A povestit Nagâţ: Cum l-au prins pe Băsescu, zis și Petrov

Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) susține că informaţiile care au apărut despre Traian Băsescu legate de colaborarea sa cu Securitatea au avut surse deschise, adică s-a intrat pe diverse site-uri, inclusiv pe site-ul Institutului de Marină. Ea a susținut că Băsescu nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii.

Nagâţ a fost întrebată, duminică, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, cum Traian Băsescu a primit în 2004 şi în 2009 adeverinţa că nu a colaborat cu Securitatea, iar în 2019 a devenit turnător la Securitate.

“Să încep cu nişte corecţii. Întâi că a primit decizia de necolaborare în 2006, pe legea veche, Legea 187/1999, care a fost declarată neconstituţională după plângerea domnului Dan Voiculescu, declarat şi dumnealui colaborator, dar cu mulţi ani în urmă. În 2009 a fost verificat, cum spuneţi dumneavoastră, în evidenţele CNSAS şi în evidenţele foştilor deţinători de arhivă, serviciile, nu s-a găsit niciun document şi nicio informaţie cu privire la colaborarea dumnealui cu Securitatea. În 2013, a fost declarat din nou necolaborator, dar de data asta într-o adeverinţă cu preambul”, a afirmat ea, citată de News.ro.

Întrebată ce reprezintă acest lucru, Germina Nagâţ a răspuns: “Înseamnă că în 2013 s-au găsit documente privind relaţia dumnealui cu Securitatea, dar nu au întrunit cerinţele legale de a fi numit colaborator. Legea are o definiţie foarte strictă. Trebuie să întruneşti două cerinţe cumulativ, să fi denunţat atitudinea anticomunistă, asta-i foarte important şi să fi încălcat drepturile omului. Traian Băsescu nu denunţase atitudinea anticomunistă în documentele găsite în 2013, dar probau totuşi relaţia cu Securitatea. Nu este niciun dubiu în privinţa asta. Sunt din altă epocă. Nu întrunea această cerinţă, nu erau denunţate atitudini anticomuniste. Această adeverinţă, care are multe pagini şi e pe site-ul CNSAS a fost contestată în instanţă de domnul Dan Voiculescu. A fost, dacă nu mă înşel, şi un intervenient, domnul Ciuvică. Şi au pierdut. Adică adeverinţa a rămas valabilă, interpretarea CNSAS a fost corectă, acele documente nu îl încadrau în categoria colaborator”.

Nagâţ a menţionat că în 2019 au fost reluate verificările în privinţa lui Traian Băsescu şi un coleg a intrat pe diverse siteuri şi a găsit informaţii care i-au folosit mult.

“În 2019, când dânsul a candidat la europarlamentare, dacă nu mă înşel, s-au reluat verificările în bazele de date ale noastre, de la servicii a venit din nou, fără nimic, niciun element în plus. Întrebăm obligatoriu pentru că evidenţele de securitate, cartoteca generală şi alte evidenţe sunt la servicii. Între timp s-au mai schimbat puţin lucrurile în bine, dar în 2019 erau acolo. Am întrebat pe flux, pe procedură, a venit din nou ”necunoscut” şi s-au reluat verificările din punctul în care fuseseră lăsate în 2013, cu şase ani mai devreme. Colegul care a coordonat lucrarea de la Direcţia Investigaţii a folosit surse deschise, adică a intrat pe diverse site-uri şi a găsit pe site-ul Institutului de Marină nişte informaţii care i-au folosit foarte mult”, a povestit Germina Nagâţ.

Ea a explicat că respectivele informaţii vizau promoţia lui Traian Băsescu şi nu pe fostul preşedinte.

“A pornit de la acele informaţii de pe site-ul Institutului de Marină, lucru pe care nu l-a spus nimeni public până acum. Nu îl vizau pe Traian Băsescu, vizau promoţia domnului Traian Băsescu. Şi de acolo a pornit această investigaţie nouă, în 2019, care a condus la găsirea mai multor documente, între care două au fost decisive, pentru că erau olografe. Dacă nu ar fi fost olografe, acele note Petrov ne-ar fi fost foarte greu spre imposibil să decidem trimiterea în instanţă pentru că există o decizie a Curţii Constituţionale din 2012 care scoate din probaţiune notele întocmite de ofiţeri sau notele dactilo, care nu sunt olografe. Din fericire, acestea erau olografe. Erau în dosarele unor colegi de la Institutul de Marină. Deci Traian Băsescu nu are niciun dosar al lui, să ne înţelegem”, a transmis reprezentantul CNSAS.

Întrebată în legătură cu afirmaţia lui Mircea Dinescu potrivit căreia, atunci când era membru CNSAS, a văzut dosarul lui Traian Băsescu, dar era de fapt doar coperta, Germina Nagâţ a declarat: “Nu ştiu ce dosar a văzut domnul Dinescu, în orice caz coperţi, ca să zic aşa, fără nimic înăuntru, există. Există la domnul Băsescu nu o copertă, există un cadru de fost microfilm. Nu este un cadru de microfilm propriu zis, este un cadru de semnalare, aşa se numeşte, care ne spune că a existat un microfilm la un moment dat al acestui dosar care a fost distrus. Deci dosarul domnului Băsescu, cel de pe timpul când era student la Institutul de Marină, împreună cu alte dosare ale colegilor au fost distruse”.

Ea a mai fost întrebată unde se aflau aceste dosare.

“Sunt dosare ale Direcţiei a lV-a de contrainformaţii militare pentru că Institutul de Marină a devenit un institut cu regim militar la un moment dat, nu a fost de la bun început şi această promoţie, în această promoţie în care se află şi domnul Băsescu mai sunt şi alţii care au dosare distruse. Din lotul de dosare distruse se pare că au scăpat câteva şi care au ajuns la marea predare în 2006, la noi, pe numele acestor persoane, doi colegi, dar evident că nu scrie în dreptul lor sunt foşti colegi ai lui Traian Băsescu. De la SRI au ajuns. Problema cu această Direcţie a patra care a avut o dublă comandă, deci e o direcţie a Securităţii. Aşa se explică că au ajuns de la SRI. A avut aceste dosare în patrimoniu, ca să zic aşa, şi în 2006, la marea preluare, cum spuneam noi, au venit şi acestea, dar, repet, fără să ştie cineva că domnii sunt foştii colegi de promoţie ai domnului Băsescu sau ce nume, mai pot fi şi alţii, nu ştim, din anturajul respectiv. Mai pot fi şi alţii, că nu sunt colegi de an, prietenii, vecini de bloc. Ca să faci această verificare fără instrumentele de căutare, să foloseşti sursă deschisă şi în 2013, şi în 2019. În 2013, când am coordonat eu lucrarea, nu am făcut-o eu, nu e opera mea, am lucrat cu doi colegi din două servicii diferite. Nicio lucrare nu are un singur autor. Nu poţi să-ţi imaginezi ascunderi, tocări, dosiri de informaţii pentru că sunt folosite în grup”, a mai afirmat Germina Nagâţ.

Ea a precizat că Traian Băsescu nu a fost “servit” de niciun serviciu secret.

“Nu a fost servit domnul Băsescu, cum am văzut iarăşi, a curs cerneală, de niciun serviciu, niciodată. Nici în 2006, nici în 2009, nici în 2013, nici în 2019. Dânsul este necunoscut în evidenţele foştilor deţinători de arhivă. Nu ştiu ce ar trebui să fie în evidenţele alea. Când o să le avem, o să mă uit. Primul nume la care mă voi uita va fi Traian Băsescu. Deocamdată, este necunoscut. Şi tot ce s-a găsit, acest puţin sau mult, mult, după părerea mea, este rezultatul încrucişării informaţiilor de toate felurile şi adâncirii investigaţiilor, adică a unei munci de detectiv de arhivă, care nu e deloc o muncă de funcţionar”, a declarat Germina Nagâţ.

Ea a menţionat că toţi angajaţii CNSAS fac o muncă de detectiv de arhivă.

“Toţi cei care scriu că funcţionarii CNSAS fac istorie, nu fac nicio muncă de funcţionar, ăştia fac o muncă de detectiv de arhivă. Şi au făcut-o colegii mei în 2013, când domnul Băsescu era şeful statului şi avea statul, spune lumea, la degetul mic. Deci nu s-a intimidat nimeni, nu s-a speriat nimeni de numele Băsescu. Nu am avut nicio apăsare, ca să zic aşa, nici atunci şi nici în 2019. Nu era chiar un personaj minor, candida la europarlamentare. Nu a fost timid nimeni în CNSAS şi nici nu s-au făcut, cel puţin eu n-am simţit, vreo presiune de genul ”Nnu căutaţi, nu săpaţi”. Am simţit  enervări după din partea unuia dintre membrii colegiului, care a fost foarte supărat când a văzut nota de constatare în 2013. Nu ştiu dacă era apropiat de Traian Băsescu, dar a fost foarte agresiv cu mine. Nu este în viaţă şi nu este corect să-i spun numele”, a mai povestit Germina Nagâţ.

Ea a explicat că a fost o ambiţie profesională să vadă dacă în cazul Traian Băsescu găseşte anumite documente.

“A fost un ambiţie profesională. Ai, pe de o parte, nişte răspunsuri negative, nu e nicăieri, nu se găseşte nimic oficial şi, pe de altă parte, declaraţiile domnului Băsescu însuşi, nu ştiu dacă vă amintiţi, în timpul procesului cu Dan Voiculescu, în timpul scandalului din 2006, când domnul Voiculescu a fost declarat colaborator şi, între altele, erau nişte note despre o verişoară pe care le dăduse, domnul Băsescu a spus ”Eu ştiu să fac diferenţa între notele informative despre verişoare şi notele de serviciu”. Domnul Voiculescu spunea că alea sunt note de serviciu pentru că de astea de serviciu am dat, citez şi credeţi-mă că citez exact, ”cu tona”. Ăsta a fost răspunsul dumnealui. A spus ”Pe mine, când coboram de pe vapor, mă aştepta generalul Macri”. Şi am zis, unde e tona asta, să vedem şi noi măcar un document. Efectiv, asta am făcut în 2013, când am început să căutăm, ne-am dus foarte adânc pe perioada Anvers. Asta e perioada în care dânsul spunea că a dat cu tona şi am zis unde-i tona, un bilet de tramvai să găsim din tona asta. Nu am găsit decât puţin, am găsit în total atunci erau zece documente, dintre care unul olograf. Dar te intriga chestia asta. Adică a fost o dorinţă sinceră şi o ambiţie de a vedea dacă s-a curăţat tot. Ei bine, nu s-a curăţat tot şi s-a dovedit în 2019 că nu s-a curăţat tot. Nu ştiu cine s-a ocupat de făcut curăţenie, dar nu a făcut bine”, a mai povestit Germina Nagâţ.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea, a stabilit ICCJ în 23 martie, decizia fiind definitivă. În urma acestei decizii, Băsescu şi-a pierdut beneficiile care decurg din calitatea de fost preşedinte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

20 de Comentarii

  1. Panarama de Nagat trebuia să se sesizeze automat după datele prezentate public de Ciuvică. Jigodia sorosista a preferat să asculte ordinul lui Soros de ni l-a băgat a doua oară pe Petrov pe gat! Am văzut bătrâni în cârje care au votat destituirea lui Băsescu și pe Nagat o durea in cur de urletul poporului!

  2. bla bla bla ….. lasa cucoana ca nu toti s-au nascut dupa facebook &Co

  3. Pentru a nu se mai dezvolta speculatii,animozitati si manipulari prin santaj,ar trebui ‘taiata coada la pisica’.Dupa exemplul din fosta RDG,ar trebui expuse materialele muncii informative a Securitatii.Altfel nu se va termina in veci jocul compromiterilor

  4. tacerea era cumparata / santajata de sistem cocoana. cand sistemu’ ti-a da „sho pe el” hop si matalik in front. slugile santajate asezate pe posturi caldute de securime. inainte era pcr si latraii comunistoizi. de 32 de ani securimea care l-a executat pe dictator a muncit „cu aprindere” pentru a corupe si infiltra absolut toate institutiile statului. noi, am iesit in strada, am strigat, am incasat tot felul de tratamente violente verbale si fizice, de la lovilutie, mineriade, golaniade (mai putin rezistentzii, aia nu sunt cu noi), iar ei si-au vazut de ale lor. cred ca avem ce meritam.

  5. SRI ca Securitatea este Structura de Forta AntiRomaneasca.
    Securitatea era insarcinata cu Alienarea Romanilor anti-bolsevici iar SRI cu Alienarea Romanilor anti-globalisti.
    Parazitul Globalist Iohannis – Klaus Iohannis – este Noul Petrov in cautarea Disperata de „Job” care, in Buna Traditie a Baronului Von Brukenthal, se Teme de Furia Iobagilor din Perimetrul Mioritic si Doreste Imunitate.
    SLAVA SRI SI TRADATORII GLOBALISTI !

  6. A fost un președinte sub comanda , la șantaj, asta trebuie anchetat, Băsescu a fost sub comanda

  7. Are dreptate proasta, marinarul n-a fost colaborator al securității!!..ci mai grav a fost securist al regimului comunist!!..a fost platit pe funcție de către comuniști!!..întrebați pe toți căpitanii de cursă lungă, erau securiști cu acte în regulă!!..luati dosarele de pensionare ale lor și vedeți clar de unde le vin pensile!!!
    O parte de la marină, iar alta de la SRI!!!..

  8. Adevarul exista, Petrov este in documente. George Maior a fost pus sef la SRI ca sa-i faca ascuns dosarul, Germina Nagat a fost pusa sa nu-i gasesca legatura dintre Petrov si Securitate, Petrov s-a gandit bine cum sa-si acopere urmele legate de trecut, el stia ca fiind urmasul de drept a lui iliescu, ca trebuie sa pozeze in om de dreapta, ceea ce a si facut.
    Nu se scot documentele in public, ca sa nu fie evident !!! Ele exista insa Petrov are oamenii lui in sistem.

  9. Era si al racului de greu sa-l prinzi!
    Trebuia doar sa deschizi caietul cu colaboratorii cu Secu, gasit la sediul comitetului PCR Constanta, unde scrie clar:
    Basescu Traian-sursa
    Caietul era publicat si pe Internet si putea fi vazut de toti chiorii, numai inteligentii de la CNSAS nu stiau de existenta caietului.
    Hai sa fim seriosi, au incercat musamalizarea……[Rumburak]

  10. Din nefericire răul-enorm- a fost făcut și milioane de români au suferit din cauză că turnătorul a fost lăsat să ajungă președinte-nu șeful statului, cum zice panarama. Nu se mai pot repara prejudiciile. Dacă aș putea i-aș pedepsi pe toți cei care au distrus și jefuit țara asta. Ne-au îndatorat și sărăcit cu complicitatea „patrioților” ticăloși din servicii. Marș!

  11. Ce tupeu are sorosista,basista și tefelista Nagâț! Încă din 2009,DSPM din DGI a spus că Băsescu ar fi colaborat cu secu ! Basecu a orchestrat furtul de armament de la Ciorogârla și i-a dat afara pe toți de la DGIA și MApN ! Și mucles people total apoi ! Cârdășia lui Nagâț cu Pleșu,Patapievici și Dinescu in Consiliul CNSAS a dus la dosirea dosarului de informator ordinar al lui Base! O mizerabilă cucoană!

  12. Ca ardelianca, te-ai bucurat de derviciile regățeanului, dar in 2019, brusc, deodata, instantaneu te-ai gandit sa-l dai in gât pe regățean (cat o fi).

  13. Parca vad ca scapa turnatorul si beneficiaza de pomeni din bugetul statului. Daca in fiecare an s-au facut legi si anterioarele nu au fost abrogate, e normal sa primesca drepturile fie si un criminal feroce.

  14. Toti turnatorii securitatii ceausiste au fost acoperiti de securitatea capitalista dupa 1990 pentru a ocupa functii „inalte” si care sa fie sentajabili. Doar cand n-au mai avut nevoie de ei i-au scuipat ca pe maselele stricate.

  15. Tanti Gîț o dai la întors,ești „divină”,ne iei de proști.Într-un fel suntem de vină că am votat(cine l-a) un ticălos și un bețiv iar acum nimeni nu protestează.

  16. mah Germina
    nu te ajuta fatza
    pari intriganta cu „vaginu uscat”
    cum spunea Cristoiu,
    maestru.

  17. Germina sa ne scuteasca cu povesti! Tot poporul stia ca era turnator, numai voi nu stiati, pentru ca l-ati protejat si i-ati distrus dosarul! Protejat este si acum acest jeg, acest bandit care a jefuit tar!

  18. Bate campii cu mult ambîț aceasta coconiță profitoare . A fost ticaloasa si s-a umplut de bani pe vremea lui Petrov , acum a schimbat barca dar vrea in continuare la malai . Ar trebui ca de mână cu protejatul (si protectorul) ei , doamna tăinuitoare să mearga undeva , sa se racoreasca .

  19. Doamna baga mare pentru a-i prosti pe romani ca institutul (de fapt subunitate secu) isi justifica existenta (si banii) datorita dificilei si profesionistei activitati a celor ce ard gazul acolo. Sa fim seriosi, dezvaluirile cu care au iesit mereu pe piata le-au fost livrate chiar de servicii. La momentul potrivit si pentru cine a trebuit.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.