Acuzaţii de grup infracţional în sânul Jandameriei

Comandantul unei unități de Jandarmerie din București, dar și subordonați ai acestuia, au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT, fiind acuzați de camătă și delapidare.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, patru persoane au fost trimise în judecată pentru constituirea unui grup infracțional organizat, camătă, complicitate la camătă, delapidare în formă continuată și complicitate la delapidare în formă continuată.
Conform procurorilor, începând cu anul 2011, „comandantul U.M. 0260 – Baza de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cu gradul de colonel, folosindu-se de influența pe care o exercita asupra unor subordonați, uzând în mod nelegal de prerogativele funcției sale, a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat persoane aflate în subordinea sa directă”. Grupul a fost constituit cu scopul de săvârşire în mod repetat, printre altele, a unor infracţiuni de camătă, dar și delapidare.

împrumuturilor cu dobândă, acordate în afara cadrului legal erau, în general, subordonați ai inculpatului C.M. sau persoane din cercul său relațional, iar sumele împrumutate erau cuprinse între câteva sute de euro și câteva mii, uneori chiar și zeci de mii, dobânda impusă fiind între 10 și 20%, în funcție de sumă”, arată procurorii DIICOT.

De asemenea, comandantul ar fi dispus în mod repetat unor subordonați să-și însușească importante cantități de combustibil de la stația de carburant a parcului auto al unității, combustibil scos ilegal din unitate și transportat în alte locații, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupului infracțional.

Deşi existenţa acestui grup infracţional organizat, cât şi faptele săvârşite de membrii acestuia, au fost aduse de mai mulți lucrători ai Jandarmeriei şi la cunoştinţa unui comisar şef, angajat al fostului Departament de Informaţii şi Protecţie Internă, acesta nu a luat măsuri. „Mai mult decât atât, acesta a sprijinit în mod constant şi conştient activităţile infracţionale derulate de către inculpatul C.M., acordându-i atât protecţia necesară, cât şi consilierea în unele situaţii”, mai arată procurorii.

„La momentul constituirii, scopul grupului infracțional organizat a fost acela de săvârșire a unor infracțiuni de camătă, pentru ca, ulterior, începând cu anul 2015, acesta să cunoască o diversificare a sferei ariei de preocupare prin extinderea acesteia în direcția săvârșirii unor infracțiuni de delapidare, în formă continuată, activitate derulată în perioada noiembrie 2015 – iulie 2017”, se mai arată în comunicat.

Dosarul a fost înaintat spre soluționare Tribunalului București.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Dacă este vorba de un cunoscut și reputat medic chirurg, de un profesor universitar, de un judecător numele apare complet scris cu litere de o șchioapă. Când este vorba de jandarmi discreție totală, prezumție de nevinovăție la maxim.

  2. Cam tarziu reactioneaza presa. Despre politie ne – am lamurit . Mafia vine chiar in sectii si lasa spagile sau prin intermediari , de multe ori politisti al carui job asta este. Politia s – a transformat in functionari de primarii. In loc sa te impresioneze prin harnasamentul afisat si prin niste constructii fizice imoresionante , politistii ,,manji” iesti de pe bancile academiei de politie exceleaza prin constructii fizice de pigmei si fete peste tot, ,,organele” afiseaza carnete de amenzi – care se negociaza si niste catuse uitate pe centiron.. Dar si jandarmeria a inceput de mult sa calce stramb. Mai ales dupa proba de ,,militieni” data in 10 august 2018. Aceste doua brate ale societatii care ar trebui sa apere cetateanul sunt construite si se avanseaza dupa vechile principii ale organelor de represiune din anii 1950 – 60. Este un adevar trist. In filmele italiene si spaniole din anii 1950 si 1960 ne agasa prezenta pe strazi a celor doi politisti , in echipa pe strazi. De 72 de ani numai cazuri ca ,,RAMARU” criminalul de poveste , care cerdem ca ascundea pe un printisor comunist, scotea pe strazi toate ,,birourile ” caldute ca si acum . Mai este mult de facut in Romania pana cand aceasta sa ajunga o democratie capitalista.

  3. In 1999 mi s-a spart apartamentul din Bucuresti. Dupa citeva luni de vizite la sectia de politie respectiva, pentru a avea informatii referitoare la mersul anchetei si de asteptat ca popindaul (ca sa nu spun ca prostul !) am aflat ca ofiterul de politie care coordona ancheta tocmai dusese arestat, pentru „complicitate cu infractorii” ! …

  4. Este o mare rusine peentru diicot sa vine dupa cu un caz petrecut in urma cu noua ani!!!!Ce au pazit pana azi ?Salarii mari au luat,chefuri cat cuprinde.Aceasta clica de procurori ar trebui desfiintata si ”domnii” anchetati.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.