Adrian Năstase rămâne cu pedeapsa de 4 ani de închisoare

Fostul premier Adrian Năstase rămâne cu pedeapsa de 4 ani de închisoare, după decizia Tribunalului Bucureşti care a respins cererea DNA de majorarea a pedepsei cu un an.

Din aceşti 4 ani se vor scădea cele 9 luni în care a stat după gratii în dosarul Trofeul Calitatii, dar şi perioada petrecută în închisoare ca urmare a condamnării în dosarul Zambaccian, respectiv din ianuarie şi până în prezent.

De asemenea, ţinând cont de faptul că Năstase poate cere eliberarea condiţionată, având peste 60 de ani, fostul premier ar putea să iasă din închisoare în aproximativ o lună.

Procurorul DNA a cerut pe 28 aprilie un spor de pedeapsă de un an la cei patru, pentru ca Năstase să execute cinci ani de închisoare după comasarea celor două sentinţe în dosarele „Trofeul Calităţii” şi „Zambaccian”. Decizia nu este însă definitivă.

Sporul de pedeapsă în cazul lui Adrian Năstase a fost motivat de procurori prin faptul că acţiunile fostului premier sunt cu atât mai grave cu cât acestea au fost comise în perioada în care acesta ocupa funcţii înalte în stat.

Instanţa supremă i-a condamnat în data de 6 ianuarie, pe Adrian Năstase în dosarul Zambaccian la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare.

Pe 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”. Acesta a fost încarcerat pe 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.