Adio, Lucio Dalla!

O zi sumbră. Cu o tristeţe imensă am aflat vestea dispariţiei marelui compozitor, interpret şi poet Lucio Dalla. O carieră discografică de 50 de ani, cu succese fulminante. Azi dimineaţă, la Montreux, în Elveţia, unde se afla pentru un concert ce urma să aibă loc astă-seară, ce făcea parte din turneul european programat pentru o lună, ce trebuia să se sfârşească la Berlin, a murit din cauza unui infarct. Pe 4 martie ar fi împlinit 69 de ani.

Îl văd şi acum în faţa ochilor, la recentul Festival de muzică de la San Remo, dirijând cu poezie şi intensitate piesa „Nani”, interpretată de Pierdavide Carone, pe care a orchestrat-o în mod magistral. Melodiile lui erau încărcate de căldură şi de sensibilitate. Un bolognez care cânta în napolitană. A semnat coloana sonoră la numeroase pelicule, precum „Europa canta”, în regia lui José Luis Merino (1966), „Quando dico che ti amo”, regizat de Giorgio Bianchi (1967), „I sovversivi”, de Paolo şi Vittorio Taviani (1967), „Questi fantasmi”, de Renato Castellani (1968), „La mazurka del barone, della santa e del fico fiorone”, de Pupi Avati (1975), „Borotalco”, în regia lui Carlo Verdone (1982), „I picari”, regia Mario Monicelli (1987), „Pummaro”, de Michele Placido (1989), „Al di là delle nuvole”, de Michelangelo Antonioni (1995), „Gli amici del bar Margherita”, regia Pupi Avati (2009)… În 2006 a interpretat rolul lui Sancho Panza din „Don Quijote”.

Lucio Dalla şi Francesco De Gregori într-un emoţionant concert

Melodiile sale vor fi fredonate de toţi cei care i-au iubit muzica. Nemuritoare rămân „Caro amico ti scrivo”, „Te voglio bene assai”, „La Signora”, „Milano”, „Tango”, „Anna e Marco”, „Cosa sara”, „Notte”, „L’anno che verra”, „L’ultima luna”, „Stella di mare”…

Melodia sa „Caruso”, o adevărată perlă, va deveni, cu siguranţă, un imn al muzicii. „Te voglio bene assai/ ma tanto tanto bene sai/ e’ una catena ormai/ che scioglie il sangue dint’ e’ vene sai”…

Între „Caruso” şi „Gesu bambino” au trecut 50 de muzică, peste 9 milioane de discuri vândute. A ştiut ca nimeni altul să evite banalitatea cuvintelor şi să dea valoare textelor cântecelor sale, în care răzbat şi tonalităţile jazz-ului. Gino Paoli a fost cel care l-a încurajat să-şi urmeze cariera în 1964, cu „Ma questa sera”. Un alt succes, „Bisogna saper perdere”, cu care obţinea în 1971 locul al III-lea la San Remo. Urmează un alt hit, „Piazza Grande”.

Cu Gianna Nannini

Un mare succes obţine în 1977 cu „Come è profondo il mare”. În 1979 lansează discul „Banana Republic”, împreună cu Francesco De Gregori, epocal în topul italian. În 1980, cu „Balla balla ballerina”, pe muzică rock, cucereşte din nou scena muzicii.

Capodopera sa, „Caruso”, lansată în 1986, este dedicată marelui tenor Enrico Caruso. A fost una dintre melodiile preferate ale lui Luciano Pavarotti, ale lui Andrea Bocelli, Gigi d’Alessio, Al Bano, Massimo Ranieri, Julio Iglesias. Într-un turneu fabulos, alături de Gianni Morandi, cu populara „Vita scritta”, obţine un răsunător succes.

În 1990, un nou Lucio Dalla, cu albumul „Cambio”, ce conţine celebra piesă „Attenti al lupo”, scrisă de Ron. Albumul cu care salută noul mileniu este „Ciao”, care-l duce pe Dalla către momentele lirismului popular. Ultimul album, „Angoli nel cielo”, din 2009. În acest arc al timpului, discografia lui Lucio Dalla prezintă un artist expresiv, fără limite, capabil de a absorbi şi a amesteca culorile şi sunetele într-o manieră unică.

În duet cu Luciano Pavarotti

A cântat în duet cu Mina, doamna muzicii italiene în „Amore disperato”, cu Ornella Vanoni, cu Luciano Pavarotti, cu Francesco De Gregori, interpretând „Addio a Napoli”, cu Roberto Murolo, în „Nun parlà”, cu Gianna Nannini, cu Sal Da Vinci în celebra „Malafemmena”, într-un aranjament de Premiu Oscar, cu Massimo Ranieri, în „Caruso”…

O barcă avariată, „Surriento”, fantasma tenorului. Un cântec destinat să facă înconjurul lumii. Lucio Dalla a devenit o mărturie a cântecului napolitan clasic şi modern, de la „Te voglio bene assaje” la „Anema e core”, ultima melodie propusă la San Remo.

Într-un interviu, Lucio Dalla mărturisea: „Ce marxist? M-am inspirat din «Opus Dei». Nu mă consider nici comunist, nici marxist. Sunt un catolic profesionist. Caut în toate frumosul. Căutarera divinului şi a transcendenţei face parte din natura umană. Cred că Dumnezeu este pretutindeni. În figura oamenilor, dar şi în surâsul unui copil, ba chiar şi în muzica mea. Dacă ar fi să dedic Papei unul dintre cântecele mele, acesta ar fi «Inri», în care se vorbeşte despre doi îngeri, unul care reprezintă binele, altul, răul. Dumnezeu, în perfecţiunea sa, a creat conceptul de libertate. Dar libertatea nu înseamnă arbitrariu, ea implică responsabilitate. Fiecare poate să aleagă între bine şi rău. Şi numai Dumnezeu va judeca. Suferinţa nu face decât să întărească credinţa noastră. Uneori cred că răul e necesar ca un examen. Am fost şi sunt interesat de dialogul interreligios, cu condiţia să nu pierdem propria identitate. Sunt un pasionat al muzicii gregoriene. Nimeni nu trebuie să trăiască fără speranţă, dar fiecare trebuie să facă ceva pentru a avea această Speranţă”.

În duet cu Gianni Morandi

Lumea întreagă plânge dispariţia lui Lucio Dalla, unul dintre cei mai mari interpreţi ai muzicii italiene. Carlo Verdone spunea: „În urmă cu 15 zile m-a invitat să-i prezint noua sa carte. Vorbeam mereu la telefon şi de fiecare dată eram uimit de cultura sa”. Jovanotti exclama: „Nu pot să cred. Eşti mereu lângă mine, Lucio. Vor rămâne mereu cântecele tale, poeziile tale care înnobilau sufletul”. Francesco de Gregori afirma: „Ai plecat ca un gladiator. Nu pot să cred. Am auzit recent melodia ta «Piazza Grande», interpretată de Caterina Caselli, şi încă o dată m-a impresionat”. Profesorul Roberto Vecchioni, laureatul de anul trecut de la San Remo, cu lacrimi în ochi, se destăinuia: „Nu pot să cred. Era plin de vitalitate şi trăia viaţa cu intensitate. Vorbeam adesea cu el despre muzică, dar şi despre politică şi despre filosofie. Nu înţeleg de ce nu s-a mai agăţat de viaţă, cum s-a rupt totul deodată… Făcea parte, aş putea să spun, din viaţa mea”. Cunoscutul realizator de televiziune Maurizio Costanzo comenta copleşit de emoţie vestea morţii lui: „A dispărut unul dintre bunii mei prieteni. L-am avut ca oaspete de nenumărate ori în emisiunile mele. Lucio era coloana sonoră a vieţii noastre. Era un om sensibil, de o mare generozitate, aşa cum a demonstrrat şi la ultimul San Remo când s-a pus într-un rol dificil, acela de dirijor de orchestră pentru a lansa un tânăr”. Gianni Morandi îşi aminteşte de Lucio Dalla spunând: „Îmi vei lipsi, prietene. Mă gândeam la tinereţea noastră, la anul 1963, cât de mult eram legaţi la Bologna prin pasiunea pentru muzică. Tu ai fost unul dintre marii actori, cântăreţi, muzicieni, jazzişti, un om care vorbea lumii prin limba universală a muzicii. Muzica ta va rămâne în istorie”.

Laura Pausini declara: „Interpretam melodia lui «L’anno che verrà» într-un restaurant din Bologna. A venit lângă mine şi a început să mă încurajeze, să-mi dea aripi. A fost ca un înger, în toţi aceşti ani. În 11 martie trebuia să cântăm împreună într-un concert la Bologna”.

Împreună cu Giorgio Armani

Peppino Di Capri îşi amintea: „Lucio era foarte legat de Capri şi Sorrento. Cînd ne întâlneam, cânta la pian. Venea în casa mea de discuri de la Napoli şi îmi cerea părerea despre cântecele sale. Îi spuneam: Pleacă liniştit va fi un succes mondial”.

„A fost o voce puternică şi originală. La fel ca şi în melodia sa, «Gesu bambino», data de naştere era 4 martie ’43. Cred că este descrisă în ea viaţa lui. A fost un artist iubit de mulţi muzicieni din diverse generaţii. Îmi sunt şi acum în minte întâlnirile noastre şi mai ales ultima, la Bologna, într-o iniţiativă de binefacere în care el era atât de implicat, dedicându-şi tot timpul lui liber”, afirma preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano.

Interpretând una din melodiile sale

Adriano Celentano scria: „De astăzi lumea va fi mai în întuneric. De astăzi, rugăciunile mele vor merge către cer, rugându-mă ca poeţii ca el să nu mai moară”.

Acum, în centrul Bolognei, imensul său apartament e închis. Dar de la ferestre se aud sunetele faimoaselor melodii „Caruso” şi „Canzone”…

Fără el, astăzi suntem cu toţii mai singuri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.