ciuca soldatu…citu …finantistu…geoana prostanacu…psd si pnl….slava ucraina…mda…

  13. Un Plan prost negociat de hahalerele din PNL, efectele lui Cutu Cutu se resimt
    Au negoicat PNRR dupa pohta comanditarilor PNL

  14. A. Daca mai apuca acest guvern sau vreun alt guverna sa mai afaca asemenea planuri??? Daca intram in razboi impotriva Rusiei vom fi facuti una cu pamantul ca tara si popor. In aceste timpuri a venit vrea Sfantului Bunului Dumnezeu ca acesta Oculta Mondiala sa dispara de pe fata Pamantului. Pentru toate aceste fapte. Tot rau in aceasta lume moderna a inceput in 1789 odata cu Revolutia Franceza care a dus la abolirea Regalitatii in Franta, Regalitatea fiind lasata de Dumnezeu ca forma de pastorire a popoarelor lumii. Regalitatea fiind inlocuita cu domnia haosului si nesupunerii fata de Legile Divine ale lui Dumnezeu de cei care au dat Lovitura de Stat in Franta la acea data. Iar din acest moment toate revolutiile si razboaiele din Europa si din aceasta lume sunt opera acelorasi forte care au desfiintat Monarhia in Franta. La 1789 in fapt Domnul Nostru Iisus Hristos la nivel de masa a fost din nou Rastignit pe Cruce. Si de atunci a mai fost rastignit de fiecare data de aceeasi forta satanica ori de cate ori o revolutie sau razboi au fost pornite pentru a-I inlatura pe Dumnezeu pe Fiul Lui, IIsus Hristos si Pe Fecioara Maria Imparateasa din constiinta si din inimile oamenilor si deci si din viata sociala si religioasa. Si deci implicit Iisus Hristos a fost Rastignit mereu si iar mereu ori de cate ori un asemenea eveniment a avut loc intr-o tara catolica sau ortodoxa precum si-n tarile de alta religie. Mantitorul Iisus Hrostos este Rastignit de fiecarea data cand se omoara un nevinovat sau se avorteza un fat din pantecele mamei sale pe acest Pamant. Deoarece Porunca Divina sa nu ucizi oameni nevinovati a fost incalcata.

  15. Cine-i mai deștept și mai expert în țara noastră decât domnul Ghinea fiindcă a citit anul trecut PNRR-ul? Din pacate nu a aflat că dacă dai cuiva care îl duce capul o sarcină și în timp mai scurt o scoate la capăt. Daca e un neisprăvit poate să o citească de mai multe iri de anul trecut până anul viitor că tot nimic nu iese.

  16. Daianu, casetofonul securitatii ceausizde, declara ca un adevarat profesor universitar doctor ca ANAF-ul nu colecteaza TVA ca nu este digitalizat !!! Asta e ca in clasele prima, batistuta si unghiile la control. Asta nu este pensionar sau ia si pensie speciala si salar enorm ? Daca n-ar fi turnat, mai primea toate astea ?

  17. este ca UE s-a dezumanizat, pt ca a acceptat ca in PNRR SENIORII SA NU FIE RESPECTATI POATE CHIAR URMARESTE DECIMAREA LOR. De ce nu s-a putut schimba eroarea de a trece 9,4% din PIB pt pensii? Cum explica UE cu rima specifica gandirii sale de…acceptarea procentului de 9,4% cand media europeana este de 13% deci unele tari aloca peste 13% din PIB? Unii spun ca virusul a fost dintr-un laborator din China, in general a dus la decesul seniorilor. UE vrea sa scape de parintii si bunicii incomozi? Este cumva in program punerea in practica a filmului „Biscuitii verzi”? Pt asta am intrat in UE ca sa jucam tunturoiul? Sa avem limitare de productie in agricultura, restrictii in productia de otel, restrictii la gaz/caldura, lumina. Pai cu ce-s mai buni UE decat Ceausescu? Atunci Romania era suverana, azi este tarata si hacuita de toti macelarii…

  18. Stati linistiti cu acest program manevra a „escrocilor.ro”. Deja se stie din declaratii si ca poate in acte cu continut fals ca de obicei, ca Romania are pib-ul pe cap de locuitor cam 1200€ pe luna, nu este necesar pnrr cetatenilor si tarii, se poate directiona pentru orice tara sau in conturile escrocilor cu luxul in gat. Hoiturile.ro cred ca nu se afla din surse straineze si prin ceea ce scot ei pe gura ca este o escrocherie pentru 70 ani in care niciun venit al majoritatii cetatenilor din Romania nu va creste incepand cu 2022+70=2092 anul cand deja Romania e golita de cetateni, ei devenind sclavii oricaror state daca nu sunt deja oale si ulcele.

  19. Împotriva prostiei chiar și zeii sunt neputinciosi-Schiller. Bogdan Licu cu notă de 5(cinci) la BAC la Română cu notă de 5 la Drept Penal și cu notă de 6 la Drept Civil, cu Spiru și fără „Examen” in Magistratura și acum jude la CCR? Ciolacu Absolvent de Ecologică? Tudose absolvent de Ecologică? Popescu Piedone cu 8 clase șef la Protecția Consumatorilor? Fiul, Vlad Voiculescu „reloded”, primar sector 5 cu facultate particulară de Drept? Steluța Cataniciu absolventă de Particulară de Drept la Menopauză? Diana Tușa absolventă de Particulară? Radu Tudor Absolvent „evident” de particulară de jurnalism cu 2 Milioane de Euro luate de la „gura” Copiilor Bolnavi de Cancer de la Marie Curie? Ponta Viorel cu TESLA S de 150 000 de mii de Euro luați de la „contribuabilii” amărâți, el reprezentând Partid „neintrat” în Parlament? Vlad Piedone îi ține locul Genitorului aflat la Rahova, să „încaseze” milioanele de EURO șpagă, Sfânta șpagă 20% din Contracte? Core când Clamezi Dreptatea, Adevărul și Viața este Sfârșitul Universului… Împotriva prostiei chiar și Zeii sunt neputincioși.. Nu sunt Charlie, Sunt Tica din Bărăgan ( nume real)….

  20. Avem oare de a face cu o conspiratie(Soros-Germania-Olanda-Austria-Ungaria) la adresa Romaniei ? Pentru ca nu este vorba doar despre PNRR ci iata si in cultura/Eurovizion, economie /distrugerea Rovinari, Transporturi/autostrada Ploiesti-Brasov , justitie/Curtea constitutionala, imaginea intens promovata de tara corupta, insistenta U.E. si a americanilor pentru promovarea de cadre slabe intelectual sau slab pregatite etc, etc…… conspiratie care se serveste de NAIVITATEA noastra ancestrala

    • Ce spui tu mă sperie dar poate fi adevărat .După cum merg lucrurile de la Petrov încoace spre așa ceva ne îndreaptăm.

  21. cei care ai girat PNRR sunt in ordine :trei habarnisti : alde presedintele part time , primul navetist al tarii,
    betivul citu si neica nimeni ghinea !! ei sunt responsabili!!de insailarea facuta de habarnistul ghinea !!!

  22. Don Tica, cine a „infintat” particularele astea? Nu „pretenii” din Vest si la ordinul lor, sa fim in „rindul” lumii? Cine ne-a cerut sa avem numar de studenti raportat la o populatie incerta? Nu „binefacatorii” din Vest(UE)? Mai doriti intrebari? PS. Apropos, cadeti in derizoriu cu Piedone, nu a fost sef la protectia consumatorilor, a avut o asociatie, un ong! Asa ca..

  23. TVA nu se incaseaza pentru ca nu vor unii! Cei ce nu platesc sunt si multe multinationale, nu numai „chioscarii” romani! PS> Vedeti marfurile din import, atit din UE cit si din extraUE! Un fel de contrabanda!

  24. Am spus de ndenumărate ori pe facebook (unde tocmai de-aceea am și fost blocat de moderatorii sereiști) că nu se poate să pui de două ori la rând ca ministru al fondurilor europene pe un asemenea clovn și neisprăvit ca Cristia Ghinea decât cu un scop, mai mult decât evident: anume ca să facă și a doua oară ceea ce a făcut din prima: adică nimic.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.