Avocatul Toni Neacșu: Nici nu vă dați seama cât fierbe sistemul judiciar

Avocatul Adrian Toni Neacșu afirmă că sistemul judiciar ”fierbe” din cauza OUG pe legile justiției a lui Tudorel Toader, inclusiv acei magistrați care sprijineau modificările făcute de coaliția de guvernare. În opinia acestuia, Guvernul și coaliția „vor ieși în genunchi” în urma protestelor.

„Zilele următoare vor exista proteste și blocaje în justiție, determinate de revolta față de Ordonanța de urgență pe legile justiției. Nici nu vă dați seama cât fierbe sistemul judiciar, inclusiv acea parte care sprijinea modificările PSD-ALDE la legile justiției, sau mai ales această parte. Nici nu mai contează dacă protestele sunt justificate sau nu, contează doar că Guvernul și Coaliția de guvernare vor ieși în genunchi și vor fi incapabile politic să-și mai asume vreo nouă măsură legislativă, mai ales din cele absolut necesare pentru înlăturarea abuzurilor din justiție din ultimi ani. Atunci când renunți la principii și treci la retorsiuni politice îți pierzi credibilitatea”, a scris avocatul pe pagina sa de Facebook.

Ulterior, Toni Neacșu a postat un nou mesaj pe Facebook în care critică în termeni duri Puterea în legătură cu ordonanța și arătând că altele ar fi fost prioritățile:

„Adoptând intempestiv prin ordonanța de urgență (nr. 7/2018) modificări importante la abia recentele modificate de Parlament legi ale justiției, Guvernul și Coaliția au ieșit din zona de legitimitate, s-au vulnerabilizat și au demonstrat că au renunțat la măsurile de înlăturare a abuzurilor din justiție.

Urgențele Guvernului trebuiau să fie adoptarea OUG pentru înlăturarea efectelor juridice produse de încălcarea legii la ÎCCJ în ce privește compunerea completelor începând cu 1.02.2014, asumarea de urgență a modificărilor constituționale ale codurilor penale și reglementarea măsurilor de înlăturare a efectelor neconstituționale ale Protocoalelor secrete care au îngenuncheat independența justiției.
Pentru astfel de măsuri legitimitatea era deplină, justificate fiind de necesitatea reparării de îndată a încălcărilor sistematice a drepturilor și libertățile fundamentale. Toate aceste măsuri legislative, chiar prin ordonanțe de urgență, se întemeiază pe decizii obligatorii ale Curții Constituționale și tindeau doar la punerea în aplicare a efectelor acestora și astfel la restabilirea supremației Constituției. Finalitatea nu era decât întărirea reală a independenței justiției și garantarea concretă a dreptului la un proces echitabil pentru orice cetățean.

În loc de asta, Guvernul a deschis un nou front de luptă cu sistemul judiciar și organismele internaționale, oferind cu o inabilitate incredibilă argumente pentru desființarea politică a măsurilor lui ca fiind autarhice, autoritare și arbitrare.
Oricât de credul sau de bună credință ai fi, nu ai cum să nu vezi că modificările operate prin ordonanță de urgență, cel puțin o parte, nu urmăresc decât crearea culoarelor legislative pentru ca anumite persoane, altfel necalificate, să ocupe funcții la vârf în sistemul judiciar. Ordonanța nu rezolvă nici o problemă ci dimpotrivă creeaza o sumedienie de alte probleme, în primul rând de credibilitate. Se renunță la întreaga filosofie care a stat la baza modificării legilor în Parlament, cu luptele și chinurile cunoscute, cea mai evidentă fiind separarea carierelor între judecători și procurori. E de prisos să mai spun că prin anumite măsuri din ordonanță au pierdut și sprijinul părții tăcute din justiție, judecători și procurori, care era încântată de modificările legilor justiției, așa cum ele trecuseră de Parlament.

Pentru că nu cred că Guvernul și coaliția își vor asuma să lupte pe mai multe fronturi, sunt de părere că asumarea acestei ordonanțe marchează sfârșitul acțiunilor de remediere a abuzurilor din sistemul judiciar, așa cum au fost constatate și stabilite de Curtea Constituțională. Puterea actuală a renunțat la reparații, care ar fi avut toată legitimitatea, și a trecut la crearea pârghiilor legale pentru a controla administrativ instituțiile din sistemul judiciar (DNA, MP, Secția pentru procurori din CSM), revenind astfel la practicile nedemocratice de stăpânire a „cheilor justiției” care până la urmă ne-au adus în starea de vacuum constituțional și au făcut posibile abuzurile de neimaginat împotriva drepturilor și libertăților fundamentale în România”, a scris fostul judecător.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

15 Comentarii

  1. Fiebe? Dar cetatenii de care si-au batut joc nedreptatindu-i prin hotarari judecatoresti bazate pe acte cu continut fals dar beneficiarii aparati de avocati strict in grav area lor, ce sa mai zica de 30 ani? Si saraciti si fara drepturi conform constitutiei ro.!

  2. Limbistii care obisnuiau sa ocupe posturi inalte pe baza de scuturat scamele de pe reverele sefilor sunt disperati ca nu le va mai merge.

  3. Asta nu-i ciumetele basculat din CSM si condamnat pentru de deconturi false? Sa te tii deontologie pe frezatul citat ca baba Vanga.

    • „Puterea actuală a renunțat la reparații, care ar fi avut toată legitimitatea, și a trecut la Crearea pârghiilor legale pentru a CONTROLA administrativ Instituțiile din sistemul judiciar(DNA, MP, Secția pentru procurori din CSM), revenind astfel la Practicile NEdemocratice de Stăpânire a „cheilor justiției” care până la urmă ne-au adus în starea de vacuum constituțional și au făcut posibile abuzurile de neimaginat împotriva drepturilor și libertăților fundamentale în România”, a scris fostul judecător.???!!!!!!!!!!!!!!!!

      Si tu, fiul meu, Brutus?
      Toni Neacsu e avocatul PSD!!!!!!!!!!!
      Si Dana Garbovan de la UNJR-PSD-Antena 3 a criticat azi OUGul lui Tudorel!
      Cred ca deja a trecut-o la somaj Antena 3, dupa ce Ciuvica o sa ii traga o mustruluiala tip mahalaua de la Antena 3!!

    • @lili
      fugi boalo! v-a zdruncinat greu todirel, slujirea-i paradita grav, vi se rupe cosmelia.

  4. Foarte bine ca nu vor mai fi in stare peste dou zile ! Maine sa mai vina cu o modificare legislativa, prin care sa aseze sistemul lor de salarii, pensii si alte privilegii financiare intr-un raport normal fata de celelalte categorii socioprofesionale

  5. Nu sunt de acord.
    Tocmai prin sistemul de delegari,detasari,interimate sistemul isi perpetuua cadrele, rorindu-le,prleungindu-le fara drept pe functii etc.
    Tony Neacsu nu se dezminte ca a fost procuror si bate campii.O reforma pt. cariera procurorilor sub o adevarata autoritate a MJ era necesara.
    Cele despre care a zis ca sunt priroitati,nu au fost abandonate.
    Republica procurorilor in frunte cu sectia de procurori a CSM care se pretinde insasi CSM, trebuia stopata.La plenul CSM sa se hiotarasca totul, plenul CSM fiind organul garanta la legalitatii si independentei.
    Nu are de ce sa „fiarba”ceva, din start sunt independenti si s esupusn decat legii, sau nu se supun?
    Judec si proc au devenit politicieni?Sa iese din sistem si s afaca politica,fiind in sistem politica le este interzisa.

  6. dar pt abuzurile cu rarinca, gutau, alina bica, proc nitu, BERCA, etc zecile de clasari, respingeri , protocoale, binom, sipa,cu abuzurile clanurilor portocALA, MAN, nu s-a cutremurat sistemul bine hranit si rasplatit de codurile date noaptea de basescu-boc-macovei-predoiu???

  7. justitie nu se face cu tamplarul ciordache -devenit jurist si nicolicea absolventii lui spiru haret in cele 7 mandate??dirijati de carciumarul de la magurele. e clar ca ei nu l-au lasat pe ministrul toader sa-si faca datoria si sa produca legile asteptate de 90%din populatie. fara legea bugetului si fara bani, dragnea pregateste debarcarea vioricai si pulverizarea guvernarii, a psd.ticalosi ce se folosesc de minciuni.

  8. omul nu spune nimic, absolut nimic!

    eu nu sunt specialista in drept, as fi vrut sa stiu de ce nu este buna ordonanta asta!

    am inteles ca ea nu mai permite delegari! de ce este rau ca nu mai sunt delegari?

    am inteles ca procurorii trebuie sa aiba ceva vechime! de ce este rau ca procurorii sa aiba ceva vechime?

    am inteles ca procurorii sunt propusi de ministrul justitiei, dar aprobarea tine de CSM si nu de presedinte! de ce este rau ca decizia sa apartina CSM-ului si nu presedintelui?

    poate nu am inteles cu bine cum vine cu ordonanta asta…orice critica care imi arata unde am gresit va fi bine-primita!

    dar lucrurile trebuie spuse cu subiect si predicat!

  9. E de asteptat ca judecatorii sa nu se grabeasca, ci sa stea si sa… judece. Problema pe care incearca sa o rezolve ordonanta e urmatoarea: Dupa incolonarea atatia ani in spatele unor Kovesi, Lazar sau Negulescu, intregul corp al procurorilor si-a pierdut credibilitatea. Nu mai poti avea incredere ca daca numesti sef un procuror, ala n-o sa colaboreze cu securitatea, sa faca politie politica si sa se tina de prostii. Ordonanta deschide posibilitatea sa poti numi ca sef un judecator. Pe de alta parte asta e modelul european. Pentru postul de procuror sef se pot inscrie si judecatori.

  10. nu sistemul , ci cei 3500 cu dosare penale in asteptare!
    nu sistemul , ci colaboratorii si semnatarii de protocoale, scanarile de semnaturi la curtea suprema.
    nu cei care au respectat si aplicat legea, ci cei care au executat ordinele binomului.
    de cazurile nadas, cedo-admisibilitati, de mortii si imbolnavitii prin instante, ce zici???
    ce urmaresti tni neacsu??os, ciolan, etc?

  11. D-le avocat Toni Neacșu, prin afirmația „Nici nu vă dați seama cât fierbe sistemul judiciar”, vrei să spuneți ce? Cumva să puneți presiune pe Ministrul justiției, pe Guverm și Parlament, să încurajați protestele ILEGALE ale magistraților? Magistrații trbuie să aplice legile, nu să le conteste. Asa ar fi corect, conform, principiului, separări puterilor în stat. Dacă sistemul judiciar fierbe, e foarte bine, deoarece magistraați se vor putea mânca, între ei, mai ușor și mai cu spor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.