A murit o legendă a Hollywoodului

Louis Gossett Jr., câștigător al Oscarului pentru rolul din Ofițer și gentleman, a murit astăzi la vârsta de 87 de ani.

Actorul s-a stins din viață în Santa Monica, California. A fost primul afro-american care a primit premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar. Ani de zile a luptat cu rasismul cu Fundația sa pentru Eracism

Louis Gossett Jr., un actor american devenit celebru prin rolul său de sergent Emil Foley din Un ofițer și un domn cu Richard Gere, a murit la vârsta de 87 de ani. Presa americană a dat vestea, citând familia ca sursă. Actorul s-a stins din viață în Santa Monica, California, din cauze care nu sunt dezvăluite momentan.

UN OSCAR ȘI UN EMMY

Gossett Jr. a făcut istorie în film pentru că a fost primul afro-american care a primit Oscarul pentru cel mai bun actor în rol secundar în  Un ofițer și un domn  în 1983. De asemenea, a primit un Emmy pentru interpretarea sa de vioară în miniseria  Roots  ( Roots , 1977).

STUDII CU MARILYN ȘI STEVE MCQUEEN

Gossett s-a născut în Brooklyn, New York, și a debutat la o vârstă foarte fragedă, la doar 17 ani, într-o producție școlară. În timp ce studia la Universitatea din New York, datorită înălțimii sale de 193 de centimetri, a avut și ocazia să joace baschet, dar a preferat teatrul. Prieten cu James Dean și a studiat actoria cu Marilyn Monroe, Martin Landau și Steve McQueen.

OSCARUL ȘI ACTIVISMUL

Primul său film la cinema,  A Raisin in the Sun,  datează din 1961. Aproximativ douăzeci de ani mai târziu a făcut istorie câștigând Oscarul pentru cel mai bun actor în rol secundar. A fost primul care a câștigat premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar și al treilea afro-american care a ridicat statueta după Hattie McDaniel (cea mai bună actriță în rol secundar în 1940 pentru  Gone with the Wind ) și Sidney Poitier (cel mai bun actor principal în 1964 pentru Lilies of the Field). După ce a ajuns în cătușe sau a fost oprit de poliție de mai multe ori din motive rasiale, Gossett a înființat Fundația Eracism, creată cu scopul de a crea o lume în care rasismul nu există.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

 1. „cu scopul de a crea o lume în care rasismul nu există”
  -over my dead body!

 2. „cu scopul de a crea o lume în care rasismul nu există”

  e simplu:
  sint 3 rase mari si late:
  -alaba
  -neagra si assiatica,

  cine nu e rassist
  e un jeg al Pamantului!

 3. „Luptat cu rasismul”: subiect sensibil in SUA, care, insa, a generat alt rasism, anti-alb. @maxtor: cred ca vrei sa spui „cine nu recunoaste existenta raselor e un jeg”. Ai dreptate, numai ca azi, in SUA si-n UE a UrSSulei, rasele nu mai exista. Ba nici popoarele: antirasismul a condus la woke, adica, in Europa, la … „poporul european”(!)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.