A fost stabilit ultimul termen în dosarul Alinei Bica

Dosarul Alina Bica- Instanţa Supremă a stabilit pentru 20 aprilie ultimul termen în dosarul ANRP. În acest caz, Alina Bica este acuzată de corupție, alături de Dorin și Alin Cocoș. Fostul vicepreședinte ANRP, Remus Baciu, inculpat în dosar, a fost audiat.

„Stabilim termen data de 20 aprilie, la Sala Secției Comerciale, ora 9. Termen la care se vor deschide dezbaterile”, a anunțat președintele completului de judecată al Înaltei Curți de Casație și Justiției (ÎCCJ), Lucia Rog.

La termenul de joi, fostul vicepreședinte al ANRP, Remus Baciu, a cerut o reaudiere, menționând că nu ar dori ca instanța să rămână cu impresia că a avut, pe parcursul judecății, o „atitudine de indolență și de nepăsare față de dosar”.

„Vreau să spun, și sunt gata să jur, că nu am avut reprezentarea faptului că trebuie să cercetez personal fiecare dosar în parte. Acesta e adevărul pe care eu îl simt. (…) Când au fost angajați specialiști de la ANVAR, am considerat că rezultatul evaluării e corect. Nu am studiat științe reale decât în clasa a X-a, dar știu de la matematică, de la chimie, că poți să folosești mai multe metode, dar rezultatul e întotdeauna același. (…) Am citit standardele, dar nu am considerat că le-am înțeles și că pot să le aplic. Discuția a fost în comisie ca să le denumesc empirice sau chiar mai jos. (…) Eu m-am abținut când Alina Bica a venit cu o listă. A venit cu mai multe poziții pe care le-a citit, erau mai multe dosare. (…) Nu știu ce aș fi putut să fac de natură a ajunge la suma din rechizitoriu și de a scăpa de acuzații. Mă tot întreb cum ar fi trebuit să fac și cum ar fi trebuit să procedez și nu văd nicio cale. Sunt gata să fiu testat cu poligraf. (…) Soluția salvatoare pentru mine știu care ar fi fost: să lipsesc de la ședințele comisiei”, a declarat în fața instanței Remus Baciu.

Totodată, instanța a supus dezbaterii și onorariile solicitate de către experții desemnați în dosar. Doi dintre experți au cerut 22.000 lei, iar al treilea 68.000 de lei. Reprezentantul Ministerului Public s-a opus cererii lor.

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a fost trimisă în judecată de DNA în anul 2014, fiind acuzată că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro. Procurorii anticorupţie au trimis în faţa instanţei mai multe persoane care erau în componenţa Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), între care şi Alina Bica. În acest dosar a fost trimisă în judecată şi Crinuţa Dumitrean, fost preşedinte al ANRP şi şefă a Comisiei Centrale de Despăgubiri.

Au mai fost trimiși în judecată și fostul vicepreşedinte ANRP Sergiu Ionuţ Diacomatu, deputatul Cătălin Florin Teodorescu, fost vicepreşedinte al ANRP, Remus Virgil Baciu, tot fost vicepreşedinte al ANRP, Oana Vasilescu, fost şef de birou la Ministerul Justiţiei, Dragoş George Bogda, fost vicepreşedinte al ANAF, Lăcrămioara Alexandru.

Conform rechizitoriului, în 15 martie 2011, Alina Bica, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Dragoş George Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu Emil. Prin acest raport, valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei.

„Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian şi alte persoane”, au precizat la acel moment anchetatorii.

Procurorii anticorupţie au ajuns la concluzia că membrii Comisiei ar fi putut constata că expertul a folosit, în cadrul metodei comparaţiei vânzărilor, terenuri care nu erau asemănătoare cu cel supus evaluării, din punct de vedere al suprafeţei, locului amplasării şi datei evaluării.

„Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au realizat faptul că valoarea terenului era supraevaluată, aspect care reiese şi din faptul că, în şedinţa din 24 februarie 2011, când dosarul mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului”, a mai aratat DNA.

Potrivit sursei citate, suma de 377.282.300 lei, plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren agricol prin conversiune în titluri de proprietate este mai mare decât totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot anul 2011, care a fost de 249.882.000 lei.

Alina Bica se află în Costa Rica de la sfârșitul anului trecut, avocații acesteia menționând că este în imposibilitatea de a călători.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

8 Comentarii

  1. imposibilitatea de a calatori la intors, dar la dus doamna Bica nu a fost in imposibilitate de a calatori?

  2. Pana nu se prescrie,Bica este in imposibilitate de a pune piciorul pe teritoriul Romaniei.Se tine de mana cu Udrea,se plamba pe plajele suberbe,invata limba,isi construiesc ceva vile,devin catateni si va arata degetul mijlociu.Lamuriti?

  3. Justitia din Tara Romanica isi vede de ”treaba ei” Udrea si Bica isi vad de treaba lor…..unde ? tocmai in Costa Rica…Ca bani au destui…slava Domnului….Cocosului….si ALTORA. Intrebare? Cati ani mai sunt pana la prescriere ?

  4. Situatia este … gravida! Legea ar trebuii modificata: persoana care se sustrage pedepsei, sa primeasca pentru fiecare an de condamnare, cel putin inca o jumatate de an, pentru fiecare an de „intarziere”! Bartolomeu

  5. ..La ora 9 incepe sedinta ? Ptiu ! ce ghinion ! Alinuta tocmai se intoarce … (nu, nu va bucurati degeaba !) … pe partea cealalta la ora aia ! Urmeaza o ora de sedinta „beauty”, un mic dejun exotic luat cu „fetele” (alte victime amarite urmarite pe nedrept de justitia nemiloasa) dupa care plaja, dejun copios cu languste si homari, „sedinte” de shopping si seara, baruri sau cluburi ! Pai ce credeti, ca-i usoara viata in Costa Rica ? Asa ca la judecata … mai pe seara !

  6. Pai asta e justitie ? Schwartznberger in Izrael,Popoviciu in Anglia, idem Adamescu,Bica &Udrea in Costa Rica,Ghita in Serbia si am impresia ca va urma si Ponta,Fostul primar de Constanta in Madagascar si cine stie cati or mai fi plecati de care inca presa nu a aflat !

  7. Magistratii o vor astepta cu flori la aeroport,s-au vorbit intre ei!Rahatii astia imi amintesc de un caz recent in Germania unde o organizatie protestanta, Willkommenscafé, a organizat un concert pentru refugiati in care sa cante in comun,inclusiv o melodie araba !Nici un refugiat nu a venit,nici macar sa le sperie portofelele!Se intreaba si presa :naivitatea e sora geamana cu prostia,sau e sora mai mica?Oare magistratii din Romania intra la grupa mica sau direct la grupa mare?

  8. Alina Bica a mai primit si 2 milioane euro intr-un cont offshore din Panama. Greu de dovedit, contul nu este nominal. Sa traiti bine ca ea traieste superbine! Piratul Chior din stie multe pentru ca a primit si el.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.