Medicii din întreaga lume reclamă o creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri de cancer, inclusiv la copii, iar principala cauză ar trebui căutată în dezvoltarea industrială. Pe lângă număr, îngrijorător este și modul agresiv de dezvoltare a afecțiunilor oncologice la copii: focare simultane ale bolii, mai multe organe afectate în același timp. De asemenea, nu sunt puține cazurile de cancer întâlnite la bebeluși în vârstă de o lună de zile.
„În ultimii 10 ani, am remarcat o creștere a incidenței cancerelor la copii și o cauză este producția industrializată. Fertilizatorii, hormonii de creștere care cresc productivitatea, iar ingestia lor are efecte nocive asupra genelor, producând mutații periculoase, oncogene. Poluarea, inclusiv cea asociată cu utilizarea tehnologiei de ultimă generație (telefoane, tablete), poate crește frecvența cancerelor la copii (leucemii, tumori de creier, anumite tipuri de sarcoame). Și, țin să subliniez, fumatul, atât în cazul mamei, cât și al tatălui, poate provoca apariția sarcoamelor la copil, în comparație cu copii proveniți din familii nefumătoare“, explică dr. Inci Ayan, medic oncolog pediatru la spitalul Acibadem Maslak.
Șase mii de copii bolnavi de cancer
Medicul spune că afecțiunile oncologice pediatrice se vindecă. Mai bine de 60% din copiii bolnavi de cancer pot fi salvați și se pot bucura apoi de o viață normală. Iar rata de succes crește până la 90% în cazurile de cancer cu diagnostic precoce. Părinții, așadar, trebuie să fie atenți la simptome. „Ne alarmăm dacă: face des infecții sau episoade de febră, este palid, pare anemic sau apar anumite pete care sugerează hemoragii la nivelul pielii, dacă are episoade de sângerări nazale sau gingivită, dureri de cap anunțate prin crize de plâns, episoade de vărsături care pot anunța creșterea presiunii intracraniene, dureri de picioare în perioada de creștere“, ne sfătuiește dr. Inci Ayan.
Cele mai frecvente diagnostice de cancer la copii sunt leucemiile, tumorile cerebrale, limfoamele, sarcoamele, cancerul osos sau de ficat. În România, potrivit celor mai recente cifre, sunt aproximativ șase mii de copii bolnavi de cancer.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.