Acorduri semnate între România şi China: Ce proiecte sunt vizate

România şi China au semnat, luni, acorduri de colaborare pentru înfiinţarea în comun a unui parc tehnologic şi reluarea exportului de bovine pentru reproducţie şi carne de porc către China, dar şi mai multe documente de colaborare în energie, inclusiv în domeniul nuclear şi termoelectric.

În domeniul energiei s-a semnat un Memorandum de Înțelegere între Departamentul pentru Energie și Administrația Națională pentru Energie din China, pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare, document parafat de ministrul Constantin Niță, și Xu Shaoshi, ministrul Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă în domeniul proiectelor nucleare, potrivit Agerpres.

Totodată a fost semnată și o Scrisoare de intenție între SN Nuclearelectrica — China General Nuclear Power Corporation (CGN), din partea României semnând directorul general SN Nuclearelectrica, iar din partea chineză președintele companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN).

De asemenea, a fost încheiată și o înțelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 și 4 de la centrala termoelectrică Deva, semnată de Daniel Andronache, director general Complex Energetic Hunedoara, și Zhao Ruolin, președintele companiei China National Electric Engineering Co.

Tot în domeniul termoenergetic a fost parafat un Acord de intenție de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari — Complexul Energetic Oltenia.

Potrivit Agerpres, s-a agreat în domeniul hidroenergetic o Scrisoare de confort în vederea realizării proiectului Cheap Tarnița Lăpuștești, înțelegere semnată din partea română de Dan Cârlan, director companie de proiect Tarnița-Lăpuștești, și din partea chineză de Yun Lian, vicepreședinte executiv Sinohydro Corporation.

În domeniul cooperării economice, Andrei Gerea, ministrul Economiei, și Gao Hucheng, ministrul chinez al Comerțului, au parafat două Memorandumuri de înțelegere privind promovarea cooperării investiționale și, totodată, elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru înființarea în comun a unui parc tehnologic.

Totodată, România și China au parafat două Protocoale de înțelegere în domeniul sanitar-veterinar între ANSVSA și AQSIQ, privind exportul de bovine pentru reproducție în R.P. Chineză și exportul de carne de porc congelată în R.P. Chineză. 

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, și Huo Yuzhen, ambasadorul chinez la București, au semnat Programul cultural pentru perioada 2013-2016 dintre cele două țări și Acordul dintre Guvernul României și Guvernul R.P.Chineze cu privire la înființarea și funcționarea Institutului Cultural Român de la Beijing și a Centrului Cultural Chinez de la București.

În domeniul IT a fost parafat un Memorandum de Înțelegere între Ministerul pentru Societatea Informațională din România și Huawei Technologies Co.Ltd, act semnat de Dan Nica și de Lu Yong, manager regional Huawei Company.

Totodată, va fi parafat un acord între Mingyang Wind Power Group și Romanian Păunescu Corporation pentru investiții în centrale eoliene și echipamente de export.

Tot luni, reprezentanţii guvernelor român şi chinez au semnat, la Bucureşti, o Declaraţie comună privind „aprofundarea cooperării bilaterale în noile circumstanţe”, prin care garantează colaborarea indiferent de eventuale schimbări internaţionale şi interne şi arată că UE şi China sunt forţe strategice.

În document, partea română arată că va continua ca şi până acum să aplice ferm politica unei singure Chine şi să sprijine cauza reunificării Chinei.

Premierul Victor Ponta a apreciat că semnarea documentului reprezintă încă un pas către realizarea unui parteneriat „cu adevărat strategic” între România şi China.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.