Statele arabe înarmează rebelii sirieni, Iranul luptă cot la cot cu al-Assad

Rusia şi China s-au opus unei intervenţii occidentale în Siria, însă statele arabe care au sprijinit intervenţia NATO în Libia se pronunţă acum pentru înarmarea rebelilor sirieni. Pe de altă parte, aceştia arată că trupe iraniene şi ale Hezbollah luptă alături de regimul al-Assad.

Parlamentul din Kuweit a cerut, joi, ca rebelii sirieni care luptă împotriva regimului al-Assad să fie înarmaţi de către armata kuweitiană. „Parlamentul a emis o recomandare pentru întreruperea urgentă a oricăror legături cu guvernul sirian şi sprijinirea Armatei Libere Siriene. S-a cerut ca guvernul sirian să fie adus în faţa justiţiei internaţionale”, declară deputatul Ali al-Dekbafi.

Şi alte monarhii majoritar sunnite din Golf s-au pronunţat pentru o asemenea intervenţie în Siria majoritar sunnită, însă condusă de o minoritate şiită.

Premierul Qatarului, Hamad bin Jassim al-Thani, a declarat, joi, că a sosit timpul să fie studiate „toate opţiunile” pentru rezolvarea situaţiei din Siria. Premierul qatariot este în favoarea trimiterii unei misiuni internaţionale pentru menţinerea păcii în Siria, care să fie formată în principal de naţiunile arabe. Având în vedere precedentul din Libia, cand Qatarul a recunoscut că a avut militari pe teritoriul libian în timpul conflictului, împotriva prevederilor rezoluţiei ONU, premierul a declarat că nu există militari qatarioţi în Sirioa. „Nu este deloc adevărat”, a răspuns premierul acestor acuzaţii.

Faptul că mai multe state arabe au început să înarmeze rebelii sirieni a fost confirmat chiar de către Burhan Ghalioun, preşedintele Consiliului Naţional Sirian, organismul recunoscut internaţional al opozanţilor lui al-Assad. El a declarat, pe 1 martie, că va crea un consiliu militar care sa coordoneze întregul flux de arme primite din străinătate.

Dacă statele din Golf sunt pentru înarmarea rebelilor, secretarul-general al Ligii Arabe, Nabil Elaeaby, a declarat la Cairo: „Sunt împotriva folosirii violenţei şi Liga Arabă nu are nicio legătură cu înarmarea”. Cu toate acestea, Liga Arabă a emis o rezoluţie prin care cere tuturor arabilor să „ofere tot sprijinul politic şi material” opoziţiei din Siria, ceea ce diplomaţii arabi au interpretat ca pe o autorizare a începerii furnizării de armament către rebeli.

De partea cealaltă, regimul al-Assad este aprovizionat cu arme de Federaţia Rusă, în virtutea unor contracte anterioare declanşării violenţelor, pe care Moscova nu doreşte să le anuleze. Nave ruseşti încărcate cu armament au sosit, în februarie, în baza rusă de la Tartus, în Siria.

Mai mult, generalul sirian Hussam Awak, unul dintre comandanţii Armatei Libere a declarat că mai multe brigăzi de blindate ale armatei iraniene luptă acum împreună cu armata regimului al-Assad împotriva rebelilor. Generalul a arătat că o asemenea brigadă iraniană se află la graniţa dintre Siria şi Liban, unde staţionează din timpul războiului dintre Israel şi Liban, în 2007.

Pe teritoriul Siriei se mai află şi unităţi ale grupării Hezbollah, susţine generalul amintit. Una dintre acestea, botezată „101”, este specializată în asasinate. Awak a mai precizat că rebelii sirieni au arestat mai mulţi membri ai Gărzilor Revoluţionare din Iran, care se aflau pe teritoriul sirian.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.