Paradoxul bucureștean: Opoziția liberală, strategii în numele PMB

RADET va intra în faliment. Termoficarea, preluată din firmele lui Firea

Primăria București admite că falimentul RADET, regia de termoficare, este iminent, urmând a fi pronunțat în 27 februarie, în cadrul Adunării Creditorilor și vine în Consiliul General cu propunerea ca activitățile de furnizare de agent termic și apă caldă să fie mutate pe o altă firmă. Nu este însă vorba despre Compania Municipală Energetica, una dintre cele 22 de firme înființate de primarul Gabriela Firea, ci despre o alta – Termoenergetica, care se va înființa prin divizarea CMEB.

În afară de Termoenergetica, va mai apărea încă o companie, Compania Municipală Energetica Servicii București, care va efectua servicii adiacente celor de termoficare. Cele 2 noi companii municipale vor fi înființate „în scopul continuării serviciului de alimentare cu energie termică”, dar și „datorită iminenței intrării în procedura falimentului” a RADET, potrivit documentelor Primăriei. Sursa citată subliniază că, dat fiind că este vorba de o hotărâre care privește patrimoniul municipalității, pentru adoptare este nevoie de votul a două treimi dintre consilieri, deci și de acordul cel puțin a unei părți a opoziției din CGMB. O parte din sprijin deja îl are, este vorba de cel al consilierilor PNL, având în vedere că planul cu divizarea CMEB și transferul activităților RADET pe una din firmele rezultate este al unui penelist, Gabriel Dumitrașcu, personaj cu state vechi în administrația de stat, fiind fost director în AVAS, fost șef al Privatizării de stat OPSPI, fost șef RADET, actual consilier al pesedistul Dumitru Chiriță, președinte ANRE. De altfel, Dumitrașcu nu ezită să se prezinte, pe rețelele sociale, ca artizanul “salvării” termoficării bucureștene.

Lucrurile sunt însă departe de a fi clare în cee ace privește soarta RADET, având în vedere că PNL are puține voturi în CGMB. USR, care are 30%, a acuzat-o, în repetate rânduri, pe Gabriela Firea că a patronat dezastrul RADET, prin privarea Regiei de investițiile atât de necesare. De asemenea, USR este artizanul campaniei în instanță împotriva companiilor municipal, obținând și o decizie a Curții de Apel care a declarant înființarea lor ilegală.  O poziționare clară, punctuală, în problema RADET nu a fost încă exprimată. Cel mai important însă cum va acționa PSD București, care deține cele mai multe mandate de consilieri. Organizația București, la care Firea nu mai este lider, de la puciul eșuat împotriva președintelui Liviu Dragnea, a lansat tot mai multe atacuri la adresa primarului iar, prin vocea lui Orlando Culea, cel care este susținut de PSD pentru funcția de viceprimar, a precizat că firmele municipalității trebuie de îndată deființate, potrivit deciziei Curții de Apel.

Încâlceala de la caloriferele bucureștenilor

RADET a convocat în 22 februarie o nouă ședință a creditorilor Regiei, pentru aprobarea planului de reorganizare și a actualizării acestuia, însă votul pozitiv decisiv, cel al ELCEN, stă sub semnul întrebării. Precedenta adunare, din 14 decembrie 2018, convocată în același scop,  a fost amânată după ce Ministerul Energiei și Romgaz, acționarii ELCEN, principalul creditor al RADET, au decis în AGA companiei să solicite expres această amânare, deoarece vor ca, mai întâi, modificarea planului să fie aprobată de Consiliul General al Municipiului București (CGMB), lucru care nu s-a întâmplat.

Planul inițial prevedea ca atât activele și operațiunile ELCEN, cât și cele ale RADET, să fie preluate de către Compania Municipală Energetica a Primăriei Capitalei, însă acest lucru ar crea acum mari incertitudini, după ce, în noiembrie anul trecut, Curtea de Apel București a decis definitiv anularea hotărârilor Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de aprobare a înființării unui număr de 20 de companii municipale bucureștene, printre care și Energetica.

 Potrivit planului de reorganizare a ELCEN, Compania Municipală Energetica a Primăriei  ar fi urmat să preia ELCEN prin transfer de afacere și nu prin cumpărarea titlurilor de la acționari – Ministerul Energiei și Romgaz – cum era preconizat inițial, iar prețul transferului ar urma să fie egal cu suma estimată oficial că s-ar obține din vânzarea forțată a activelor ELCEN, în ipoteza falimentului societății, de 891,3 milioane lei. Printre cele mai importante elemente ale planului de reorganizare sunt reevaluarea în scădere a creanței istorice a ELCEN asupra RADET, de la 3,7 miliarde lei la doar 1,095 miliarde lei, bani pe care Primăria Capitalei se va obliga să-i plătească producătorului de energie termică. Astfel, ELCEN ar fi obținut și dreptul de a-i fi rambursată de la bugetul de stat TVA în valoare de circa 543 milioane lei, drept de încasare care va fi compensat cu creanțe bugetare asupra companiei insolvente. În plus, Primăria se va angaja să-i despăgubească și pe ceilalți creditori ai RADET. ANAF, care s-a opus planului, deține peste 54% din totalul creanțelor asupra ELCEN.

Totul se va decide în Adunarea Creditorilor RADET din 27 februarie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1071 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Felicitari bucuresteni! Puteti sa-l alegeti primar general si pe Johannis tot nu veti avea caldura si apa calda in urmatorii ani. Toti v-ati inghesuiti la capitala si vreti trai ca in occident dar ati uitat ca infrastructura subterana de tevi transportoare de apa calda si apa rece este gaurita (ruginita, oxidata) si nu aveti voi bani sa platiti schimbarea tevilor pe zeci de mii de kilometri iar tara (provincia )este saraca sa va schimbe tevile. Singura solutie, turma scapa urma! Adio si n-am cuvinte! Am trait prin Bucuresti si nu mai vreau sa ma intorc in satul cu ministri chiar daca ma impusca el comandante! Nu mai spun ca aerul este irespirabil, mai ales vara! Pana nu interziceti autoturismele pe motorina o sa va sufocati noAptea in somn!

  2. Cum sa preia Elcenul (in faliment) si Radetul (in falimenta ) aceasta Companie Municipală Energetica a Primăriei , din moment ce Curtea de Apel București a decis definitiv anularea hotărârilor Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de aprobare a înființării unui număr de 20 de companii municipale bucureștene, printre care și Energetica ?Insasi Compania Municipala Bucuresti ,urmare hot.CAB, urmeaza a fi DIZOLVATA !Intre timp, dl Laurențiu Mușoiu la 20.02.2019 – 15:59,semnaleaz ape un site de soc.-facebook sau nu stiu care ca n-am cont ca „Marcel Nicolaescu, fost viceprimar al Capitalei, a lăsat ELCEN în incertitudine, dar se destinde în paradisul exotic, de unde postează poze pe site-urile de socializare. “Resetat,reinventat, schimbat total și… la față, am ajuns după 44 de zile într-o destinație super exclusivistă…HAWAII HONOLULU!!!”, a scris Nicolaescu pe pagina sa de Facebook.
    Nicolaescu a ocupat funcția de director general al ELCEN, până când societatea a intrat în insolvență.
    Ca șef ELCEN, fostul viceprimar făcea execuții Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București”
    DE CE TOTI BANDITII RO SCAPA ?CINE II ACOPERA,CINE II SCAPA,BATANDU-SI JOC de ROMANI?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.