A doua lepădare de tehnocrație: „Go, Ciolo!”

Galerie Foto

Liberalii s-au adunat duminică în Piața Revoluției să arate din stradă poporului cât de mult îl prețuiesc pe Dacian Cioloș, pe care și l-au desemnat candidat de premier. La manifestare a venit și protagonistul. Mitingul a fost organizat totodată pentru lansarea candidaţilor PNL și a programului de guvernare, sub sloganul de campanie ”România Înainte”. Au luat cuvântul în fața unei mulțimi mai degrabă anemice Alina Gorghiu, Dacian Cioloş, Gheorghe Falcă, Ilie Bolojan, Hildegard Brandl, academicianul Leon Dănăilă, regizorul Tudor Giurgiu și alte câteva persoane. De asemenea, au fost transmise mesaje din partea lui Neagu Djuvara şi Mircea Ionescu Quintus, care nu au fost prezenți la eveniment. La finalul evenimentului, Dacian Cioloș a făcut o baie de mulțime printre liberali, alături de Alina Gorghiu.

Principalele momente

Alina Gorghiu: „Niciodată nu au fost atât de mari diferențele între noi și PSD. (…) PSD se hrănește din disperare, din sărăcie, din regrete. Haideți să facem cumva să-i penalizăm atunci când vând iluzii. Iluzia și traficul de iluzie nu dor acum în campanie, o să-i doară pe români imediat după. Avem obligația să spunem tuturor că mârlănia în politică nu mai are ce să caute. Vreau atunci când se vorbește de lucrul românesc să pun semnul egal cu lucrul bine făcut. Merităm atâta lucru, după 27 de ani!”.

Cioloș a urcat pe scenă alături de Alina Gorghiu puțin după ora 18.00.

Dacian Cioloş: Sunt aici pentru că ați decis să susțineți platforma România 100 și îmi doresc să nu fie o înșiruire de enunțuri, să nu fie o iluzie, cum ar spune un politician. Ele trebuie să ne modeleze fiecare acțiune în anii care vin. Din punctul meu de vedere, onestitatea, bunul simț, a munci cinstit, a aștepta o renumerație după muncă, nu sunt iluzii. Simt că acest lucru este posibil, să coborâm idealurile în fapte și în decizii de zi cu zi, nu doar când ne e ușor, dar și când avem dificultăți. Avem nevoie de schimbare în partidele politice. Sunt multe lucruri pe care partidele le-au învățat în acești 25 de ani, dar sunt multe lucruri pe care trebuie să le uităm. Să avem onestitatea, de la baza partidului până la vârf să respirăm onestitate, adevăr, să avem forța să spunem că atunci când ne implicăm nu o facem pentru un interes propriu sau al unui grup, ci o facem pentru că am venit în politică să dăruim. Eu cu astfel de partide mi-aș dori să lucrez, și sunt convins că astfel de atitudini ar duce la recâștigarea încrederii în partide și că prin alegeri libere putem alege oameni onești. Am văzut aici și pe diferite pancarte, și în filmul prezentat, s-a vorbit despre lideri. Cred că România viitorului nu se mai poate construi cu lideri mesianici. Fiecare dintre noi trebuie să căutăm și să provocăm această schimbare, dar mai întâi în noi. Am cerut de multe ori schimbare și unor lideri să îsi asume schimbarea, de multe ori am cerut să o facă în locul nostru. V-aș ruga, întorși acasă, să vă gândiți în ce fel fiecare dinte noi putem să ne schimbăm pentru a cere apoi societății si leadership-ului să se schimbe, să fie mai direct și să fie cu bun simț.M-am ghidat și încerc să îmi ghidez acțiunea după propria conștiință, cea care izvorăște din inimă. Nimeni, în nicio condiție, nu îmi poate cere si nu vă poate cere să mințim, să nu spunem adevărul de frica de a nu răni.Lipsa implicării naște monștri. E mult mai greu să ne batem cu acești monștri decât să o facem la timp și să ne asumăm această implicare, prin vot și tot ce trebuie făcut de parlament și guvern. Sper să avem un parlament în care toți parlamentarii să lucreze pentru oameni, absolut toți. Eu cred că, mai mult ca oricând, având România noastră – și nu trebuie să o cerem cuiva – asumându-ne România noastră, e bine să vrem o Românie înainte”.

Liberalii afişează pancarte cu mesaje precum ”Cioloş prim-ministru”, ”Cioloş premier 2015-2020”, ”PNL Răcari susţine Julien”, ”Go, Ciolo! Oltul e cu tine”, ”Iaşiul merge cu Cioloş”.

Mircea Ionescu Quintus: ”Vă vorbeşte un om care are îndrăzneala să spună că în viaţa lui nu a pus mâna pe un leu decât muncind şi meritând, avem un foarte bun prim – ministru corect, cinstit, neamestecat în niciun fel de mafii din acestea care se profilează peste tot, suntem în plină şi puternică schimbare. Mai mult de trei sferturi din oamenii din conducerea centrală a partidului, mie imi sunt aproape necunoscuţi, eu care trăiesc de trei sferturi de veac printre ei, deci ne-am schimbat şi ne schimbăm şi sperăm să ne schimbăm în bine. Prin noi înşine!”.

Neagu Djuvara: Cioloș, „cel mai bun guvernant al României”

Liberalismul a făcut România modernă. În fond, a început mişcarea liberală, a început la noi când ieşeam dintr-un fel de ev mediu. Deci, tranziţia către modernism în România a fost făcută de partidul liberal, de strămoşii partidului liberal, de mişcarea liberală. Eu îi îndemn pe votanţii de acuma să voteze pentru Partidul Liberal şi pentru domnul Cioloş pentru ca, eu consider ca în momentul de faţă este cel mai bun guvernant al României”, a spus istoricul.

Militanți PNL au fost aduși la miting cu autocarele din țară. Peste 20.000 de oameni au venit la eveniment, potrivit unei estimări.

Fotografia postată de Partidul Naţional Liberal.Foto: Facebook PNL

Regizorul Tudor Giurgiu: Salut decizia PNL de a-l susține pe Dacian Cioloș pentru funcția de prim-ministru. Vreau să trăiesc într-o țară guvernată de bun simț și normalitate, fără bășcălie. Nu mai vreau o Românie expirată, unde politica principală să fie cârpeala și peticeala, unde statul intervine doar când ard bebeluși sau când ne mor prietenii prin cluburi. România înainte înseamnă pentru mine politici clare pentru dezvoltarea infrastructurii, nu avem autostradă care să lege Clujul de București. România să nu mai fie stat polițienesc, iar alocările să se îndrepte spre cultură, educație”.

Academicianul Leon Dănăilă, candidatul PNL la Senat în Bucureşti, la miting: „Ca medic, știu că doar competența salvează vieți, ca român, știu că doar competența salvează România. Decât să schimbăm țara, mai bine schimbăm conducătorii incompetenți și corupți. Decât să plecați voi cei tineri din țară, mai bine să plece din politică cei care nu se pricep. Implicați-vă, de pe margine nu putem schimba nimic. Am 83 de ani, şi îmi doresc ca România să se schimbe în bine, voi, cei de 20, 30, 40 de ani, puteţi schimba România în bine, cu Dacian Cioloş„.

Ilie Bolojan, secretarul general al PNL: „Vă aduceţi aminte de o reclamă care funcţiona în anii trecuţi? ‘Stai liniştit, FNI lucrează pentru tine!’ C-am asta îmi aduce mie şi programul PSD”

Alina Gorghiu este secondată pe scenă de personaje desprinse din Românii diferite: academicianul Leon Dănăilă, o personalitate a țării, regizorul Tudor Giurgiu, și controversatul primar al Aradului Gheorghe Falcă, desemnat coordonatorul campaniei electorale a partidului.

PNL a anunțat că Dacian Cioloș va participa la mitingul de duminică al partidului, menționând că este „prima acțiune electorală de amploare” a premierului.

„Vreme bună de miting! Dacian Cioloş participă azi la prima sa acțiune electorală de amploare, în mijlocul oamenilor. Vino și tu la ora 17.00 să-i vezi pe cei care, împreună cu Cioloș, pot îndrepta destinul României!”, a fost mesajul postat de PNL pe pagina sa de Facebook, înainte de eveniment.

Dacian Cioloș, desemnat ca și candidat de premier al PNL, a participat miercuri și la Consiliul Național al partidului care i-a validat candidatura, asta în timp ce pozează în continuare în tehnocrat.

Mitingul PNL, dedicat lui Dacian Cioloș și pentru lansarea candidaților la alegerile parlamentare, început la ora 17.00, a durat puțin peste o oră.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8517 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.