Abstinența singurul remediu împotriva ZIKA

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a extins la șase luni perioada în care atât bărbații, cât și femeile care se întorc din zonele unde virusul Zika se răspândește în mod activ ar trebui să practice sexul protejat sau abstinența. Măsura trebuie aplicată indiferent dacă aceștia doresc sau nu să conceapă un copil și indiferent dacă prezintă sau nu simptome, transmit Reuters și EFE.

Aceste noi dispoziții ale OMS schimbă total recomandarea interimară, din 7 iunie, care se referea doar la cuplurile care doresc să conceapă un copil și se referea la o perioadă mult mai scurtă de timp, de cel 8 săptămâni.

Scopul este ca toți oamenii să fie conștienți de posibilitatea de a concepe un copil care să sufere de tulburări neuronale cu efecte devastatoare asupra dezvoltării sale.

Epidemia actuală, care afectează mai mult de șaizeci de țări, a izbucnit în Brazilia la sfârșitul anului 2014. În această țară au fost detectate primele cazuri de malformații congenitale, în special microcefalie la nou-născuți. Această malformație a fost detectată și în alte țări, dar nu cu aceeași incidență ca în Brazilia, scrie Agerpres.

Săptămâna trecută, Comitetul de Urgență al OMS a decis că epidemia cu virusul Zika rămâne în continuare o urgență de sănătate publică de interes internațional, având în vedere continua sa extindere geografică și lacunele mari cu privire la efectele sale neurologice.

În acest stadiu nu există niciun vaccin sau tratament specific împotriva Zika, transmis în primul rând de țânțari Aedes aegypti, dar și pe cale sexuală sau de la mamă la fetus. Virusul are efecte bine documentate asupra creierului la făt, dar cercetări recente au dovedit că poate afecta și creierul adult.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.