Activitatea din şcoli, paralizată timp de două ore

Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar vor intra, miercuri, în grevă de avertisment, în intervalul orar 11:00 – 13:00, timp în care cursurile nu vor avea loc, au anunţat preşedinţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţiei Naţională Sindicală „Alma Mater”.

Potrivit sursei citate, în cazul în care nu vor exista reacţii din partea autorităţilor, organizaţiile sindicale ameninţă cu greva generală, începând din data de 22 mai 2023.

Decizia a fost luată ca urmare a rezultatelor unui Referendum privind declanşarea grevei generale în Învăţământ, efectuat în interiorul acestor organizaţii sindicale, precum şi implicaţiile acestei acţiuni pentru procesul educaţional.

Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.

De asemenea, sindicaliştii solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

Sindicatele din Educaţie au demarat protestele încă din luna aprilie a acestui an, când au pichetat timp de două zile (pe 25 şi 26 aprilie) sediul Guvernului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. Mare brânză un kil de cas! De ce n-au făcut greva anul trecut când s-a „dormit” de acasă! Succesuri EBA!

  2. Tam tam-ul de a trimite oile la vot să fim intrigați să fie scandal psd-ul ba nu Pnl-ul lasă ba că amândouă sunt aur e de vină da lasă-ma cu usr-ul tău …se creează audiență prin această grevă scandalul întreține democrația ….de ce nu intervine Ciolacu , Ciucă sau Werner și să zică când este vorba de copiii țării rugăm sindicatele să nu țină această grevă și negociem și fără să se țină greva ……dar comanda este să fie scandal căci asta este scopul ….de asta vedem și maimuțărelile de arestări Pițurcă,Dan Diaconescu cazul Dincă reality show …totul la ordinul serviciilor… având drept scop să ne entuziasmăm să ne întristăm să ne bucurăm uni să il iubim pe Putin alții să-l urască … alții să țină cu Trump alții să-l urască ..acum suntem anti sau pro Erdogan ….pro Ronaldo sau anti Ronaldo …hai cu scandalul ….daia totul este extrem ..;)

  3. Ce bine ca o sa-mi mareasca pensia in anul 2070 la 110 ani 1500 de lei.

  4. Creanga a scris despre buchiseala de la seminarul teologic, Caragiale despre „Un pedagog de scoala noua”, nu suntem departe de vremurile acelea, educatia este rupta de natura, meritul pt ce stiu copiii este mai mult al lor, si al parintilor daca fac eforturi si ii ajuta la invatatura. De mai bine de cincizeci de ani se tot insista cu importanta educatiei, incat declaratiile despre asa-zisa preocupare pt invatatura au devenit stereotipuri , insa rezultatele nu apar, oricat s-ar cheltui cu salariile, ori cu doctoratele dintre care unele sunt controversate in ce priveste originalitatea sau daca sunt bune de ceva, si asemanator cu gradele didactice(lucrarile de grad).Cauzele sunt:rasturnarea ierarhiei valorilor, faptul ca prosperitatea depinde de resurse( fara resurse nu se pot procura bani doar pe ce se invata:de ex, cineva poate sa stie foarte bine istorie, insa nu reuseste sa transforme ce stie in bani, nu exista cerere pt asa ceva sau altii din afara stiu mult mai mult). La fel, oricate cunostinte tehnice are cineva, are nevoie de tehnica(utilaje), energie si materii prime ca sa produca ceva, si de piete de desfacere pe care sa vanda ce produce, iar daca tinem cont si de competitia mondiala acerba…Fara sa se tina cont de principiile ec. de piata, maririle de salarii ale unor categ.de bugetari inseamna de fapt o redistribuire a ceea ce exista: privilegiatii triseaza, fac presiuni(greve) si castiga, in timp ce altii defavorizati pierd.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.