ACUE ia de guler Guvernul

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie solicită Guvernului să respecte independenţa decizională a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi cere totodată recunoaşterea costurilor realizate de operatorii de distribuţie, conform metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate.

De asemenea, într-un comunicat remis, miercuri, ACUE subliniază că amânarea sau intervenţia Guvernului constituie o interferenţă politică nepotrivită, care ar putea duce la distorsiuni semnificative ale pieţei.

Reprezentanţii Federaţiei semnalează că proiectul de OUG propus în analiză în şedinţa de Guvern de miercuri contravine principiului independenţei autorităţii de reglementare şi riscă să stopeze dezvoltarea infrastructurii energetice a României, într-un moment esenţial şi sensibil pentru sector.

„Articolul 2 (2), inclus în proiectul de OUG, publicat în consultare publică, în data de 13 martie a.c., pune sub semnul întrebării neutralitatea deciziilor autorităţii naţionale de reglementare a energiei”, se menţionează în comunicat.

Sursa citată precizează că, potrivit legislaţiei europene şi naţionale, autorităţile de reglementare trebuie să fie independente atât de interesele industriei, cât şi de Guvern.

„Astfel, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este autoritate administrativă autonomă, sub control parlamentar, independentă decizional, organizatoric şi funcţional. Operatorii de distribuţie desfăşoară o activitate reglementată. Metodologia de determinare a tarifelor implică obligativitatea asigurării viabilităţii financiare a societăţilor de distribuţie”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii ACUE precizează că înţeleg că pachetul de măsuri de intervenţie, adoptat de Parlamentul României în anul 2022, a avut în vedere respectarea unui principiu agreat la nivelul statelor membre iar măsura îngheţării tarifelor de distribuţie şi transport a avut un caracter temporar, numai pentru perioada aprilie 2022 – aprilie 2023, cu înţelegerea evidentă că, la finalul acestei perioade, se va reveni la reglementările în vigoare, în cazul de faţă la metodologia ANRE de calcul şi de recunoaştere a tarifelor reglementate.

„Pentru a depăşi provocările tranziţiei energetice şi securităţii aprovizionării, respectarea cadrului de tarifare este o condiţie sine qua non pentru asigurarea necesarului de investiţii. Preocuparea statului român trebuie să se orienteze spre modele de remunerare şi de stimulare eficiente şi orientate spre viitor pentru a permite transformarea reţelei şi tranziţia energetică. Pe sens invers, de această dată, statul român propune soluţii care vor duce implicit la blocarea şi întârzierea investiţiilor în sectorul de distribuţie”, a declarat Daniela Dărăban, directorul executiv al ACUE.

ACUE reaminteşte că, în contextul crizei energetice, în anul 2022, operatorii de distribuţie au depus eforturi consistente pentru a asigura lichidităţile necesare derulării programelor de investiţii şi mentenanţă, pentru optima funcţionare a reţelelor, astfel încât calitatea serviciilor prestate clienţilor să nu aibă de suferit. Au fost investite aproximativ 2 miliarde lei în distribuţia de energie electrică şi aproape un miliarde de lei în distribuţia de gaze naturale, conform datelor centralizate la nivelul Federaţiei, pentru anul 2022.

De asemenea, operatorii de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale au investit, în total, 10,5 miliarde lei în perioada 2018-2021, conform datelor publicate de ANRE.

„Pentru a îndeplini obiectivele de decarbonizare şi a se menţine în tendinţele de evoluţie la nivel european, precum şi în line cu legislaţia naţională (ex. „gratuitatea” racordărilor şi extinderilor de reţele), operatorii de distribuţie au suplimentat deja bugetele de investiţii pentru modernizarea şi extinderea reţelelor, racordarea clienţilor noi, integrarea surselor de energie regenerabilă în creştere, adaptarea reţelelor de distribuţie la standardele „H2 ready”, integrarea electromobilităţii, digitalizarea şi securizarea sistemelor de distribuţie. Mai mult, sectorul de distribuţie de energie trebuie să beneficieze de un cadru de reglementare coerent şi aliniat cu aşteptările şi cerinţele clienţilor, din ce în ce mai mult interesaţi şi încurajaţi pentru adoptarea unor soluţii energetice eficiente (ex. prosumatori, contorizare inteligentă), nerealizabile în lipsa unor reglementări care să respecte acest obiectiv comun. Fără un cadru de reglementare predictibil, transparent şi corect, România riscă să se confrunte cu provocări majore ale reţelelor de distribuţie de energie”, susţin reprezentanţii ACUE.

Conform proiectului de OUG, în perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2025 „tarifele reglementate de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale, precum şi tarifele reglementate de transport al energiei electrice şi gazelor naturale se stabilesc de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, conform reglementărilor în vigoare. Începând cu data de 1 aprilie 2023 tarifele reglementate se aprobă luând în considerare exclusiv rata anuală a inflaţiei şi acoperirea costurilor suplimentare aferente consumului propriu tehnologic, respectiv consumului tehnologic, care se capitalizează.”

ACUE este Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie care şi-a asumat misiunea de a contribui la dezvoltarea industriei energetice şi la competitivitatea economiei româneşti, prin promovarea beneficiilor pieţei libere, a practicilor concurenţiale corecte şi a mecanismelor care contribuie la buna funcţionare a pieţelor de energie electrică şi de gaze naturale. ACUE are 23 de membri, printre care se numără grupuri importante din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, cu un număr total de 22.500 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro.

Guvernul decide peste „capul” ANRE

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. De 39 de ori într-un an jumate?
    citat: prețul final pentru un produs reglementat de ANRE [nm gaze] a crescut în ultimele 18 luni [nm 01.2021-08.2022] de 38,77 ori (!!!). (Să înțelegem de ce trebuie să plătească statul atât de mult pentru plafonarea prețului la gaze!, Dumitru Chisăliță)
    PS Romgaz, Petrom și Transgaz sînt majoritare de stat.

  2. Nu exista nici o justificare reala, a majorarii preturilor. Nu mai vrea sa iasa gazul decat la pret ,de 30-40 de ori mai mare.? Nu s-au facut investitii majore,in nici un domeniu energetic,ca sa pretinda furnizorii si distribuitorii majorare de preturi,ca dovada au fost profiturile uriase in anul 2022. Atata timp cat gazul este in pamant romanesc,el apartine noua poporului, tuturor,asa cum petrolul din Norvegia apartine norvegienilor.Cum pe timpul lui Ceausescu nu crestea pretul la gaze si acum, topaie in fiecare luna?Singura investitie pe care o vedem , este ca se schimba toata ziua contuarele,le ia de la un consumator si se pun la altul[la energie electrica.la gaze] Utilitatile sunt de importanta strategica,de ele depind existenta unui popor,sanatatea lui.,ele ar trebui sa fie la preturi derizorii,nu astronomice.

  3. Din același articol amintit mai sus, citat:
    Halucinant (!!!) Calculând profitul theoretic înregistrat de furnizorul cu capital 100% de stat care vinde gaze în regim reglementat de FUI*, constatăm ca acesta a crescut în ultimele 18 luni de cca 144 ori.
    Golăneala de pe piața energiei, coroborată cu păcălirea opiniei publice, transpusă în inventarea continuă a salvatorilor care rezolvă problema creată de ei înșiși, este problema care i afectează pe români.
    *FUI-furnizor de ultimă instantă

  4. Ambele si toate sunt politic! Verbal se ciocnesc dar in acte sunt in acelasi balon infect pentru furt din buzunarul cetatenilor! Nu e bascalie!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.