Adio șomaj tehnic: Rămâne „kurzarbeit”

Ministrul Muncii Marius Budăi a precizat marți ce schimbări aduce pe piața muncii ridicarea stării de alertă. Acesta susține că nu se va mai acorda șomaj tehnic, dar că rămâne în vigoare kurzarbeit.

„Ridicarea stării de alertă aduce schimbări și în domeniul gestionat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale!

Astfel, nu se va mai acorda șomaj tehnic, dar rămâne în vigoare „kurzarbeit” (OUG 132/2020) încă trei luni de la ridicarea stării de alertă.
Și valabilitatea contractelor colective de muncă (CCM) se prelungește automat tot cu 90 de zile, iar părinții care au în îngrijire copii sau adulți cu handicap înscriși în sistemul de învățământ (OUG 110/2021) pot primi zile libere până la finalul anului școlar 2021-2022.
Nu mai sunt obligatorii nici decalarea programului de lucru și nici telemunca, dar acesta pot fi stabilite, în continuare, cu acordul angajatorului.
Nu în ultimul rând, nu se mai ocupă posturi fără concurs în instituțiile de stat”, a anunțat ministrul Muncii.

Aleluia! Dispar TOATE restricțiile

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

6 Comentarii

  1. Omul adta nu stie ce inseamna „kurzarbeit”? E tot un fel de somaj tehnic, asta pesupune ca institutia in care lucrezi, daca nu are sa iti ofere munca pentru programul stabilit in contract, ci doar 4-6 ore, insramna ca primesti salariul pentru timpul lucrat la care se adauga un procent de la stat care reprezinta suma pana la 100% salariul din vontravtul pentru programul de lucru stabilit! E un fel de ajutor dar nu e obligat patronul sau seful sau statul sa ti-l vireze in cont! Sau, patronul, seful, te trimite acasa ca nu vrea sa iti dea de munca, sau sa scape de tine! Va inchipuiti ce inseamna asta? Atentie: nu e bascalie! Adta reprezinta kurzarbeit in strainatate! Apropo, dar ce beneficii in favoarea angajatului exista in acest regulament? Cumva este pedepsit seful sau statul ca te alunga de la munca prin kurzarbeit?

  2. pe ce lume traiesti? Si in anul 2000 exista somaj tehnic. Am trecut prin mai multe forme fie 4 zile pe saptamana, fie s-a platit 60% din salariu. Nu-i nimic nou sub soare.

  3. @alo parere: eu am scris ce reprezinta gandindu-ma la practica din strainatate. Nu aveam de unde sa stiu ce s-a practicat in Romania.

  4. Kurtzarbeit?.Aoleu deja ne ocupara nemtii,sau Joianis a schimbat limba oficiala romana cu germana.Acum intreb si eu ca prostul.Ne schimba si numele de familie,faces acte noi in germana,merger la cursorily intensive sau ne mai pasuieste Klaus vreo doi trei ani.Jawolt.Scuzati astia de la Cotidianul ca inca scriu in romana.Inteleg ca nu puteti traduce in grmana asa repede.Cit timp sa va dau pt puplicarea comentariului?O zi?Doua?

  5. Kurzaibăr este o specialitate de zaibăr care stimulează pe cei cu diversitate în amor ?

  6. domnule gigi, pt ca Germania a inceput sa se inarmeze, suplimentand fondul. Mai este un articol in care se aminteste de WW II cand Germania si URSS aveau tratate, intelegeri si apoi s-au trezit invadati. Este posibil ca aceasta cearta dintre frati sa fie preludiul celui de al nu stiu catelea Rai german. „Zamislitorii” lui Iohannis stiau si au crezut ca daca se pun slugi la Nemturia vor fi in tabara invingatoare, dar au avut amnezie pt ca Ribbentrop este neamtul care a dat Ungariei Nordul Transilvaniei si URSS Basarabia, desi cica era in alianta cu Romania si incepuse sa suga petrolul cu mult sarg. Iar noi am fost pusi sa ucidem in numele Marelui criminal al lumii. Pandemia a fost pt supunerea orba a neamurilor, numai ca unii care au demnitate s-au indarjit si mai mult in sentimentul lor. Asa ca unii nu noi, noi nu mai avem nimic demn, doar slugarnicie, isi vor exprima frustrarea acumulata intr-un mod care poate fi tragic pt omenire.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.