Academia Română, îndemn inedit. Are legătură cu resursele

Academia Română arată că ţara noastră deţine resurse şi rezerve minerale şi energetice considerabile, divers şi relativ uniform distribuite în teritoriu, vorbind despre necesitatea valorificării acestora prin reactivarea industriei extractive şi de prelucrare prin punerea în practică a unui Program naţional de cercetare-explorare geologică.

„Resursele minerale şi energetice ale subsolului reprezintă un patrimoniu naţional care trebuie să fie valorificat într-un mod sustenabil, deoarece el este baza dezvoltării socio-economice a ţării. În evaluarea potenţialului naţional de resurse minerale, este necesar să fie luate în consideraţie şi resursele secundare (halde şi steril din iazurile de decantare care mai conţin cantităţi uneori apreciabile de elemente utile), acestea urmând a fi reintroduse în circuitul economic. Faptul acesta va contribui la creşterea gradului de securitate şi sustenabilitate a aprovizionării cu materii prime critice esenţiale în sectoare industriale cheie pentru economia naţională şi europeană”, se arată într-un punct de vedere al Academiei Române privind valorificarea resurselor minerale ale României.

Luând în considerare principiile de dezvoltare socio-economică durabilă a ţării noastre, precum şi dificultăţile majore prin care a trecut Statul Român în cazul proiectului Roşia Montană, Academia Română precizează că este imperativ necesar ca valorificarea resurselor minerale să se facă într-un mod sustenabil, fără utilizarea unor proceduri tehnologice şi a unor substanţe cu grad ridicat de toxicitate (ex. cianuri de sodiu), care ar periclita situaţia mediului, a comunităţilor umane, a vestigiilor arheologice şi istorice şi a peisajului natural din zona exploatărilor.

„Este necesar să se pună în practică un Program naţional de cercetare-explorare geologică pentru evidenţierea unor noi resurse/rezerve de substanţe minerale utile, pentru permanenta reevaluare şi gestionare durabilă a acestor resurse. Academia Română propune să fie înfiinţat un Serviciu Geologic Naţional, care să coordoneze toate activităţile specifice de cercetare-explorare geologică şi să asigure aplicarea Programului geologic naţional, în acord cu obiectivele europene ale tranziţiei energetice”, subliniază sursa citată.

Totodată, conform Academiei, pentru un management eficient al resurselor minerale şi energetice ale ţării, se impune crearea unui cadru legislativ cu scopul identificării potenţialului de resurse naturale ale României în interesul dezvoltării durabile a ţării.

De asemenea, ar trebui să se actualizeze şi completeze cadrul legislativ existent (Legea minelor, Legea petrolului şi Legea mediului) şi să se asigure armonizarea continuă a cadrului legislativ naţional cu legislaţia UE şi ONU în domeniu (United Nations Resource Management System: Principles and Requirements, septembrie 2022)

În cazul în care, pentru valorificarea anumitor resurse minerale va fi necesar să se apeleze la firme din străinătate, acordurile de asociere/cooperare sau concesionare trebuie să prevadă cote de beneficii pentru Statul Român considerabil mai mari decât cele care au fost acceptate pentru proiectul Roşia Montană (eventual cu aplicarea principiilor de production sharing agreement – „acord de împărţire a producţiei”), consideră înaltul for de consacrare.

La terminarea lucrărilor şi închiderea exploatărilor, trebuie să existe asigurări reale că se va proceda în perioada imediat următoare la refacerea completă a mediului şi a condiţiilor ecologice optime din zonele afectate de exploatare, iar în siturile UNESCO sau strict protejate de pe teritoriul ţării să nu se accepte deschiderea lucrărilor de explorare-exploatare sau concesionarea zonelor respectiv pentru astfel de lucrări.

Academia Română se declară „gata să ofere oricând autorităţilor Statului Român consultanţa necesară” în domeniu, afirmând că dispune, prin membrii săi şi prin institutele sale de specialitate din Bucureşti şi din ţară, de cea mai înaltă reţea de expertiză în sectorul valorificării resurselor minerale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

22 de Comentarii

  1. Altă organizație sorosistă făcută special pentru spălarea creierelor!…
    Niste nenorociți care i-au bani degeaba!…

  2. Oooo, da.. Fost-ai lele,. Acu vizibil nu deține cea mai importantă materie,. Cea cenușie,. cu care produci aur,.

  3. Inca mai avem cadouri pentru stapanii externi.ne confirma si academia acest lucru,care e gata sa dea si ea o mana de ajutor.vanzarea si tradarea tarii au ajuns sporturi nationale.

  4. – daca ai resurse considerabile cunoscute , atunci pentru ce iti mai trebuie un serviciu puternic de cercetare-explorare ?
    – de unde mineri , de unde preparare eficienta ?
    – vad ca continua povestea din vremea comunistoida care lauda superbele si inestimabile bogatii – vezi zicerile cu sisturi bituminoase , sulf din Calimani , haur Rosia M. …

  5. Pacat ca acel EMINOVICI , BOTEZAT ULTERIOR , EMINESCU , S-A NASCUT PE ACEST TERITORIU !!!

  6. Academia Romana a inceput sa cante melodia de la Gold Corporation pt distrugerea naturii. Care este valoarea in bani ale acestor zacaminte cu mii de tone de steril si zeci de grame de minereu ?!! Mai puneti mana pe harti geologice!!! Sa le fie rusine pt ce salarii si pensii au!!!

  7. Bula de AUR la cursuri internationale:
    -1980=2.000 $/uncie;
    -1999=400 $/uncie;
    -2011=2.000 $/uncie;
    -2015=1.100 $/unci;
    -2024=2.300 $/uncia.
    Ha…ce mai vor k-k-demicienii: Cote de impartire a productiei, adica, unii cu carca si altii cu expertiza!
    Alta gogoritza a domnilor k-k-demicieni: Punerea in practica a unui program de cercetare-exploatare geologica…pai n-au fost harti(foarte secretoase) cu toate mineralele existente in subsolul de la rRomanica-bramburica si s-au evaporat asa cum nu mai exita nici Actul cu Bechtel-autostrada?!?
    Daca institutiile de cercetare in ale geologiei ale Academiei bastinase sunt fara obiectul muncii…sa participe la licitatii internationale!
    Ps. Inainte de anul 2.000 la Universitatea Bucuresti era un afis la intrare ca faceau inscrieri pentru studenti(inca din iarna) la geologie FARA EXAMEN!!! Iar in toamna se laudau ca incep anul universitar si cu 600 de studenti…
    Ce tzara!

  8. Academia româna, cel puțin departamentul din zona cercetării geologice și valorificării resurselor minerale ar trebui să își schimbe denumirea in Cercul poeților fără legătură cu realitatea. Dragii noștri veșnici și altor cunoscători mai ieșiți la aer…că poate astfel nu mai repetați aceleași prostii constante din ultimii 15 ani. Limbajul vostru îmi aduce aminte de școală de vară a lui Ion Iliescu. Poate in timp reveniți printre oamenii care fac ceva….că deja suntem sătui de poveștile voastre gen nuci seci, umplute de cuvinte pompoase.

  9. Stiri recente:
    -Regionalele CFR Iasi si Craiova suspenda dzeci de trenuri de calatori din lipsa de mecanici(!);
    -Rezervistii din jud. Braila si Galati, recent chemati la antrenamente, au in jur de 50 de ani si unii sunt si supraponderali;
    -K-k-demicienii nu specifica ce se va face cu aurul pe care propun sa fie extras…daca se trimite tot la Londra care e chichirezu?!?
    Etc.,etc.

  10. Si se gandesc ca este timpul sa dam si ultimele zacaminte ca in Mali si alte tari ”bune” doar pt exploatarea de minereuri, unele rare…Deja guvernantii au inchis ochii cand agricultura se clatina, iar seniorii care nu mai au ce pierde ne sfatuiesc sa…le urmam drumul…

  11. academie,cuvinte frumoase,fraze mestesugite,problematica incalzirii globale,aurul sa fie extras numai din parauri,cu șaitrocul,ca acum 2000 de ani,sa spuna singurul cautator de aur autorizat din Romania,doamna Georgeta D.

  12. In 2000 uncia de aur costa 280$, azi costa 2330$. Atunci, BNR spunea ca nu e rentabil sa cumpere aur din Romania. Nici azi nu e?

  13. @Pkly.La Universitatea din Iasi,la Geologie,sunt mai multi profesori decat studenti.Profesorii spun clar ca cercetarea si exploatarea zacamintelor polueaza,ca mai bine studiem poluarea ca asta este la moda pe langa petrol.Daca intrebi ceva de cercetarea sau exploatarea minereurilor esti tratat ca un ratat si trimis la plimbare.

  14. A. UNDE sunt Studiile si Cercetarile SECRETE FURATE odata cu „PRIVATIZAREA” Insitutelor Geologice?
    B. CUM te asiguri tu STAT Roman ca dupa Terminarea Exloatarii MINIERE
    (Ca ailalta, a OMului de catre NeOM merge inainte, chiar daca I S-A abrogat implicit Forma SOCIALA, vazuta – Numai Narozii SINCERI si Slugile PERFIDE de AICI, ale HOTILOR Profitori „NU CUNOSC” si „NU RECUNOSC”),
    da’ neRecunoscuta TOCMAI de catre FOSTII de pe TIMPURILE „Comuniste” sau de PLODurile LOR, CeiCARE NE
    FXXXAU cu
    – Socialismul Stiintific,
    – Economia Politica Socialista si
    – MarxismLeninismul
    AIA au sa reFaca MEDIUL alterat, ca la „Inainte de Potop”?
    Cand TU, STAT (DEGEABA) RomanNU ai fost in Stare sa:
    – retii AICI, la LOCuu’ UCIDERII la Condus BEAT, pe Ucigasul lui Teo PETER
    – GASESTI si ADUCI la Judecata pe VIOLATORII Fetelor din Caracal, si macar Ramasitele Pamantesti ale BIETELOR Fete, NU mai vorbesc de Imunitatea si ImPunitaea TUTUROR Mebrielor Reteleei de Prostitutie de ACOLO< afara de TOATE Retelele de Prostitutie FORTATA si Scalvie ABJECTA a Fetelor de ROMANI Saraci din TOATA Romania SI TOATE Ramificatiile EXTERNEale Scarbosului TRAFIC de Fiinte UMANE.
    – Recuperezii Banii FURATI CINIC"EGAL" de catre Bechtel
    – GASESTI Toate Ramificatiile OCULTE care NE impiedica sa NE facem AutoStrazi cu care sa UNIM Romania definitiv.
    De o Pilda DE CE UNuu', FOST Mare l-a speriat FICACE,
    BAZAT fiind Ala PE Cineva (CINE,CARE si DE UNDE si CUM) pe Victor PONTA,
    ditai Prim Ministru prin 2012 (Parca) sa faca AutoStrada Campina Brasov.
    – CINE si CUM si CuCINE din Romania a pus la Cale CRIMA Abominabila de la COLECTIV, "ca sa MOARA Oameni" – CUM i-a scapat TAMPITULUI de Pesedinte al Romaniei – ca sa NU IASA PONTA Presedinte.
    TU, STAT – DEGEABA – Roman NU ai fost in Stare sa FACI Dretatile in TOATE Cazurile si sustii ACUM prin Academia ROMANIEI ca TREBUIE sa faca AIA, Exploatatorii CURAT DUPA?
    CUM?
    CAND?
    CuCINE?

  15. CONCLUZIA SUMMITTURILOR UE-NATO după studiile academice–: ce țară bogată -s-o facem fără băștinași-!(ăi mai nehotîrîți:PĂCAT CĂ-I LOCUITĂ!)

  16. Ma intreb cati dintre cei care injura atat de vartos si cel mai inalt for stiintific al Romaniei si-au luat in mod cinstit examenul de bacalaureat. Probabil ca Academia Romana ar trebui sa se implice si intr-un proces de reabilitare a sistemului de invatamant, astfel incat cei de teapa celor de mai sus sa fie cat mai rari. Personal, sunt bucuros ca, in sfarsit, Academia se implica in rezolvarea problemelor de actualitate ale tarii. Destul a durat dictatura prostilor.

  17. Academia actuala este cea mai slaba calitativ din toata istoria ei. A ajuns o subunitate militara unde conducatorii sunt numiti pe cu totul alte criterii decat cele academice. Semnalul transmis afara este ca acolo exista o adunatura de impostori.

  18. Să nu ne mințim siguri, iarăși.Ion Aurel Pop, Răzvan Teodorescu și Vulpe sunt istoricii care au semnat încât Gold Corporation a avut cîmp liber. Alții – se pot spune pe nume – au lucrat cu firma. A ajuns oare cercetarea afacerii la ușa lor? Ce Academie, domnule? Ne facem de minune cu așa inși.

  19. După plecarea lui Solomon Marcus și rateul Matematicianului Viorel Barbu la alegerea de Președinte, (E+03)academia Română a devenit un cimitir de elefanți al PĂDURENILOR.
    Tot mai puținii Oameni de Știință reali, cum ar fi Chimistul Marius Andruh, dau un lustru nemeritat unora ca Dumitrache, Dăianu, Doru Pamfil și alți CIRIPITORI notorii, măR🤮g…

  20. Academia Romana sa ne prezinte detaliat, activitatea SOVROM-urilor infiintate de rusi dupa al doilea razboi mondial, pentru a fura bogatiile subsolului romanesc: minereuri de tot felul, petrol, etc. Dupa ce se instiinteaza poporul, mai vedem ce se poate exploata, ca numai cu haldele de steril, e mai greu..In acest caz, e nevoie de tehnologie foarte scumpa, pentru a stoarce din steril ce se mai gaseste!!!!

  21. intre membrii corespondenti ai cademiei sunt profesori facuti cu aceeasi carte IDENTICA publicata la doua edituri diferite la care au schimbat caracterele ( nu caracterul ca ala…) ca sa nu fie pe aceeasi pagina propozitiile si imaginile…. Avem si academicieni facuti pe baza apartenementei la o anumita structura oculta care au ascensionat copiind din greu , asa ca stam ca pe un butoi de gunoi. Nu am auzit nimic de cazul tezei lui prim ministru fost, nici de a slugii de la conducera MAI asta a fost lasta pe seama tribunalului , ca acolo sunt oameni competenti!

  22. 33 de ani c..academia romana a dormit în papuci, trai nineaca , și acum ” se face ca lucreaza”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.