UE va da bani pentru armata Republicii Moldova

Uniunea Europeană urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, pe fondul dezvăluirilor despre eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental de la Chişinău, transmite miercuri Radio Europa Liberă Moldova, care citează EUobserver.

Potrivit sursei, care citează un memorandum intern al UE, cea mai mare parte a banilor va fi cheltuită pe un „radar mobil de supraveghere cu rază lungă de acţiune la sol’, pentru a ajuta Republica Moldova să îşi controleze spaţiul aerian.

Restul banilor vor fi cheltuiţi pentru vehicule tactice uşoare de mare mobilitate şi camionete, stivuitoare, autobuze şi camioane, echipamente de comunicare şi antipiraterie informatică.

Banii urmează să provină din programul Facilităţii Europene pentru Pace (European Peace Facility), un fond comun de 8 miliarde de euro creat de ţările UE, din care cea mai mare parte este destinată Ucrainei.

Achiziţiile pentru Republica Moldova vor fi gestionate de sucursala de achiziţii militare a Estoniei – Centrul estonian pentru investiţii în domeniul apărării.

Republica Moldova intenţionează, de asemenea, să achiziţioneze „un sistem radar de supraveghere aeriană, în completarea radarului propus în cadrul măsurilor de asistenţă ale UE”, adaugă EUobserver.

Pe 6 martie, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova şi liderul partidului de guvernământ (PAS), Igor Grosu, a declarat într-un interviu că autorităţile moldoveneşti au solicitat UE sisteme de apărare antiaeriană, prin intermediul programului Facilităţii Europene pentru Pace.

„Autorităţile europene şi-au exprimat disponibilitatea”, a spus Grosu, adăugând că „decizia este încă în curs de analiză’.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, mai multe rachete au survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova şi fragmente de rachete au căzut în câteva localităţi din nordul republicii, la graniţa cu Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. Recomand un NEXRAD de la Lockheed Martin. Se poate manipula si vremea probabila. Doi epuri dintr-o lovitura

  2. Bai, sa fie-al dracu! Te pomenesti ca UE i-a dat bani si lui Sadam si chiar si lui Bin-Laden, ca si aia erau din UE, nu? Si si ei erau atacati.

  3. ?? prin bugetul statului roman, sau prin politicienii romani care se ocupa cu escrocheriile, cumva?

  4. …ce misto!…din fonduri destinate pacii aprovizionam armata!…

  5. Iată consacrarea europeană a fraților moldoveni! Înainte de căldură, mâncare și haine second-hand Europa le trimite vestoane, bocanci și chipie militare, dar și ce îi mai ruginește prin depozitele militare de prin anii 50. Flinte, azvârlitoare de toate soiurile și antiaerienele alea de-au apărat cerul Berlinului în anii 42-45.

  6. Interesant../Cine este de fapt UE ?? Ai cui sunt banii de care dispune fără imputernicire ?? De ce țările membre contribuie pentru armata unei țări ne-membre ?/Cum de o astfel de inepție este privită cu ingăduință de restul ?/ De funcționează, de ce UE nu inarmează pe banii unionali de exemplu pe romania ?/ De ce romania se inarmează pe banii bugetarilor și nu pe banii unionali ??

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.